Τα Δελτία Τύπου ντροπής σχετικά με την χθεσινή επέμβαση των εθελοντών

Χθες στις 19/8/2019 δημοσιεύθηκε και αναπαράχθηκε Πανελλαδικά από το σύνολο των ιστοσελίδων και των ΜΜΕ η είδηση για τον δημοτικό υπάλληλο του δήμου Βόλβης, ο οποίος έπαθε έμφραγμα on camera. Διαβάστε την είδηση ΕΔΩ

Σήμερα 20/8/2019 είδαν το φως την δημοσιότητάς τρεις (3) Ανακοινώσεις – Δελτία τύπου.

Η πρώτη δημοσιεύθηκε εκ μέρους της Διευθύντριας του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης κ. Καραμπελίδου Χριστίνας η οποία ειρωνεύεται ουσιαστικά τους εθελοντές διασώστες αντί να δώσει έμφαση στην ουσία εξηγώντας δημόσια γιατί πέρασαν οκτώ (8) ολόκληρες ώρες για να γίνει τελική διάγνωση της κατάστασης υγείας του ασθενή. Βέβαια , ίσως η ίδια να δηλώσει επίσημα αναρμόδια να μας εξηγήσει. Πάντως οι χαρακτηρισμοί της κ. Διευθύντριας για τους εθελοντές διασώστες επιεικώς, μόνο ως απαράδεκτοι μπορούν να χαρακτηριστούν.. Γιατί άραγε έκανε αυτήν την επίσημη ανακοίνωση?

 

ΘΕΜΑ : «Διαχείριση περιστατικού στα Βρασνά (Ασπροβάλτα)»

Στις 19/8/2019 και ώρα 13:01 από άνω Βρασνά (Ασπροβάλτα) το ΕΚΑΒ δέχτηκε κλήση από τους εθελοντές «ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ – ΣΩΤΗΡΕΣ» για περιστατικό με προκάρδιο άλγος και αντανάκλαση στην πλάτη άντρας ηλικίας 54 ετών.

Η διαβίβαση έγινε στις 13:17 στο Α2 που βρισκόταν στο Παπανικολάου αφού παρέδωσε το περιστατικό του (δεν υπήρχε άλλο ελεύθερο ασθενοφόρο). Άφιξη στις 13:58. Με την άφιξη του Α2 το περιστατικό βρισκόταν στο έδαφος σε ύπτια θέση με τον αυτόματο απινιδωτή συνδεδεμένο και κάνοντας ανάλυση. Αφού πλησίασαν οι διασώστες του Α2 το περιστατικό το οποίο είχε πλήρη διαύγεια, κλίμακα Γλασκώβης 15 και όταν ρώτησαν τους εθελοντές «ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ – ΣΩΤΗΡΕΣ» γιατί είχαν τοποθετήσει τον απινιδωτή απάντησαν ότι δεν ήταν καλά και ότι είχε χαμηλό κορεσμό. Αφού παρέλαβαν το περιστατικό στο ασθενοφόρο μέτρησαν: ΑΠ 140/80 mmhg, σφίξεις 70/min, SaO2 98%.

Στη συνέχεια το περιστατικό παρουσίασε τρέμουλο στο αριστερό άκρο και μούδιασμα γι’ αυτό περάσανε από το ΚΥ Μαδύτου για εκτίμηση από τους γιατρούς. ΗΚΓ : ΚΦ, ΑΠ 130/70 mmhg, τοποθετήθηκε ορός και πιθανή διάγνωση παροδικό ισχαιμικό. Συνέχισε το Α2 για Παπανικολάου με άφιξη στις 15:14. Μετά από επικοινωνία με τα ΤΕΠ του Παπανικολάου στις 20:20 ακόμη στα ΤΕΠ το περιστατικό με πιθανή διάγνωση παροδικό εγκεφαλικό με ημιπάρεση για τη νευρολογική κλινική γύρω στις 21:00.

Περί τις 18:30 ενημερώνουμε για το ότι στις ειδήσεις του OPEN TV παίχτηκε βίντεο με περιστατικό στα Βρασνά όπου οι εθελοντές «ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ – ΣΩΤΗΡΕΣ» χρησιμοποιώντας αυτόματο απινιδωτή επανέφεραν στη ζωή περιστατικό που έκανε ανακοπή (άντρας ηλικίας 54 ετών). Στις 20:00 η ώρα όντως βλέπω το βίντεο στο OPEN TV όπου άντρας πεσμένος στο έδαφος σε ύπτια θέση έχοντας πάνω τα pach του απινιδωτή. Έχει δική του αναπνοή σηκώνεται σε καθιστή θέση και ακούγονται οι διασώστες σωτήρες ότι έχει γίνει απινίδωση. Αφού έχουν κάνει και τη διάγνωση ότι πρόκειται για εμφραγματική κατάσταση. Και έχουν βάλει και ανοιχτή ακρόαση το ΕΚΑΒ.

Σα γιατρός του ΕΚΑΒ θεωρώ ότι η εκπαίδευσή τους είναι ανεπαρκής και επιεικώς απαράδεκτη (από την ΕΕΕΠΦ). Σε άτομο που έχει καλό επίπεδο συνείδησης δε συνδέεις τον απινιδωτή. Γι’ αυτούς το βλέπω, ακούω, αισθάνομαι δεν υπάρχει στην εκπαίδευσή τους. Ευπρόσδεκτη η βοήθεια από πολίτη εκπαιδευτή αρκεί να είναι κατάλληλη και επαρκώς εκπαιδευμένος, και όχι υποτιθέμενη διάσωση με κάλεσμα στα ΜΜΕ.

Η Δ/ΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

 

Η Δεύτερη ανακοίνωση η οποία είδε το φως της δημοσιότητας ήρθε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ. Επιεικώς κατάπτυστη και ξανά τίθεται το ερώτημα Γιατί άραγε δημοσίευσε αυτό το δελτίο τύπου? Για να κατηγορήσει ή για να υπερασπιστεί?

 

Δελτίο Τύπου – Θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα

Η πρώτη είδηση του τηλεοπτικού σταθμού ΟΠΕΝ (Βόλβη Θεσσαλονίκης) υπήρξε ένα «υπερθέαμα» ζωντανής αναμετάδοσης απινίδωσης και διάσωσης από βέβαιο θάνατο 54χρονου εργαζομένου. Ένα έμφραγμα μαϊμού, μια απινίδωση μαϊμού και ένας δημοσιογραφικός θρίαμβος μαϊμού! Στην πλάτη ενός ανθρώπου και μιας υπηρεσίας Επειγόντων.

 Γελοιοποιήθηκαν όλα τα παρακάτω:

ΩΦΕΛΕΙΕΙΝ ή ΜΗ ΒΛΑΠΤΕΙΝ αν δεν γνωρίζεις να ωφελήσεις οφείλεις σε κάθε περίπτωση να μην βλάψεις. Προέχει η ασφάλεια που διακυβεύθηκε χωρίς λόγο. Τα ιατρικά εργαλεία στα χέρια αδαών και αδίστακτων είναι δυνητικά επικίνδυνα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Δεν πρόκειται απλώς για ανεπάρκεια αλλά για πρωτοφανή ασχετίλα και σωρεία ανοησιών.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ διακωμώδηση με κομπασμό,  ιδιοτέλεια και χοντροκομμένη τηλεσκηνοθεσία.

ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ποια συγκατάθεση ζητήθηκε από το θύμα προκειμένου να προβληθεί πανελληνίως σε ρόλο τάχα τεθνεώντα και νεκραναστηθέντα; Ιατρικό απόρρητο με γκρό πλάν στα πρόσωπα των συγγενών;

ΣΑΜΑΡΙΤΙΣΜΟΣ  Ποια η βοήθεια σε έναν εργαζόμενο που αισθάνθηκε δυσφορία; Αντιθέτως πλήρης εργαλειοποίηση αφού κρατήθηκε 45΄στο δέντρο αντί να διακομισθεί με ένα αυτοκίνητο στο κοντινό ΚΥ! Έπρεπε βλέπετε να ολοκληρωθεί η παράσταση καθυστέρηση ΕΚΑΒ – θεόσταλτοι σωτήρες –δαιμόνιοι ρεπόρτερ και μη χειρότερα

Καλούμε την διοίκηση να προστατέψει με όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα τους πολίτες  και τον Οργανισμό από τον ζήλο των «σωτήρων» και την αυγουστιάτικη έλλειψη ειδήσεων

Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Και οι δυο παραπάνω φαίνεται πως είναι άσχετοι ως προς την τοποθεσία (ανακάτεψαν Βρασνά – Άνω Βρασνά  – Ασπροβάλτα) και μάλλον δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν την διευκρινιστική ανακοίνωση της KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές. Αντί λοιπόν να απευθύνουν τις κατηγορίες τους προς το κανάλι που κυκλοφόρησε το βίντεο, κατηγορούν και χλευάζουν τους εθελοντές διασώστες. ΝΤΡΟΠΗ!

 

Η ανακοίνωση της KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές

Αναφορικά με το περιστατικό λιπόθυμου ανδρός στα Βρασνά Θεσσαλονίκης το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του OPEN TV και προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων, αναφέρουμε ότι δεν έγινε χρήση του απινιδωτή  [λεζάντα: ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΠΑΘΕ ΕΜΦΡΑΓΜΑ].

Μετά από αλλεπάλληλα λιποθυμικά επεισόδια και την έντονη ταχύπνοια και δύσπνοια του ασθενούς [spO2: 55%], οι εθελοντές κόλλησαν τα ηλεκτρόδια του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή σε περίπτωση που η κατάσταση χειροτέρευε, χωρίς όμως να χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσουν ποτέ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα των εθελοντών τα ηλεκτρόδια αφαιρέθηκαν σε λίγα λεπτά, καθώς βελτιώθηκε η κατάσταση του ασθενούς. Κατανοούμε πως δεν έγινε κάτι σκόπιμα.

Συγχαίρουμε τους απλούς πολίτες και τις κοινότητες οι οποίες ακολουθώντας την υπόδειξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ”κάνουν έστω κάτι”, για να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπο που κινδυνεύει μέχρι την άφιξη της Υπηρεσίας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας της Χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 − 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.