Τα συμπτώματα της γρίπης και οι κανόνες προστασίας

gripiΜέρα με την μέρα όλο και περισσότερους ανθρώπους στέλνει στα νοσοκομεία ο ιός της γρίπης, με τα περιστατικά στις ΜΕΘ να είναι πλέον εκατοντάδες και δυστυχώς να έχουμε θρηνήσει και πολλά θύματα.

Από τους γιατρούς συστήνεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών, η γρήγορη θεραπεία των ατόμων υψηλού κινδύνου και ο αντιγριπικός εμβολιασμός ακόμα και τώρα, η άμεση επικοινωνία με θεράποντα ιατρό εφόσον τα συμπτώματα της γρίπης είναι έντονα και επιμένουν και -μετά τη συμβουλή του- η έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων προκειμένου να προληφθούν οι επιπλοκές.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό).

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν και έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα.

Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να τη μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ανήκουν τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα (π.χ. άσθμα ή άλλες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια), έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες, άτομα με δείκτη μάζας σώματος >40kg/m, παιδιά που παίρνουν μακροχρονίως ασπιρίνη (π.χ. νόσος kawasaki), άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά.

Όσοι νοσήσουν από γρίπη θα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, ώστε να μη μεταφέρουν τον ιό, να λαμβάνουν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και να πλένουν συχνά τα χέρια τους, ενώ για όσους αναρρώνουν συνιστά την παραμονή επιπλέον δύο έως τριών ημερών στο σπίτι τους, όχι μόνο για μη μεταδίδουν τον ιό, αλλά και γιατί η άμυνα του οργανισμού τους θα είναι ευάλωτη.

Αν, πάλι, οι νοσούντες ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, οφείλουν να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους για λήψη αντιικών φαρμάκων.

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αυξήσετε σε κατανάλωση αυτές τις μέρες για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 × 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.