Τα «θαύματα» του ιερέα Λουπασάκη στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά

Σαλός έχει δημιουργηθεί από δημοσιεύματα που αναφέρουν «θαύματα» στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, όπου κλήρος και πιστοί υποδέχθηκαν τον «θαυματουργό» Τίμιο Σταυρό από τους Αγίους Ισιδώρους Λυκαβηττού, του ιερέα Δ. Λουπασάκη.

Μερικά παραδείγματα από τα δεκάδες δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει:
eleftherostypos.grespressonews.grekklisiaonline.grtrue.gr

Ο ιερέας Δημήτριος Λουπασάκης απασχόλησε και παλιότερα την δημοσιότητα, όταν είχε κυκλοφορήσει ένα βίντεο με σταυρό που «αιμορραγούσε». Σε αυτό θα ακούσετε τον ίδιο να λέει ότι «αιμορραγεί», και στο τέλος αναφωνεί: «Κοιτάξτε, κοιτάξτε! έχω πάθει σοκ τώρα! Πωωω… για μυρίστε λίγο… Μην αγγίζετε… Μυρίστε, μυρίστε!» αναφερόμενος στην οσμή του υγρού. Ωστόσο, στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο, από την επίσημη σελίδα του Ναού των Αγίων Ισιδώρων στο facebook, αναφέρεται ότι ο ιερέας «ανέμειξε μεγάλη ποσότητα ατόφιου μύρου με έλαιον ευχελαίου». Άρα, είναι απολύτως λογικό αυτή η ανάμιξη να έχει ευχάριστη οσμή. Δείτε το παρακάτω βίντεο.


Πρόσφατα όμως, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το Σταυρό που «αιμορραγούσε» και το αρνήθηκε λέγοντας: «Όχι, όχι, όχι. Είναι ένας απλός ξύλινος σταυρός. Ο Σταυρός αυτός είναι η ζωή μου και η ανάστασή μου. Εγώ δεν κάνω θαύματα, τα κάνει ο θεός, ο τίμιος Σταυρός, αρκεί η πίστη του ανθρώπου». Στο ίδιο βίντεο μάρτυρας επιβεβαιώνει ότι ο ιερέας «έριξε το Σταυρό σε λάδι».

Η έρευνα μας στον Λαγκαδά
Αποφασίσαμε να ερευνήσουμε το θέμα και επισκεφτήκαμε τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, όπου πρόσφατα βρέθηκε ο ιερέας Δημήτριος Λουπασάκης «κάνοντας και πάλι θαύματα», όπως υποστηρίζουν δεκάδες δημοσιεύματα αλλά και βίντεο στο διαδίκτυο.

Σε αρκετά από τα δημοσιεύματα παρουσιάστηκε ένας πιστός που ενώ ήταν παράλυτος και περπατούσε με πατερίτσες, τις άφησε και περπάτησε κανονικά.

Πήγαμε στον Ιερό Ναό. Στον προαύλιο χώρο εντοπίσαμε αυτόν τον άνδρα. Πρόκειται για Βούλγαρο που ζητιανεύει έξω από Ναούς. Μιλήσαμε μαζί του, με τη βοήθεια μεταφραστή, καθώς δεν γνωρίζει ελληνικά. Στην αρχή επέμενε ότι δεν περπατούσε χωρίς πατερίτσες και έγινε καλά «από θαύμα», από τον ιερέα Δημήτριο Λουπασάκη. Όταν όμως του είπαμε ότι τον έχουν δει αρκετοί κάτοικοι της περιοχής να περπατάει κανονικά πριν το «θαύμα», τότε παραδέχτηκε ότι: «Χωρίς πατερίτσες περπατούσα το πολύ μια ώρα».

Στη συνέχεια μπήκαμε στον Ιερό Ναό όπου ο ιερέας Δημήτριος Λουπασάκης ευλογούσε τους πιστούς. Από την πρώτη στιγμή νιώσαμε ανεπιθύμητοι, και ενώ υπήρχαν άλλοι (ένας ρασοφόρος και μια κοπέλα) που βιντεοσκοπούσαν συνέχεια, σε εμάς έκαναν παρατήρηση για να κατεβάσουμε την κάμερα. Ήταν εμφανές ότι επιθυμούσαν απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον. Δείτε στο 26ο δευτερόλεπτο το χαρακτηριστικό βλέμμα του ιερέα προς τον συνεργάτη του που στέκεται ακριβώς δίπλα μας, και αμέσως μετά το χαρακτηριστικό νεύμα του. Στη συνέχεια, όπως θα δείτε και στο βίντεο, πλησιάζει προς το μέρος μας για να ευλογήσει άλλους πιστούς. Ταυτόχρονα έρχονται δύο συνεργάτες του και στέκονται δεξιά και αριστερά μας. Ξαφνικά ο ιερέας κάνει πίσω, πέφτει επάνω μας και μας κατεβάζει την κάμερα με το χέρι του.

Αμέσως μετά από αυτή την σκηνή, και ενώ είχαμε απομακρυνθεί, μας πλησίασαν εχθρικά οι δύο ρασοφόροι – συνεργάτες του Λουπασάκη και ζήτησαν να ελέγξουν την κάμερα αν ήταν κλειστή, ενώ παράλληλα μας έκαναν διάφορες ερωτήσεις.

Αντίδραση της Αρχιεπισκοπής. 
Επικοινωνήσαμε με το γραφείο του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου, Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου. Ο εκπρόσωπός του Αρχιεπισκόπου, πρωτ. Παναγιώτης Χαβατζάς, μας δήλωσε ότι: «Υπάρχει επιφύλαξη εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής». Λίγη ώρα αργότερα, επικοινωνήσαμε και με το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής. Ο διευθυντής του γραφείου, Χάρης Κονιδάρης δήλωσε στα ΕΗ: «Διεξάγεται έρευνα για τον ιερέα, από την Αρχιεπισκοπή, έπειτα από καταγγελίες».

Τα «θαύματα του Λουπασάκη»
Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι όσοι μιλούν για «θαύματα» θα πρέπει να παρουσιάζουν και τις ανάλογες αποδείξεις. Όπως: ονοματεπώνυμο ασθενούς, πάθηση, γνωμάτευση ιατρού, ιατρικές εξετάσεις παλιές και νέες κ.τ.λ. Κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν παρουσιάζονται στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «θαύματα».

Ας δούμε μερικές ακόμη χαρακτηριστικές περιπτώσεις από «θαύματα», σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και βίντεο.

Το αγοράκι που πέταξε τις πατερίτσες και έγινε πρωτοσέλιδο.

Ήδη στις αναρτήσεις του συγκεκριμένου βίντεο στο facebook, διορθώθηκε η αρχική περιγραφή που μιλούσε για «ανάπηρο παιδάκι» και αναφέρεται ότι σύμφωνα με την μητέρα του μικρού, το παιδί δεν ήταν ανάπηρο ή παραπληγικό, αλλά είχε εγχειριστεί πριν λίγες μέρες στο πέλμα και ο μικρός απλά νόμιζε ότι δεν θα ξαναπερπατήσει.

Η γυναίκα στο αμαξίδιο.

Η παραπάνω φωτογραφία κάνει το γύρο του διαδικτύου. Δεν υπάρχει βίντεο ούτε κάποια άλλη σχετική πληροφορία για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Το μόνο που βλέπουμε είναι να την κρατούν όρθια. Αυτό μπορεί να συμβεί με οποιονδήποτε αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Με μια φωτογραφία δεν μπορείς να μιλάς για θαύμα.

Η κοπέλα που λιποθύμησε;
Προσέξτε αυτό το βίντεο. Αρχίζει δείχνοντας μια κοπέλα χωρίς αισθήσεις, στα χέρια ενός άνδρα (πιθανότατα ο πατέρας της) χωρίς να εισφέρει καμιά άλλη πληροφορία, δηλαδή τι ακριβώς συνέβη. Δεν τεκμηριώνεται από πουθενά ότι η κοπέλα αυτή αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα υγείας. Δεν υπάρχει καμιά μαρτυρία για αυτό. Από τις αντιδράσεις του άνδρα, μπορούμε αν συμπεράνουμε ότι δεν είχε κάτι σοβαρό. Φαίνεται σαν μια απλή λιποθυμία.

Επίλογος
Η περίπτωση του «θαυματοποιού» ιερέα έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικού φαινομένου. Τα όρια μεταξύ θρησκευτικής πίστης και τσαρλατανισμού δεν είναι πάντα ευδιάκριτα. Φαίνεται όμως ότι στην περίπτωση του συγκεκριμένου ρασοφόρου έχουν χαθεί εντελώς (ανάπηροι περπατούν, παραπληγικοί σηκώνονται, σταυροί αιμορραγούν). Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Εκκλησίας είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν φτάνει. Οφείλει να προστατεύσει τους πιστούς και τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας από φαινόμενα σαν και αυτό, που εκμεταλλεύεται το θρησκευτικό τους συναίσθημα.
Τα ΕλληνικάHoaxes θα επιμείνουν σε αυτό το θέμα και θα συνεχίσουν την έρευνα.

ellinikahoaxes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

9 + 11 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.