Τι αλλάζει για τα παιδιά του Δημοτικού

d_skola_image002Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας υπό την προεδρία του πρώην πρύτανη, καθηγητή πανεπιστημίου κ. Σωκράτη Κάτσικα με θέμα τις αλλαγές στο δημοτικό.

Η βαριά τσάντα των μικρών μαθητών του Δημοτικού σχολείου με το νέο πλαίσιο που επίκειται να περάσει το υπουργείο Παιδείας, φαίνεται πως θα ελαφρύνει σημαντικά.

Και τούτο διότι στόχος των αλλαγών είναι να μειωθούν τα αντικείμενα που διδάσκονται στα δημοτικά σχολεία, αλλά και να μειωθεί η ύλη στα βασικά μαθήματα, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα «μελέτης» των μαθητών στο σχολείο ώστε να έχουν προετοιμαστεί σωστά όταν έχουν πλέον επιστρέψει στο σπίτι και να μην έχουν επιπλέον φόρτο εργασίας.

Στη συνεδρίαση θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις αλλαγές που θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν όλες οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας (δάσκαλοι, καθηγητές, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί).
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που επίσης θα συζητηθεί στο ΕΣΥΠ.

Η μελέτη στο σχολείο

Ένας από τους προβληματισμούς του υπουργείου, αλλά και της διδασκαλικής κοινότητας έχει να κάνει με την μελέτη στο σχολείο. Το πώς το σχολείο θα προετοιμάζει τον μαθητή με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να μελετάει με τις ώρες στο σπίτι.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται ότι θα προταθεί μια μορφή «μελέτης» στα δημοτικά σχολεία που θα γίνεται στη διάρκεια του διδακτικού χρόνου.

Παράλληλα με τη μείωση της ύλης στα δημοτικά θα αυξηθούν οι εξωσχολικές δραστηριότητες έτσι ώστε τα παιδιά να παραμένουν με ευχαρίστηση στα σχολεία τους και να χαλαρώνουν μετά την ολοκλήρωση των μαθησιακών υποχρεώσεών τους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η συζήτηση θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και το Τμήμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσής του, όπου και θα κατατεθούν οι προτάσεις του υπουργείου για τις αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα των δημοτικών.

Στη συνέχεια θα γίνει διάλογος και με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις και τον Ιανουάριο του 2015 να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το σχετικό σχέδιο νόμου.

Μειώνονται τα διδασκόμενα αντικείμενα

Τα μαθήματα που διδάσκονται στο δημοτικό δεν αναμένεται να μειωθούν αλλά αναμένεται να μειωθούν τα διδασκόμενα αντικείμενα, τα οποία σήμερα είναι 17.
Πάντως, εκπαιδευτικοί και επιστημονικές ενώσεις έχουν ζητήσει στο παρελθόν αναδιάρθρωση και εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών και της Γεωγραφίας στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού.

Και ειδικά σε συγκεκριμένα διδακτικά κεφάλαια τα οποία κρίνονται δυσνόητα ή επουσιώδη και σε ορισμένες περιπτώσεις επαναλαμβάνονται σε διάφορες τάξεις. Επίσης στόχος είναι ο συγχρονισμός της ύλης συναφών μαθημάτων.

Πηγή:  iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nineteen − 7 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.