Τι προκαλεί η λιστέρια που βρέθηκε στα τυριά “Ήπειρος” που ανακλήθηκαν

Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε καταναλώσει ήδη το ανακλημένο από τον ΕΦΕΤ τυρί λόγω λιστέριας –

Η Λιστερίωση είναι µια σοβαρή λοίµωξη  η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίµων µολυσµένων από το βακτηρίδιo Λιστέρια η µονοκυτταρογόνος. Ένα άτοµο µε Λιστερίωση εµφανίζει πυρετό, µυαλγίες και µερικές φορές συµπτώµατα από το γαστρεντερικό σύστηµα, όπως ναυτία ή διάρροια. Αν η  λοίµωξη επεκταθεί στο νευρικό σύστηµα, µπορεί να εµφανιστούν συµπτώµατα, όπως κεφαλαλγία, δυσκαµψία του αυχένα, σύγχυση, έλλειψη ισορροπίας ή σπασµοί.

Οι έγκυες γυναίκες εµφανίζουν συνήθως µόνο ήπια συµπτώµατα γρίπης, µε προεξάρχον τον πυρετό και στη διάρκεια του τρίτου τριµήνου της κύησης η λοίµωξη µπορεί να µεταδοθεί στο έµβρυο µέσω του πλακούντα. Ανάλογα µε την ηλικία της κύησης η µόλυνση είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια (γέννηση νεκρού νεογνού), σε πρόωρο τοκετό ή σε σοβαρή λοίµωξη του νεογέννητου.

Η νόσος µεταδίδεται µε κατανάλωση µολυσµένων τροφίµων.

Η Λιστέρια η µονοκυτταρογόνος υπάρχει στο έδαφος (χώµα), στις χορτονοµές, στο ζωοτροφές, στο νερό, στις λάσπες και στα λύµατα. Τα λαχανικά µπορεί να µολυνθούν από το χώµα ή από την κοπριά, όταν αυτή χρησιµοποιείται σαν λίπασµα. Αν και τα υγιή άτοµα µπορεί να καταναλώσουν μολυσµένα τρόφιµα χωρίς να νοσήσουν, τα άτοµα που ανήκουν σε οµάδες υψηλού κινδύνου είναι πιθανό να νοσήσουν από Λιστερίωση ακόµα και µετά την κατανάλωση τροφίµων µολυσµένων µε µικρό αριθµό βακτηριδίων.

Η Λιστέρια µεταδίδεται επίσης, από τη µητέρα στο έµβρυο. Το νεογνό µπορεί να γεννηθεί µε Λιστερίωση, αν η µητέρα έχει καταναλώσει µολυσµένο τρόφιµο κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης. Τέλος, η Λιστέρια µεταδίδεται κατά την επαφή µε πάσχοντα ζώα ή µε τις απεκκρίσεις τους.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν έχει καταναλώσει τρόφιµο, που έχει ανακληθεί από τη αγορά εξαιτίας µόλυνσής του από Λιστέρια;

O κίνδυνος να αναπτύξει Λιστεριώση ένα µεµονωµένο άτοµο, µετά από κατανάλωση τροφίµου µολυσµένου από το βακτηρίδιο της Λιστέριας, είναι πολύ µικρός. Εάν κάποιος έχει καταναλώσει ένα µολυσµένο τρόφιµο και δεν εµφανίζει κανένα σύµπτωµα, δεν συνιστάται να κάνει κάποιες εξετάσεις ούτε να ακολουθήσει κάποια θεραπεία.

Στην περίπτωση, όµως, που ανήκει σε οµάδα υψηλού κινδύνου, έχει καταναλώσει µολυσµένο τρόφιµο και εντός δύο µηνών παρουσιάσει πυρετό και σηµεία σοβαρής ασθένειας, θα πρέπει να επικοινωνήσει µε κάποιο ιατρό και να τον ενηµερώσει για τη συγκεκριµένη έκθεση.

Υπάρχει θεραπεία για τη Λιστερίωση;

Όταν υπάρχει λοίµωξη από Λιστέρια στη διάρκεια της εγκυµοσύνης, η άµεση χορήγηση αντιβιοτικών στην έγκυο γυναίκα µπορεί συχνά να προλάβει τη λοίµωξη του εµβρύου ή του νεογνού. Τα νεογνά µε Λιστερίωση λαµβάνουν την ίδια αντιµικροβιακή αγωγή µε τους ενήλικες. Ακόµα και µετά τη χορήγηση άµεσης θεραπευτικής αγωγής, µερικές λοιµώξεις καταλήγουν σε θάνατο. Αυτό είναι πιθανότερο να συµβεί σε ηλικιωµένα άτοµα και σε άτοµα µε υποκείµενα νοσήµατα.

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

6 + twelve =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.