Τι συνέβη σε προγραμματισμένη συγκέντρωση κατοίκων με τον διοικητή της δομής Βαγιοχωρίου

Την Κυριακή 19/07/2020 υπήρξε προγραμματισμένη συγκέντρωση κατοίκων Βαγιοχωρίου με τον νέο διοικητή της δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο που βρίσκεται στο Βαγιοχώρι.

Διαβάζοντας την ανάρτηση που δημοσίευσε στο facebook ο πρόεδρος της Νυμφόπετρας (την οποία παραθέτουμε στο τέλος αυτής της σελίδας) καθώς και τα σχόλια κάτω από αυτήν την ανάρτηση, καταλάβαμε ότι κάτι δεν πήγε καλά. Έτσι λοιπόν, ο δημοσιογράφος και συντάκτης του volvipress.gr Ιωάννης Γιάννογλου, επικοινώνησε με τον διοικητή της δομής κ. Γεώργιο Τσαούση ζητώντας την δική του άποψη για όσα συνέβησαν, ο οποίος μας έστειλε την παρακάτω επιστολή.

Η συνάντηση στο Βαγιοχώρι την Κυριακή 19/07/2020 και όσα πραγματικά έγιναν

Έγινε λοιπόν η περιβόητη συνάντηση στο Βαγιοχώρι μεταξύ του Διοικητή της Δομής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο και κατοίκων. Μία συνάντηση στην οποία παρά το γεγονός ότι δεν είχα υποχρέωση να παρευρεθώ, πήγα για ν’ ακούσω τους κατοίκους και, στο βαθμό που μπορούσα, να συζητήσω μαζί τους με σκοπό μία ήρεμη και, γιατί όχι, δημιουργική συνύπαρξη. Όταν όμως μιλάμε για συζήτηση, δεν εννοούμε κραυγές και μονολόγους, εκτός εάν το επίπεδο ορισμένων φτάνει μόνο μέχρι εκεί. Σημειωτέον ότι, όπως ορισμένοι ομολόγησαν δημόσια, ήταν η πρώτη φορά που κάποιος θεσμικός παράγοντας αποδέχτηκε πρόσκληση να μιλήσει για το θέμα της Δομής και παρά το γεγονός ότι στα 4 χρόνια λειτουργίας της –όποιας– Δομής στην περιοχή, προσωπικά συνδέομαι με παρουσία μόλις 1,5 μήνα.

Όμως ο νεαρός Πρόεδρος της Κοινότητας και κάτοικος Νυμφόπετρας Γεώργιος Δαμιανού, φέρελπις τοπικός παράγοντας της περιοχής, φρόντισε εξ αρχής για μία ‘οργανωμένη’ και ‘με κανόνες’ συζήτηση: κόσμος στοιβαγμένος σε πεζούλια, παγκάκια ή χορτάρια, στο προαύλιο της παντελώς εγκαταλειμμένης εκκλησίας του χωριού (αλήθεια, φταίνε άλλοι και γι’ αυτό;), 2-3 ‘κάτοικοι’ που ξεκινούσαν να μιλάνε και δεν τελείωναν ποτέ (λαμπρό παράδειγμα ο γιατρός που κατοικεί μόνιμα στα Μουδανιά Χαλκιδικής) και ο ίδιος να έχει μάλλον ξεχάσει ότι κάλεσε τον Διοικητή της Δομής για διάλογο, αφού δεν μπόρεσα ούτε φράση να ολοκληρώσω. Τι νόημα είχε επομένως η περαιτέρω παραμονή μου εκεί; Μήπως το ‘να τσιμπήσω’ σε καμία στημένη πρόκληση; Όχι, δε θα τους έκανα τη χάρη! Έτσι δε θα λύναμε προβλήματα, θα δημιουργούσαμε νέα.

Ακόμα όμως και μετά από όλα αυτά, δε θα σταματήσω να επιδιώκω την ουσιαστική και ειλικρινή συνεργασία. Όχι για τον Δαμιανού ή όσους θυμήθηκαν το Βαγιοχώρι μόνο με αφορμή τη Δομή αλλά για όσους ζουν καθημερινά εκεί και αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα. Προβλήματα που όντως σε πολλές περιπτώσεις συνδέονται με τους φιλοξενούμενους της Δομής και για τα οποία η νέα Διοίκηση, στους τομείς που έχει την αρμοδιότητα, έχει έτοιμες παρεμβάσεις και λύσεις. Σημειωτέον ότι η ελληνική πολιτεία τοποθέτησε στις Δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά διοικητές, οι οποίοι ανέλαβαν καθήκοντα την 1η Ιουνίου 2020, δηλαδή πριν από μόλις 1,5 μήνα.

Αφού λοιπόν κάποιοι στην προχθεσινή συνάντηση θεώρησαν σκόπιμο να μιλάνε μόνο αυτοί αλλά όχι ο Διοικητής της Δομής που οι ίδιοι προσκάλεσαν, παραθέτω εδώ, δημόσια, 3 σημαντικές παρεμβάσεις που έχουμε ήδη δρομολογήσει, όχι μόνο προς όφελος της Δομής αλλά και του γειτονικού χωριού:

  1. Τοποθέτηση οδικής σήμανσης και δημιουργία διάβασης στο τμήμα του δρόμου πριν και μετά τη διασταύρωση του χωριού, με μειωμένα όρια ταχύτητας προς αποφυγή ατυχημάτων. Ολοκλήρωση αυτής της σήμανσης με πρόσθετες πινακίδες αλλά και φωτεινές ενδείξεις σε 2η φάση – φορέας υλοποίησης ΠΚΜ.
  2. Ενίσχυση των δρομολογίων ΚΤΕΛ από και προς Βαγιοχώρι με πρωινά και βραδινά, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο – φορέας υλοποίησης ΟΣΕΘ / ΚΤΕΛ.
  3. Διάθεση 2 συμβασιούχων εργαζομένων που έχουν προσληφθεί για αποκλειστική απασχόληση εντός Δομής, μία ημέρα κάθε εβδομάδα για συνδρομή στην καθαριότητα Βαγιοχωρίου και Νυμφόπετρας, με την επανέναρξη των συμβάσεων – φορείς υλοποίησης ΟΑΕΔ / Δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης.

Τέλος, με αφορμή τη ‘βαρυσήμαντη’ ανάρτηση που έκανε ο ως άνω Πρόεδρος της Κοινότητας και η οποία βρίθει ψευδών και συκοφαντικών προς το πρόσωπό μου ισχυρισμών, θα πω μόνο τούτο: αν η συγκρότηση της προσωπικότητάς του Δαμιανού ικανοποιείται με τα ‘likes’ που συγκεντρώνει αλλά και τη φιλοξενία – και σε πολλές περιπτώσεις υποστήριξη – ύβρεων προς ένα θεσμικό πρόσωπο με μακρά και άμεμπτη μάλιστα διαδρομή, τότε μάλλον είναι ανώφελη η συζήτηση. Τι σημασία έχουν άλλωστε οι κανόνες, η αξιοπρέπεια και η στοιχειώδης ευγένεια όταν η δουλειά γίνεται; λαϊκισμός και καιροσκοπισμός ίσως γεμίσουν τον κορβανά με ψηφαλάκια για μία ακόμα θητεία…

Δε θα επανέλθω γι’ αυτό το ζήτημα στο δημόσιο διάλογο παρά μόνο ενώπιον της δικαιοσύνης, εφόσον ορισμένοι δεν αντιληφθούν τα όρια της ανοχής μου. Ευχαριστώ θερμά το volvipress.gr για τη φιλοξενία.

Γεώργιος Τσαούσης

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΒΑΓΙΟΧΩΡΙΟΥ

****************************

Η ανάρτηση του προέδρου της Νυμφόπετρας στο facebook

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

thirteen + four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.