Βιαστικές αποφάσεις υπέρ Eldorado Gold μέσα στο Πάσχα

Με ιδιαίτερο ζήλο δούλεψε το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίνοντας τη Μ. Πέμπτη την ξηρή απόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων στις Σκουριές Χαλκιδικής ● Το πόσο κρίσιμη ήταν η έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων φάνηκε την αμέσως επόμενη μέρα, Μεγάλη Παρασκευή, όταν ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για τον χρυσό της Χαλκιδικής είχε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές για τη χρηματοδότηση ● Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έγινε διαβού­λευση και αγνοήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.

Μπορεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μη χάνει ευκαιρία να κατηγορεί τους δημοσίους υπαλλήλους ότι «λουφάρουν», οι κρατικές υπηρεσίες όμως εργάστηκαν «υπερωριακά» το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης προκειμένου να εκδώσουν δύο σημαντικές αποφάσεις υπέρ των συμφερόντων της Eldorado Gold για τον χρυσό της Χαλκιδικής και της ΑΓΕΤ για την καύση απορριμμάτων στο τσιμεντάδικο του Βόλου.

Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφορά την επεξεργασία εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων εξορύξεων στη νέα μονάδα που θα δημιουργηθεί στις Σκουριές Χαλκιδικής, όπως συμφώνησε η Eldorado με την κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο. Η συμφωνία εκείνη συνοδεύτηκε από τροποποίηση της σύμβασης που ήρθε και στη Βουλή προς επικύρωση.

Μάλιστα, τότε, απέναντι στις ανησυχίες που εξέφρασαν τοπικοί παράγοντες της Χαλκιδικής για τις συνέπειες των νέων δραστηριοτήτων αλλά και στις διαμαρτυρίες τους επειδή δεν προηγήθηκε διαβούλευση, η απάντηση ήταν ότι θα επέλθουν βελτιώσεις όταν έρθει η ώρα για τις νέες Αποφάσεις Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ). Ομως, όπως ήδη έγραψε η «Εφ.Συν.» («Παράταση άνευ όρων στην άδεια της Eldorado Gold», 1/4/21), δεν προέκυψε ποτέ νέα ΑΕΠΟ αλλά μια «αυτόματη» επέκταση χρονικής ισχύος ώς το 2025 της υπάρχουσας απόφασης του 2011.

Με τον ίδιο τρόπο, το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης εκδόθηκε και πάλι τροποποίηση της ΑΕΠΟ του 2011 που αφορά το υποέργο στις Σκουριές. Μάλιστα, η απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια του ΥΠΕΝ στις 18.43, την ώρα που… διαβάζονταν τα Δώδεκα Ευαγγέλια, ενώ ελάχιστη ώρα αργότερα, στις 19.28, ανακοινώθηκε πανηγυρικά από την Eldorado Gold. Η εταιρεία μάς ενημέρωσε ότι με την απόφαση αυτή εγκρίνεται η ξηρή απόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων στις Σκουριές Χαλκιδικής, η οποία θα επιτρέπει να στοιβάζονται και να συμπιέζονται προκειμένου να καταλαμβάνουν λιγότερη επιφάνεια.

Η εταιρεία αναφέρει ότι το νερό που θα αφαιρείται από τα κατάλοιπα θα ανακυκλώνεται. Πάντως, μέσα στην ΑΕΠΟ αναφέρεται ότι «η διάθεση των νερών μετά την επεξεργασία τους θα γίνεται στο παρακείμενο ρέμα Καρόλακκα, εφόσον τηρούνται οι σχετικές εγκρίσεις και διαδικασίες».

Στην απόφαση περιλαμβάνονται επίσης διάφοροι όροι αλλά και προειδοποιήσεις καθώς το κοίτασμα των Σκουριών «παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις σε αρσενικό, μόλυβδο, σίδερο και μαγγάνιο». Έτσι, καλείται η εταιρεία «να επανεξετάσει τα στοιχεία του χαρακτηρισμού των εξορυκτικών αποβλήτων του μεταλλείου, ειδικότερα για την ύπαρξη βαρέων μετάλλων όπως αντιμόνιο, αρσενικό, μόλυβδος, σίδηρο, μαγγάνιο κ.λπ., εξετάζοντας και αναλύοντας προς τούτο τα ποσοτικά δεδομένα της εκμετάλλευσης».

Στην ανακοίνωση της Eldorado, όμως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Τζορτζ Μπερνς χαρακτηρίζει την τεχνολογία της ξηρής απόθεσης «βέλτιστη», τονίζοντας ότι καθιστά «τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητές μας ακόμα πιο ασφαλείς για τους ανθρώπους μας και το περιβάλλον». Δεν παραλείπει επίσης να αναφέρει ότι «η έγκριση αυτή αποτελεί ένα από τα σημεία-κλειδιά για να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση της επένδυσης στις Σκουριές, ένα παγκοσμίου κλάσεως κοίτασμα».

Το πόσο κρίσιμη ήταν η έκδοση της ΑΕΠΟ φάνηκε την αμέσως επόμενη μέρα, Μεγάλη Παρασκευή, όταν ο ίδιος ο κ. Μπερνς είχε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι η Eldorado Gold αναζητεί χρηματοδότηση για να προχωρήσει το έργο στις Σκουριές, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναλάβει τη δέσμευση να τη βοηθήσει με κάθε τρόπο. Βάσει των όσων ανέφερε ο κ. Μπερνς, αναμένεται μέχρι το τέλος του 2021 να έχει οριστικοποιηθεί η εύρεση των κεφαλαίων που απαιτούνται (περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ) ώστε να ξεκινήσουν το 2022 οι εργασίες στις Σκουριές.

Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι η εταιρεία εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του 2021 καθαρά κέρδη 17,5 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας ταμειακά διαθέσιμα 444 εκατομμυρίων, παράγοντας συνολικά 111.700 ουγκιές χρυσού, από τις οποίες 13.437 προέρχονται από το άλλο κοίτασμα της Ολυμπιάδας.

Για κατήφορο της κυβέρνησης ο οποίος πρέπει να σταματήσει μιλούν σε δηλώσεις τους οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος, Πέτη Πέρκα και Κυριακή Μάλαμα. Τονίζουν ότι αποκρύφτηκε στη Βουλή η προσχεδιασμένη παράταση και η τροποποίηση της ΑΕΠΟ, αλλά και ότι δεν έγινε διαβούλευση και αγνοήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ καθώς το διαβιβαστικό διακινήθηκε μόνο σε δύο Διευθύνσεις (Δασών και Υδάτων) «με την επισήμανση να απαντήσουν μόνο σε ό,τι ρωτήθηκαν!», αλλά όχι στη Δ/νση Αποβλήτων ούτε στη Δ/νση Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας, στη Δ/νση Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, ούτε στον Φορέα Προστατευόμενης Περιοχής Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής. Είναι προφανές -καταλήγουν- πως αποκλειστική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί «η εξυπηρέτηση συμβολαίων με ημέτερους», ενώ όλες αυτές οι εξελίξεις γυρνάνε την κοινωνία πολλές δεκαετίες πίσω και «δυστυχώς τα αποτελέσματα θα τα πληρώνουμε για πολλά χρόνια και με μεγάλο κόστος, σε όλα τα επίπεδα, αν δεν σταματήσει γρήγορα αυτός ο κατήφορος».

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.