Υπογραφές υπέρ της συνέχισης του έργου “Σχολές Γονέων”

sxoles goneon1Στις 30/9/2015 το έργο “Σχολές Γονέων” του Ι.ΝΕ.ΔΙ.Β.Ι.Μ. έκλεισε ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για συνέχιση. Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτό έρχονται σε αντιπαράθεση με τη ζήτηση για υλοποίηση του έργου, τόσο από τους συμμετέχοντες όσο και από τους εμπλεκόμενους σε όλα τα στάδια οργάνωσης και υλοποίησης (ομάδα έργου, υπεύθυνους, εκπαιδευτές κτλ).

Οι Σχολές Γονέων ενσωματώνουν δωρεάν παροχή υψηλής ποιότητας ενημέρωσης και υποστήριξης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και τάξεις, εκπαιδευτικό υλικό, ποικιλία θεματικών ενοτήτων, αμεσότητα στην οργάνωση και υλοποίηση. Έχει ήδη αναπτυχθεί κατά τα προηγούμενα έτη της λειτουργίας τους επιστημονικό υλικό με πλούσιες θεματικές ενότητες ενώ έχουν δαπανηθεί χρήματα και χρόνος στην εκπαίδευση του επιστημονικού δυναμικού οι οποίοι απασχολούνται ως υπεύθυνοι και εκπαιδευτές. Το έργο που επιτελείται είναι ουσιαστικό και αναντικατάστατο καθώς οι κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη δεν θα μπορούν να απευθυνθούν ιδιωτικά σε ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό με τις τρέχουσες οικονομικές συγκυρίες.

Οι Υπεύθυνοι Εκπαίδευσης των Σχολών Γονέων θεωρούμε καθήκον μας να μην δεχθούμε παθητικά μια τέτοια απόφαση που μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, διακόπτοντας ό,τι προσφέραμε όλα αυτά τα χρόνια για τις οικογένειες, για τα παιδιά, το μέλλον αυτού του τόπου, για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού.

Έχουμε συντάξει μια επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κύριο Νίκο Φίλη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και το Γενικό Γραμματέα Δια Bίου Μάθησης, κύριο Γεράσιμο Σπάθη, ζητώντας την επανεξέταση της απόφασης.

Σας καλούμε να συνυπογράψετε (κάνοντας κλικ ΕΔΩ) την επιστολή υποδηλώνοντας την αναγκαιότητα και χρησιμότητα των Σχολών Γονέων στην ενημέρωση και υποστήριξη των σύγχρονων γονέων ή εν δυνάμει γονέων και ενισχύοντας έτσι τη ζήτηση για την επέκταση του έργου.

Η Επιστολή

Υπεύθυνοι Σχολών Γονέων Ι.ΝΕ.ΔΙ.Β.Ι.Μ. των νομών ανά την επικράτεια
5 Οκτωβρίου 2015
Προς: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και
Θρησκευμάτων,
Διοικητικό Συμβούλιο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
κοιν.: Γενικό Γραμματέα Δια Bίου Μάθησης,
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης,
Kυρίες και κύριοι, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ,

Η ομάδα έργου της Σχολής Γονέων μας πληροφόρησε ότι το έργο Σχολές Γονέων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ λήγει και από τούδε και στο εξής θα πάψει να υφίσταται, δεν θα περάσει στο επόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Έχοντας εργαστεί ως Υπεύθυνοι στο εν λόγω έργο στους νομούς όλης της Ελλάδας, με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε συλλογικά την αντίθεσή μας σε αυτή την απόφαση καθώς θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε πολλαπλά επίπεδα του κοινωνικού βίου. Αιτούμεθα ακρόαση ώστε να μας εξηγήσετε τους λόγους βάσει των οποίων απoφασίστηκε να μην συνεχιστεί το έργο και να σας εκθέσουμε με λεπτομέρειες το έργο που έχει συντελεστεί μέχρι αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα.

Σας μεταφέρουμε το μήνυμα από τις τοπικές κοινωνίες που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε ότι:
Αν καταργηθεί ο θεσμός της Σχολής Γονέων, ιδίως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας, ο αρνητικός αντίκτυπος στις οικογένειες και στη σχολική κοινότητα θα γίνει περισσότερο εμφανής, επειδή η Σχολή Γονέων συνέβαλε σημαντικά και δρούσε συμπληρωματικά στη διαχείριση “δύσκολων” καταστάσεων. Επιπλέον, δεν υπάρχουν άλλες δομές στελεχωμένες με το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό ώστε να ανταπεξέλθουν στα αιτήματα που διαρκώς αυξάνονται.

Η Σχολή Γονέων μετά από τόσα χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, βρίσκεται στην ωριμότερη φάση της και πιστεύουμε ότι θα είναι λάθος να καταργηθεί. Οι κύριοι λόγοι που είναι:
– Έχει ήδη αναπτυχθεί κατά τα προηγούμενα έτη της λειτουργίας της επιστημονικό υλικό και βιβλία με πλούσιες θεματικές, έτοιμα να διατεθούν στις κοινωνικές ομάδες στις οποίες απευθύνεται.

– Έχει εκπαιδεύτει στην Εκπαίδευση Ενηλίκων τα προηγούμενα χρόνια το επιστημονικό δυναμικό των Συμβούλων, Ψυχολόγων, Κοινωνιολόγων, Παιδαγωγών, Κοινωνικών Λειτουργών οι οποίοι απασχολούνται ως εκπαιδευτές. Η Σχολή Γονέων δηλαδή έχει πλέον στελεχωθεί με κατάλληλο και έμπειρο επιστημονικό δυναμικό, κοινωνικών επιστημών οι οποίοι δούλευαν με φιλότιμο και μεράκι και διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και θα μείνουν χωρις απασχόληση, σε όλη την Ελλάδα.

-Οι οικογένειες, οι ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού και το σχολείο όπου απευθύνεται η Σχολή Γονέων, με τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα, έχουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε ανάγκη από υποστήριξη από κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό δυναμικό -και δή χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση-. Καλούνται πλέον να διαχειριστούν δυσκολίες που εντείνονται ακόμα περισσότερο από την οικονομική κρίση που βιώνουμε (π.χ. bullying, άγχος, επιθετικότητα, προβλήματα επικοινωνίας, έλλειψη αποδοχής του διαφορετικού, ξενοφοβία, κ.λπ. ). Το ανθρώπινο δυναμικό της Σχολής Γονέων είναι έτοιμο να υποστηρίξει οικογένειες, ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και εκπαιδευτικούς στις υπάρχουσες κοινωνικοοικονομικές συγκυρίες οι οποίες επηρεάζουν, δυστυχώς αρνητικά, την ομαλή λειτουργία της οικογένειας και του σχολείου και κατ’ επέκταση της κοινωνίας, για να τους υποστηρίξει στο δύσκολο έργο της διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων και γενικότερα της προάσπισης της ψυχικής υγείας κι επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια και το σχολείο.

Η Σχολή Γονέων έχει παράσχει σημαντικό έργο, που θα είναι δύσκολο να αναπληρωθεί καθώς οι κοινωνικές ομάδες που την έχουν ανάγκη δεν θα μπορούν να απευθυνθούν ιδιωτικά σε ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό με τις τρέχουσες οικονομικές συγκυρίες.

Συλλογικό αίτημά μας είναι να ορίσετε άμεσα συνάντηση για να μας εξηγήσετε τα επιχειρήματα με βάση τα οποία λήφθηκε αυτή η απόφαση και σας παρακαλούμε όπως επανεξεταστεί.

Με τιμή,
Υπεύθυνοι Σχολής Γονέων Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

13 + 13 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.