Όταν η περιφρόνηση της νομιμότητας θεωρείται «μαγκιά»

eksagorapsifonΑπό χρόνια, παρακολουθούμε την άνοδο της κακοδιαχείρισης, της διαφθοράς και της διαπλοκής στην αυτοδιοίκηση. Η προκλητική περιφρόνηση της νομιμότητας για πολλούς αιρετούς είναι «μαγκιά» (πολλοί υποψήφιοι Δήμαρχοι και σύμβουλοι εκφράζουν υποκριτικά το ρητό «καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται»).

Η de facto ατιμωρησία που προσφέρουν τα αιρετά αξιώματα, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες λεηλασίας των δήμων αλλά και μέρους της τοπικής αγοράς, ενθάρρυνε τις παραβατικές συμπεριφορές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις προσέλκυσε ναρκισσιστικές προσωπικότητες, ψυχολογικά ανίκανες για το κοινό καλό.

Οι ψήφοι εξαγοράζονταν με μαζικούς διορισμούς (ο Δήμος, ο μεγαλύτερος τοπικός εργοδότης) και απ’ ευθείας αναθέσεις έργων με το πρόσχημα του κατ’ επείγοντος. Υπερχρεωμένοι, σήμερα, δήμοι θα είχαν μεγάλα πλεονάσματα αν τα προηγούμενα χρόνια μάζευαν έστω κι ένα μέτριο ποσοστό από τέλη και εισφορές και δεν επιδίδονταν σε απευθείας αναθέσεις έργων.

Επί σειρά ετών, οι αιρετοί προωθούσαν τους πελατειακά επικερδέστερους διορισμούς προσωπικού χαμηλών προσόντων ή άνευ προσόντων, σε βάρος των εξειδικευμένων στελεχών που τόσο χρειάζονται σήμερα. Πολλοί αιρετοί ακολουθούν την πεπατημένη της καταγγελίας και των «δυναμικών κινητοποιήσεων», προσπαθώντας έτσι να κερδίσουν χρόνο και ψήφους.

Πολλοί είχαν μάθει να «μνημονεύουν με ξένα κόλλυβα», να διορίζουν και να αναθέτουν χωρίς να φορολογούν, να μην εισπράττουν την καθημερινότητα, να «χάνουν» στοιχεία οικονομικά κλπ

Εν ολίγοις, η κακή οικονομική κατάσταση των δήμων σχετίζεται με το ότι η διαχείριση των οικονομικών γίνεται με όρους ψηφοθηρικούς. Όμως, το «κυβερνάν δια των εντυπώσεων» τελείωσε και η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Σήμερα, καλούνται Δήμαρχοι και σύμβουλοι που να ξέρουν να διοικούν, να διαχειρίζονται και να αξιοποιούν τις υπηρεσίες του Δήμου και όχι να εποπτεύουν απλώς πολιτικά (κίνδυνος πελατειακών σχέσεων).

Αυτά εν ολίγοις για όλη την Ελλάδα.  Ας μιλήσουμε για τον δήμος μας.

Ο Δήμος Βόλβης διαθέτει πλούσιο φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο που προσδοκά την κατάλληλη ηγεσία για ένα νέο ξεκίνημα, χωρίς τις αυταπάτες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, και απαιτεί να τελειώσει επί τέλους το party. Το ζήτημα, σήμερα, δεν είναι ποιος φταίει αλλά ποιος μπορεί.

Η αλήθεια είναι ότι οι εκλογές είναι η μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας. Έτσι οφείλουμε να την δούμε, ώστε τη μεγάλη ώρα να κρίνουμε και να προκρίνουμε. Να επιλέξουμε με ευθύνη αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές. Να κρίνουμε δίκαια τις εποχές με γνώμονα το μέλλον.

Σήμερα, σε όλο τον Δήμο, νέοι και νέες, προικισμένοι με γνώσεις και δεξιότητες, δίνουν ένα ηχηρό «παρών» στις εξελίξεις που τους αφορούν. Αντιθέτως, αποπροσανατολισμένοι πολιτικά είναι οι του παρελθόντος, για τους οποίους η σοβαρότητα και το αίσθημα ευθύνης είναι άγνωστες λέξεις.

Νικ.

8 thoughts on “Όταν η περιφρόνηση της νομιμότητας θεωρείται «μαγκιά»

 1. Σωστό το άρθρο σε όλα του, και καταλήγω με ένα μικρό ερωτηματικό για το κλείσιμο του άρθρου.
  Υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι μορφωμένοι που τουλάχιστον απ όσο δείχνουν τα πράγματα, αρνούνται να συμμετέχουν στην διεκδίκηση του μέλλοντος τους, το οποίο φυσικά τους ανήκει.
  Ίσως πιστεύοντας ότι η απαξίωση που δείχνουν είναι ένα είδος τιμωρίας προς τους ”μεγάλους”, προς την εξουσία που τους στερεί όλα αυτά που ονειρεύονται.
  Δυστυχώς δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι τιμωρούν τον εαυτό τους, στερώντας του, το μέλλον που τους ανήκει.
  Πέρα από κώμματα ( και το ώ επίτηδες το γράφω με ωμέγα, κρατούν τον κόσμο σε κώμα) – κόμματα , πέρα από τις δήθεν ιδεολογίες που τους πασάρονται ως λύση στα προβλήματα θα πρέπει να διεκδικήσουν ενεργά τον ρόλο στην κοινωνία συμμετέχοντας αρχικά με την ψήφο τους, και στην συνέχεια αν η ψήφος τους προδόθηκε , πολεμώντας για την ανατροπή όλων αυτών που σφετερίστηκαν την εμπιστοσύνη τους.
  Δεν υπάρχει μέση λύση, δεν υπάρχει συμβιβασμός…

 2. Να! Με αφορμή το άρθρο και το σχόλιο, θέλω να παρακαλέσω ακόμη μια φορά τους διαχειριστές του volvipress, να συνεχίσουν όπως μέχρι τώρα, με ανεξαρτησία, τόλμη και πλουραλισμό. Οι ελεύθερα σκεπτόμενοι, ακόμη και τις διαμετρικά αντίθετες γνώμες, ακόμη και τις λανθασμένες αντιλήψεις μας, δεν έχουμε λόγο να τις φοβηθούμε. Μας κάνουν ολοένα και πλουσιότερους!

  Το περιεχόμενο του άρθρου, καθρεφτίζει σχεδόν απόλυτα τον Δήμο Βόλβης. Αντιστοιχώντας, ορισμένες χαρακτηριστικές αναφορές του άρθρου και χωρίς να αναφέρω ονόματα, άλλωστε γνωριζόμαστε, είμαστε μικρές κοινωνίες αριθμητικά, θέλω να επιχειρήσω την σύνδεση με γεγονότα που γνωρίζουμε όλοι, ως χαρακτηριστικά παραδείγματα.

  Αναφέρεται στο άρθρο: “Η de facto ατιμωρησία που προσφέρουν τα αιρετά αξιώματα, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες λεηλασίας των δήμων αλλά και μέρους της τοπικής αγοράς, ενθάρρυνε τις παραβατικές συμπεριφορές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις προσέλκυσε ναρκισσιστικές προσωπικότητες, ψυχολογικά ανίκανες για το κοινό καλό.”

  Τα αντίστοιχα παραδείγματα στον Δήμο Βόλβης είναι πολλά και διαλέγω μερικά χαρακτηριστικά: 1. Πρώην Δήμαρχος, πρώην Δήμου που συνενώθηκε στον Δήμο Βόλβης και ο απόγονός του είναι σήμερα υποψήφιος Δήμαρχος, διώχθηκε δικαστικά σε πάρα πολλές δικαστικές υποθέσεις που προέκυψαν λόγω της διαχείρισης των υποθέσεων του πρώην Δήμου από τον ίδιο. Πολλές από τις δικαστικές υποθέσεις, για τις οποίες παραπέμφθηκε, δεν οδηγήθηκαν στην τελεσίδικη κρίση του δικαστηρίου, για αθώωση ή καταδίκη, λόγω παραγραφής! (πολλά θαυμαστικά θα έπρεπε να προσθέσω, έχοντας υπόψη ότι αν ένας πολίτης κάνει παράβαση αξίας 1.500€ και πλησιάζει το χρονικό όριο της παραγραφής, όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι, εφοριακοί, αστυνομικοί, δικαστικοί κλπ, για να μη παρέλθει το χρονικό όριο και υπάρξει παραγραφή, προχωρούν σε νέα προσφυγή ή αποτρέπουν με τις ενέργειές τους την αναβολή εκδίκασης, ακριβώς για αυτό τον λόγο, ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΕΛΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ!).

  Ο συγκεκριμένος, πρώην Δήμαρχος και γονιός σημερινού υποψήφιου Δήμαρχου, κατόρθωσε το ακατόρθωτο και νομικά αδύνατο, βάσει του καθήκοντος των κρατικών λειτουργών! ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ! Ποιος απλός και έντιμος πολίτης, πόσο μάλλον ένας πρώην Δήμαρχος, που νοιώθει, πιστεύει και ΕΙΝΑΙ πράγματι αθώος, θα επέτρεπε να επέλθει παραγραφή και να πλανάται η τρομερή κατηγορία κατάχρησης ή παραβασης καθήκοντος ή όποια άλλη, βαρύνοντας ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ, τα παιδιά του?
  Τα ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ πρότυπα των παιδιών, αντικειμενικά και υποκειμενικά, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ? Ηθικά και λογικά, δεν μπορεί κανείς να αποτρέψει ένα παιδί, από το να είναι υπερήφανο για τον γονιό του. Είναι όμως φυσιολογικό και λογικό, ένα παιδί που μεγάλωσε στο οικογενειακό περιβάλλον του πρώην Δήμαρχου-πατέρα του και έχει μόρφωση, γνώση και κρίση, να μη καταλαβαίνει ότι, ο πολυαγαπημένος του γονιός, είναι εκτεθειμένος στην κοινωνία που διοίκησε? Αποδέχεται την απόλυτη αλήθεια που προκύπτει από το γνωστό αρχαίο ρητό ότι “η γυναίκα του Καίσαρος, δεν πρέπει μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια”? Δεν περιέχει αλήθεια το λαϊκό ρητό “κατά μάνα, κατά κύρη”? Αν, ΝΑΙ, πως επιτρέπει να υπεισέρχεται στην σκέψη κάθε συνδημότη η λογική αμφιβολία ότι “το μήλο πέφτει κάτω από την μηλιά”?

  2. Η υπόθεση ελέγχου από ορκωτούς λογιστές της διαχείρισης στην εταιρεία των Λουτρών Ν. Απολλωνίας που είναι κύριος μέτοχος ο Δήμος Βόλβης. Για τους γνωρίζοντες, οι χειρισμοί του πρώην και ΚΥΡΙΩΣ του σημερινού Δήμαρχου, οδηγούν, αυτόματα στο συμπέρασμα ότι, η υπόθεση , επιχειρείται να παραπεμφθεί μετά τις “καλένδες”!

  Ο πρώην Δήμαρχος, διόρισε έναν διευθύνοντα σύμβουλο της απόλυτης επιλογής του. Από τον πρώτο χρόνο διαχείρισης του διευθύνοντα συμβούλου, υπήρξε επιφύλαξη για την ορθότητα της διαχείρισης, από βασικό στέλεχος του μόνιμου προσωπικού και του πρώην Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και σημερινού Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών και σημερινός Δήμαρχος, ορκίστηκε, όπως όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, να προστατεύει την περιουσία του Δήμου και επιπλέον είναι και οικονομολόγος-λογιστής. Πως είναι δυνατό, με τόσους εμπλεκόμενους, να προκύψει σκάνδαλο και όλοι σήμερα να “νίπτουν τας χείρας”?
  Μήπως, γνώριζαν τα πάντα αλλά για λόγους προσωπικών βλέψεων δεν αντιδρούσαν σε όσα επιλήψιμα γνώριζαν και είχαν την επιστημονική γνώση να αντιληφθούν? Μήπως, σκόπιμα μεθόδευσαν να εκδοθεί το πόρισμα των ορκωτών λογιστών μετά τις εκλογές, για να αποφύγουν τις αναγκαστικές εσωτερικές τριβές της παράταξής τους ενόψει εκλογών και της αναγκαστικής ανάληψης των πραγματικών ευθυνών?

  Γιατί, στο ένα Δημοτικό Συμβούλιο ο σημερινός Δήμαρχος δήλωσε ότι είναι θέμα ημερών το πόρισμα των ορκωτών λογιστών και στο επόμενο, ένα μήνα μετά, ο ορκωτός λογιστής δήλωσε ότι το πόρισμα θα χρειαστεί μήνες, που συμπτωματικά λήγουν μετά τις δημοτικές εκλογές? Πως είναι δυνατό, ένας Αντιδήμαρχος οικονομικών, με επιστημονική κατάρτιση οικονομολόγου-λογιστή, να μην έχει αντιληφθεί τίποτε και μετά την ημερομηνία που ανέλαβε Δήμαρχος, να τα αντιλήφθηκε όλα?

  Αυτά για την ώρα, ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, για τους διαφαινόμενους ως κύριους διεκδικητές της ψήφου των δημοτών στις εκλογές. Αν χρειαστεί, ευχαρίστως θα επανέλθω.

 3. Δυστυχώς η κληρονομικότητα της εξουσίας, ακόμα και στα αυτοδιοικοιτικά τζάκια έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά ότι είναι καταστροφική για τον τόπο, παραδείγματα πολλά.
  Αυτό φυσικά είναι εις βάρος του Υποψηφίου, το οποίο μπορεί στην καταπρόσωπο επαφή μαζί του ο κόσμος να μην το δείχνει, αλλά πισώπλατα σχολιάζεται.
  Δεν θα σταθώ και δεν θα κρίνω αν είναι σωστό η λάθος, δίκαιο η άδικο.
  Ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια.
  Όμως όταν ο πατήρ περιφέρεται βασιλικότερος του βασιλέως θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις το τι μέλλει γενέσθαι.
  Πιθανών εν αγνοία του ιδίου του Υποψηφίου, όμως είναι λίγο απίθανο να μην γνωρίζει ο ίδιος όλα αυτά που διαδραματίζονται, και είναι εις βάρος του αυτό.
  .

 4. Αναρωτιέμαι αν και για τον τριτο αρρεν υπόψηφιο ισχύει η φήμη πως έχει πάρει πλαστή βεβαίωση από την Δευαβ ότι έχει λιγότερες από 49 κλίνες στο ξενοδοχείο του όπως ορίζει ο νόμος για να μην έχει ιδιωτικό βιολογικό.Γιατι πιστεύω πως εχει περισσότερες και πληρώνουμε οι δημότες τα του γάμου αντί αυτόν;

 5. Μελετώντας τον Πρότυπο Κανονισμό λειτουργίας των ΔΕΑΥ ( 2006 – 66 σελίδες ) που βρίσκεται εν ισχύ δεν βρέθηκε κάποια παράγραφος που να οριοθετεί, τον αριθμό κλινών όπου απαιτείται η κατασκευή Ιδιωτικού Βιολογικού Επεξεργασίας Βοθρολυμάτων.
  Αν έχει ψηφιστεί από την ΔΕΥΑΒ του Δήμου Βόλβης, παρακαλώ να δημοσιεύσετε το αληθές , το οποίο να έχει αναρτηθεί στην Διαύγεια, που να επιβεβαιώνει το ορθό των κατηγοριών που εκστομίζετε.
  Η ΔΕΥΑΒ αυτη στιγμή δεν διαθέτει αποχετευτικό σύστημα συλλογής των ‘’οικιακών λυμάτων’’.
  Συνεπώς η ΔΕΥΑΒ τιμολογεί την κένωση των Βόθρων, και επιβάλλει το ανάλογο αντίτιμο στον Ιδιοκτήτη των ακινήτων, στην προκειμένη περίπτωση των Τουριστικών καταλυμάτων το οποίο νόμιμα καταβάλλει.
  Δεν αντιλαμβάνομαι σε όλο αυτό την δική σας συμμετοχή , η την συμμετοχή των Δημοτών.
  Παρακαλώ λοιπόν να κοινοποιήσετε τον Νόμο – Απόφαση που προβλέπει – επιβάλλει – καθορίζει τα παραπάνω που γράψατε, αλλιώς να ανακαλέσετε τα όσα λέτε.

 6. Και για πέστε μας “πιο παρείσακτοι”, οι δημότες πως επιβαρύνονται; Συγχωρέστε με αλλά σε αυτά που διαβάζω δε βλέπω κάτι το μεμπτό, όπως και δε βλέπω κάποια πλαστογραφία.

 7. Διαβάζοντας το παραπάνω αρχείο στην Διαύγεια και πάλι δεν καταλαβαίνω, ποιο είναι το πρόβλημα μιας και βάσει του εγγράφου της ΔΕΥΑΒ του χορηγείται η άδεια κατόπιν τροποποίησης σε χωρητικότητα 49 κλίνες.
  Η άδεια χορηγήθηκε απο την ΔΕΥΑΒ και νόμιμα.
  Υπονοείτε ότι ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ παρανόμησε?
  Αν έχετε τα στοιχεία ότι παρανόμησε ο Πρόεδρος να τον καταγγείλετε επώνυμα ως οφείλετε αλλιώς μπορεί να κατηγορηθείτε ότι εκτός απο τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης λασπολογείτε και αυτόν.
  Να είστε προσεκτικοί με ότι λέτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17 − eleven =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.