Το ηθικό πιο πάνω από το νόμο κ. Δήμαρχε ;

images

Το παζλ είναι ένα παιχνίδι που αποτελείται από πολλά κομμάτια τα οποία πρέπει να ενώσεις ώστε να μπορέσεις να δεις την τελική εικόνα. Πολλές φορές τα κομμάτια είναι τόσο διασκορπισμένα που για να τα ενώσεις χρειάζεται κόπος, ικανότητα και ανοιχτό μυαλό, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς εμπάθεια.

Στις 22/3/2016  δημοσιεύεται άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών αναφέροντας ως επιλογή του ΥΠ.ΕΘ.Α για τον Δήμο Βόλβης την  κατασκήνωση στο Σταυρό. Δεν υπάρχει ίχνος πληροφόρησης επί του ζητήματος εκ της Δημοτικής αρχής προς τους Δημότες, σε καμία τοπική κοινωνία, σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Οι Δημότες συνεχίζουν ζώντας μες το σκοτάδι, την καθημερινότητα χωρίς να αντιλαμβάνονται τι ετοιμάζεται στο παρασκήνιο, πλην των ανθρώπων που έχουν την πρόσβαση στο Δημαρχιακό μέγαρο, σε ανθρώπους που γνωρίζουν.

Στις 4/4/2016 το πρωί εμφανίζονται οι πρώτες δηλώσεις του Δήμαρχου Διαμαντή Λιάμα όπου δήλωνε για την τοποθεσία του πρώην δημοτικού σχολείου Βαγιοχωρίου,  η «Η διοίκηση είναι θετική». Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ότι «Είχαμε δεχθεί πριν 15 ημέρες ( δηλαδή στα μέσα Μαρτίου ) επίσκεψη κλιμακίου του στρατού που εξέτασε τη δυνατότητα για κατασκευή στο Σταυρό», πρόσθεσε ο κ. Λιάμας και διευκρίνισε πως η διοίκηση του Δήμου αντέδρασε εκφράζοντας φόβους για ακυρώσεις και πλήγμα στον τουρισμό.

«Είναι αδιανόητη η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην Ασπροβάλτα, τα Βρασνά και το Σταυρό», τόνισε και πρόσθεσε πως «ήδη οι τουριστικοί πράκτορες μας ρωτούν αν θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες σε αυτές τις περιοχές».

Παράλληλα δίνει ως ημερομηνία σύγκλισης έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης από την οποία εκτιμά πως θα λάβει και «θετική απόφαση». για το παραπάνω θέμα.

Στις 5/4/2016 στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Διαμαντής Λιάμας δεν σταματά να τονίζει ότι το συγκεκριμένο σημείο ζητήθηκε από τον δήμο Βόλβης, με επιστολή του κ. Βίτσα στις 4 Απριλίου 2016. Το βράδυ στις 23.30, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης, αποφασίζει κατά πλειοψηφία (20 έναντι 2) την παραχώρηση χώρου στο Βαγιοχώρι προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων.

Η χωροθέτηση  του κέντρου στο Βαγιοχώρι αποτέλεσε την ιδανική λύση για την Διοίκηση του Δήμου Βόλβης, καθώς ο στόχος να αποτραπεί με κάθε τρόπο η δημιουργία δομής εντός του παραλιακού μετώπου.

Στις  06/4/16 , στις 07.00 (!!!) , οι άνδρες των ΛΟΚ που εδρεύει στην Ρεντίνα εξαναγκάζονται λόγο της ντροπιαστικής διαταγής της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΘ.Α  να καθαρίσουν τα μπάζα που άφησε μετά την αποχώρηση της η ΒΙΟΤΕΡ στο συγκεκριμένο χώρο. Όλα τα δημοσιεύματα της ίδιας ημέρας στο διαδίκτυο αλλά και στον ημερήσιο τύπο βοούν ότι αρχικά για τον δήμο Βόλβης οι σκέψεις της κυβέρνησης ήταν να αξιοποιηθούν οι κατασκηνώσεις του Σταυρού- όμως με την διοίκηση να βάζει βέτο τελικά  κατάφερε να αλλάξει την τοποθεσία.

Στις 7/4/16 οι 45 κάτοικοι του Βαγιοχωρίου νιώθοντας ότι εκτίθενται στον κίνδυνο αντιμέτωποι με άγνωστο αριθμό μεταναστών αγνώστου ταυτότητας, προχωρούν στον αποκλεισμό του χώρου, εμποδίζοντας τα συνεργεία του Στρατού. Την ίδια μέρα σπεύδει ο Δήμαρχος Λαγκαδά στο Βαγιοχώρι, δίνοντας στην δημοσιότητα όλα τα έγγραφα κυριότητας που διαθέτει ο Δήμος Λαγκαδά, ενώ ζητά να μεταβεί στον Δήμο Βόλβης ο Αντιδήμαρχος, για να γίνει αντιπαράθεση εγγράφων, ώστε να ξεκαθαριστεί το ζήτημα.. Ανέφερε ακόμα ότι σχετικές επιστολές εστάλησαν τόσο στο δήμο Βόλβης όσο και στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δ. Βίτσα, από τους οποίους ο δήμος Λαγκαδά περιμένει να τοποθετηθούν.

Ο Δήμαρχος Βόλβης δεν εμφανίζεται. Όχι μόνο ο δήμαρχος, αλλά και κανένας «αιρετός» για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα.

Όσες φορές και να αναζητήθηκε κάποιος δεν μπόρεσε να βρεθεί. Ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Λαγκαδά μεταβαίνει στον Δήμο Βόλβης όπου μάταια αναζήτησε τον Δήμαρχο ώστε να εξεταστούν σε αντιπαραβολή τα όποια νόμιμα έγγραφα. Συμπεριφορά του υπευθύνου που συνομίλησε μαζί του απαράδεκτη (όνομα δεν αναφέρουμε) ! Διαπιστώνει ότι η τεχνική υπηρεσία δεν διαθέτει κανένα έγγραφο!

Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ  8/6/2016 ο χώρος έχει αποκλειστεί με οχήματα των κατοίκων Βαγιοχωρίου και την συνδρομή οχημάτων του Δήμου Λαγκαδά, εμποδίζοντας την πρόσβαση στα συνεργεία του στρατού, ο οποίος με την διακριτική παρουσία του, παρακολουθεί εν αναμονή των εξελίξεων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λαγκαδά μάταια προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τον Δήμαρχο Βόλβης ο οποίος συνεχίζει να είναι «απών». Στον τύπο εμφανίζονται δημοσιεύματα και πληροφορίες ότι η τοπική κοινότητα η οποία είναι κοινότητα παλιννοστούντων (ψέμα) σύσσωμη συναίνεσε στην κατασκευή του Camp. Ο Δήμος Λαγκαδά παρόλο που έχει δείξει την καλή πρόθεση του στην επίλυση του ζητήματος, βλέποντας την στάση που κρατά ο Δήμος Βόλβης ο οποίος λόγο της προχειρότητας του χειρισμού του έχει οδηγήσει την κατάσταση σε αδιέξοδο, είναι εν αναμονή στο να προχωρήσει στην λήψη ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την ανάκληση της απόφασης του Δήμου Βόλβης η οποία είναι παράνομη.

Στις 09 Απρ 2016 Ο Διαμαντής Λιάμας κάνει δήλωση σε σταθμό της  Θεσ/νίκης,  αφού έχει κάνει γκάφα παρασέρνοντας όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και σε μία ύστατη προσπάθεια μεταβίβασης της ευθύνης και αναζητώντας σύμμαχο στο πρόσωπο του Υφυπουργού Άμυνας κ.Βίτσα.

«Κάποιοι ψάχνουν ψύλλους στα άχυρα, μένουνε στον τύπο και όχι την ουσία, στο νόμιμο και όχι το ηθικό καθώς προέχει η φιλοξενία των προσφύγων». Είπε  «το Βαγιοχώρι ανήκει στο δήμο Βόλβης και όχι στο Λαγκαδά, ο κοντινότερος οικισμός στο σημείο είναι ο Ασκός που απέχει 8 χιλιόμετρα αλλά αφού ο χώρος αμφισβητείται ας λύσει το θέμα η κυβέρνηση κι εμείς θα επανεξετάσουμε το θέμα αφού θα ήμουνα ο τελευταίος που θα δημιουργούσε πρόβλημα σε γείτονα».

Ο χώρος δεν αμφισβητείται αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, ο χώρος ανήκει νόμιμα στον Δήμο Λαγκαδά εδώ και δεκαετίες, και είναι γνωστό στην περιοχή!

Δεν δημιουργείτε πρόβλημα στον γείτονα, αλλά τους ίδιους τους δημότες σας! Δεν μπορεί ένας Δήμαρχος να δηλώνει ότι το ηθικό είναι πιο πάνω από τον νόμο, ειδικά όταν επρόκειτο να νομιμοποιηθεί μία παρανομία που βλάπτει το κοινωνικό σύνολο, θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους τους Δημότες του.!

Στις 14/4/2016 έχει μεταβεί ο Δήμαρχος Λαγκαδά στην Αθήνα για να συναντήσει τον Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης για το θέμα που έχει προκύψει, αλλά το ίδιο έχει πράξει και ο Δήμαρχος Βόλβης. Το θέμα του Βαγιοχωρίου έχει παγώσει επίσημα, παρ’ όλο που τα συνεργεία πηγαινοέρχονται, χωρίς να μπορέσουν να κάνουν κάτι.. Δεν μένει παρά να περιμένουμε τις εξελίξεις. Σε λίγες μέρες θα φανεί αν κερδίσει η νομιμότητα η αν κερδίσουν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στα κλειστά σαλόνια …

Τα συμπεράσματα… δικά σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10 + three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.