Μεγάλες ελλείψεις σε 10 παιδικά εμβόλια

protaemvolia

Ελλείψεις σημαντικών εμβολίων «τα οποία είναι άκρως σημαντικά για τη δημόσια υγεία, καθώς υπάγονται στο πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού του Υπουργείου», καταγγέλλει με επείγουσα επιστολή του στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΦ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Σε επικοινωνία που είχε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων με τις φαρμακευτικές εταιρίες που παράγουν και κυκλοφορούν τα εμβόλια αυτά στην Ελλάδα αυτές παραδέχθηκαν την έλλειψη εμβολίων. Η μια εκ των εταιριών δήλωσε έλλειψη στα εξής:

· Infanrix Tetra ( διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη-πολιομυελίτιδας), το οποίο δεν θα βρεθεί στην αγορά πριν από το τέλος του έτους

· Infanrix IPV-Hib (πρόκειται για το λεγόμενο πενταπλό εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη- πολιομυελίτιδας-αιμόφιλου ινφλουέντζας τυπου Β) που θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του έτους

· Havrix για την ηπατίτιδα Α είναι επίσης σε έλλειψη, αλλά η διαθεσιμότητα του θα αποκατασταθεί από τον Σεπτέμβριο με έκτακτη εισαγωγή

· Priorix Tetra (ιλαράς- παρωτίτιδας-ερυθράς-ανεμοβλογιάς) είναι σε έλλειψη, αλλά η διαθεσιμότητα του θα επανέλθει από τα μέσα Σεπτεμβρίου

Οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής εταιρίας αποδίδουν τις ελλείψεις των εμβολίων στη συνεχή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την αυξημένη πρόσβαση του πληθυσμού αυτού στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γεγονός που όπως επισημαίνει “έχει οδηγήσει σε ζήτηση εμβολίων που ξεπερνά κατά πολύ την ικανότητα παραγωγής των αντίστοιχων ποσοτήτων από τις εταιρίες”. Απορίας άξιον είναι βεβαίως πως παγκόσμιοι κολοσσοί που προγραμματίζουν έρευνες και νέα φάρμακα, αδυνατούν να προγραμματίσουν την παραγωγή “κλασικών” σκευασμάτων όπως τα εμβόλια.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι εξηγήσεις που δόθηκαν στους εκπροσώπους των παιδιάτρων από την άλλη εταιρία -κολοσσό, που υποστηρίζει ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση των εμβολίων κοκκύτη παγκοσμίως αλλά και ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στα εργοστάσια παραγωγής όλων των εταιρειών εμβολίων λόγω των ποιοτικών ελέγχων.
Οι ελλείψεις σε αυτήν την εταιρία αφορούν τα εμβόλια Tetravac και Repevax (διφθερίτιδας-τετάνου-κοκύτη-πολιομυελίτιδας)  καθώς και το Pentavac ( διφθερίτιδας-τετάνου-κοκύτη-πολιομυελίτιδας-αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου Β) που διατίθεται με το…σταγονόμετρο.

Ωστόσο, και βάσει της επίσημης ενημέρωσης της ευκαιρίας η έλλειψη του Repevax θα συνεχιστεί για τμήμα ή και για  όλο το 2016 ενώ με μικρότερο πρόβλημα στην κυκλοφορία τους θα συνεχίσουν και τα υπόλοιπα.

Ο ΠΦΣ ζητά την επίλυση του ζητήματος καθώς, όπως αναφέρει, «η έλλειψη εμβολίων πλήττει μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, τα μικρά παιδιά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.