«Κόντρα» για το Σκοπιανό στη Βουλή. «Ακραία» και «εθνικιστική» η άποψη να μην περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία
Την ώρα που στο παγωμένο Νταβός της Ελβετίας, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ αναζητούν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για την ονομασία της πΓΔΜ, στη Βουλή ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ως «ακραία» και «εθνικιστική» την άποψη να μην περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία στην ονομασία της πΓΔΜ.
«Αυτά είναι ακραία που ακούω από τη Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους… Συγγνώμη, από την Ένωση Κεντρώων και ορισμένους της ΝΔ», είπε και πρόσθεσε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι σύνθετη ονομασία που θα εξασφαλίζει την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας και θα αποτρέπει αλυτρωτικές ενέργειες εκ μέρους του γειτονικού κρατιδίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών που δέχθηκε επίθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης περί διγλωσσίας της κυβέρνησης, κράτησε αποστάσειςαπό τις δηλώσεις Σκουρλέτη που διαμήνυσε στον Πάνο Καμμένο να υπερασπιστεί την κυβερνητική θέση. Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε μεν πως οι ΑΝΕΛ έχουν διαφοροποιημένη θέση, πρόσθεσε ωστόσο, πως ο Πάνος Καμμένος έχει εκφράσει την πλήρη εμπιστοσύνητου στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Είπε πάντως, ότι «η κατάσταση είναι χειρότερη από το 2008» και πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προωθήσει μια «πατριωτική λύση», υπογραμμίζοντας παράλληλα, πως πρέπει να θεωρούμε εθνικό ότι είναι αληθές και όχι ότι μας συμφέρει και είναι προτιμότερο για τις εκλογικές μας περιφέρειες.
Διερωτήθηκε ποια είναι η θέση της ΝΔ, καθώς –όπως είπε- έχει ακούσει αντικρουόμενες θέσεις. «Ο κ. Κουμουτσάκος θεωρεί και ορθά την σύνθετη ονομασία ως τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Έχω ακούσει όμως και ακραίες – εθνικιστικές απόψεις που δεν επιθυμούν να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία ή παράγωγά της», ανέφερε.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σχολιάζοντας το ογκώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης την περασμένη Κυριακή, είπε πως μετείχαν Έλληνες πατριώτες αλλά κι ότι υπήρξε προσπάθεια να κατευθυνθούν σε άλλη γραμμή, από την εθνική. Αναγνώρισε τις ευαισθησίες των πολιτών, υπογράμμισε ωστόσο, ότι οι αντιδράσεις οφείλονται στο γεγονός ότι δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι με συνέπεια να απορρίπτουν συμφωνίες που είναι εθνικά δυνατές.
Για τακτική που διχάζει τον ελληνικό λαό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κώστας Τζαβάραςαπό τη ΝΔ. «Στα εθνικά θέματα βλάπτει να διχάζετε το λαό και να δείχνετε ότι εσείς είστε κάτι ξεχωριστό, μην παριστάνετε τον τιμητή», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία.
Για διγλωσσία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη μένει σταθερή στις απόψεις της και ζητά σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων. Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ ότι πριν από λίγο μέρες μιλούσε για σύνθετη ονομασία, αλλά κάτω από το βάρος των συλλαλητηρίων ενέδωσε σε αλλαγή στάσης.
«Από το 1992 το ΚΚΕ ήταν καθαρό σε αντίθεση με όλες τις άλλες πολιτικέες δυνάμεις, είχαμε μιλήσει για σύνθετη ονομασία με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό και την εξάλειψη αλυτρωτικών θέσεων από το Σύνταγμα των Σκοπίων» επεσήμανε από την πλευρά του βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος.
«Δεν χαρίζουμε και δεν πουλάμε τίποτα», είπε από την Ένωση Κεντρώων ο Γιάννης Σαρίδης. Δημοψήφισμα ζήτησε ο Ηλίας Κασιδιάρης από την Χρυσή Αυγή.
cnn.gr