Ανακοίνωση Επιστημονικού Συμβουλίου ΕΚΑΒ σχετικά με το περιστατικό στα Βρασνά

Μετά τα κατάπτυστα Δελτία Τύπου της Διευθύντριας του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ (Διαβάστε τα ΕΔΩ), εχθές είχαμε και μια, στα πλαίσια της λογικής, ανακοίνωση του Επιστημονικού Συμβουλίου ΕΚΑΒ.

Ανακοίνωση Ε.Σ ΕΚΑΒ :

Η περίπτωση του  περιστατικού  στα Βρασνά Θεσσαλονίκης το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας χτες στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του OPEN TV έρχεται να επισημάνει την απουσία θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και  δράσης των εθελοντικών ομάδων που αφορά τόσο την ποιότητα της  εκπαίδευσης τους όσο και την παροχή  πρώτων βοηθειών.

Η συμμετοχή των παρευρισκόμενων απλών πολιτών στην παροχή πρώτων βοηθειών είναι σε κάθε περίπτωση επιθυμητή ειδικά σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής όπου μπορεί να κρίνει την έκβαση.

Η συμμετοχή των πολιτών θα πρέπει να ενθαρρύνεται, να επιβραβεύεται αλλά και να ελέγχεται για την αποφυγή δυσάρεστων φαινομένων.

Η εφαρμογή  ιατρικών πράξεων από μη υγειονομικούς μπορεί να είναι σωτήρια  αλλά και να αποβεί μοιραία όταν εφαρμοστεί λανθασμένα, ή στις περιπτώσεις που δεν χρειάζεται.

Η χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή από απλούς πολίτες προβλέπεται από την ισχύουσα Ελληνική Νομοθεσία. Οι ενδείξεις ενεργοποίησης του διδάσκονται στα σεμινάρια εκπαίδευσης  στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.

Για την ασφαλή και αποτελεσματική παροχή πρώτων βοηθειών από απλούς πολίτες θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Άμεσα θα πρέπει να ενημερώνεται το ΕΚΑΒ το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη της διαχείρισης του περιστατικού.  Το Συντονιστικό Κέντρο του  ΕΚΑΒ μπορεί να παρέχει σαφείς τηλεφωνικές οδηγίες στους παρευρισκόμενους για την παροχή πρώτων βοηθειών μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.
  • Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να εφαρμόζουν μόνο τις δεξιότητες για τις οποίες έχουν εκπαιδευθεί.
  • Το ΕΚΑΒ παρέχει εντελώς δωρεάν την δυνατότητα αυτής της εκπαίδευσης στους πολίτες της χώρας στα κατά τόπους κέντρα του.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγεται,  η καθ’ όλα καλοπροαίρετη,  προβολή  παρεμβάσεων με τρόπο που   να καλλιεργεί λανθασμένες ιατρικές αντιλήψεις και να δημιουργεί στο κοινό ανεδαφικές προσδοκίες.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Ε.Κ.Α.Β.

Στην φωτογραφία ο εθελοντής Νικόλαος Μητάκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.