Αθερίνα «καρχαρίας» και πράσσειν άλογα!

atherinaΑπό το βράδυ της Τετάρτης έχει δημιουργηθεί το απόλυτο χάος στο θαυμαστό κόσμο του διαδικτύου από μια και μόνο είδηση. Την είδηση της αθερίνας – «καρχαρία» που λέγεται ότι σκόρπισε τον πανικό στις ελληνικές θάλασσες και ότι προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου, στην οποία αναφερόταν ως πηγή η επιστημονική ομάδα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Το εν λόγω θέμα ανάρτησε το site, tokoulouri.com. Το άρθρο σε πολύ λίγη ώρα, με την γνωστή μέθοδο του «copy – paste» έγινε θέμα σε πολλά άλλα ειδησεογραφικά sites χωρίς καν να αναφερθεί η πηγή και ύστερα από εκεί σε άλλα και άλλα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός.

Δυστυχώς, για όσους το αναδημοσίευσαν και ευτυχώς για την ανθρωπότητα, η είδηση της φονικής αθερίνα «καρχαρία» δεν ήταν τίποτα περισσότερα από σενάριο επιστημονικής φαντασίας .

Δείτε την περιβόητη είδηση αλλά και την άμεση απάντηση του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου όπως αναρτήθηκε στο tokoulouri.com:

Συναγερμό για την αθερίνα «καρχαρίας» σημαίνουν οι επιστήμονες μετά το θάνατο 65χρονου

«Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία εξάπλωση της φονικής αθερίνας “καρχαρίας” κρούουν οι επιστήμονες του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, σημειώνοντας ότι πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη απειλή στις ελληνικές θάλασσες. Μάλιστα, οι επιστήμονες ενοχοποιούν την αθερίνα “καρχαρίας” για τον πρόσφατο θάνατο 65χρονου λουόμενου στην περιοχή της Αναβύσσου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από λοίμωξη που ξεκίνησε από διαμπερές τραύμα στην περιοχή του μηρού.

Η αθερίνα «καρχαρίας» παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις ελληνικές θάλασσες το 2009 και χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα της (σ.σ. οι επιστήμονες αναφέρονται σε αυτήν ως η “φεράρι” των θαλασσών). Αποκαλείται «καρχαρίας» λόγω του χαρακτηριστικού της πτερυγίου και καθώς διαθέτει τρεις σειρές μικρά αλλά κοφτερά δόντια, ενώ το μέγεθος της δεν διαφέρει από αυτό της συνηθισμένης αθερίνας. Στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί κυρίως στον Σαρωνικό, σε Λακωνία και Μεσσηνία αλλά και στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το δάγκωμα της μπορεί να επιφέρει συμπτώματα όπως πυρετό, πόνο και κακώσεις στα κόκκαλα και το στομάχι, μέχρι και τραυματικό ακρωτηριασμό των άνω ή των κάτω άκρων. Μάλιστα, οι ειδικοί προβληματίζονται ιδιαίτερα από την επιθετική φύση της εν λόγω αθερίνας, η οποία δαγκώνει καθόλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας ενώ ο πληθυσμός της πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι, αν και έχουν αναφερθεί κρούσματα επιθέσεων σε χειμερινούς κολυμβητές μέχρι και τον μήνα Δεκέμβριο.

Για την προφύλαξη των πολιτών, οι επιστήμονες συνιστούν την αποφυγή χρήσης αντηλιακών και κυρίως των διαφόρων ελαίων μαυρίσματος, καθώς υποστηρίζουν ότι τα εν λόγω λάδια προσελκύουν τις αθερίνες. “Όποιος δει αθερίνα-καρχαρία να βγει όσο πιο γρήγορα μπορεί από το νερό” συμβουλεύουν, συστήνοντας ωστόσο ψυχραιμία αφού τονίζουν ότι η επικίνδυνη αθερίνα έχει δείξει ότι μπορεί και «οσμίζεται» τον φόβο.

Από την πλευρά τους, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές σε όλη την επικράτεια έχουν ήδη κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου και πρόκειται να ξεκινήσουν μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για τους κινδύνους των θερινών μπάνιων, με σύνθημα “Η αθερίνα δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζεις”. Ακόμη, έχουν ακουστεί προτάσεις για την ανάθεση της καταπολέμησης της απειλής σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, όμως μέχρι στιγμής ένα τέτοιο σχέδιο δεν έχει ευδοκιμήσει».

Η επέμβαση του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου ήταν άμεση. Οι καθηγητές και το επιστημονικό προσωπικό του πανεπιστημίου, διαψεύδουν την είδηση σχετικά με την αθερίνα- καρχαρίας η οποία αναφέρεται σε στοιχεία που υποτίθεται έδωσαν οι έγκριτοι επιστήμονες και αναφέρουν τα εξής:

«Πρόκειται για ευφάνταστο σενάριο που εμπνεύστηκε το κουλούρι και αναδημοσιεύτηκε άκριτα και χωρίς την αναφορά πηγής από το περιοδικό «Παραδράση». Το αποτέλεσμα είναι η είδηση να διαδίδεται ως αληθής άρδην. Το Πανεπιστήμιο παρακαλεί για την άμεση ενημέρωση των πολιτών και την αποκατάσταση της αλήθειας καθώς έχει δημιουργηθεί πανικός!».

Home

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

15 + nine =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.