Camp Βαγιοχωρίου: Το “ghetto” του δήμου Βόλβης

ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΤΕΓΑΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ …ΤΟΠΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΩΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η περιοχή μας  έχει επιλεγεί για να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εκτόνωσης-αποσυμπίεσης μίας νέας επικείμενης προσφυγικής κρίσης όπου θα φιλοξενούνται στα “ελεγχόμενα κέντρα” ανθρώπινες ψυχές χωρίς να γνωρίζει κανείς τι να τους κάνει!!!

Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για την αποτελεσματική λειτουργία του «Camp-Βαιοχωρίου» ως Ανοιχτού Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών & Προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή, και καταγγέλλουμε την τραγική απουσία, σιωπή, και συνυπευθυνότητα όλων των αρμόδιων & υποστηρικτικών φορέων: Δ.Βόλβης , Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κυβέρνησης,  Ύπατης Αρμοστείας κλπ, οι οποίοι έχουν επιτρέψει ένα καθεστώς  απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης μέσα στον χώρο του camp, ενός μεγάλου αριθμού «εγκλωβισμένων και ιδρυματοποιημένων» προσφύγων και μεταναστών, χωρίς να έχουν κάνει τίποτα μέχρι σήμερα για την βελτίωση αυτής της κατάστασης.

Είναι αξιοθρήνητο το γεγονός, ότι υπό την επίβλεψή τους,  σπαταλούνται  εκατομμύρια για δράσεις υποστήριξης (τα οποία καταλήγουν σε εργολάβους, ημετέρους και ΜΚΟ) και από την άλλη οι πρόσφυγες-μετανάστες δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη της επιβίωσης.

Η βασική αιτία λειτουργικής αστοχίας του Camp είναι ο αριθμός των φιλοξενουμένων που αυξάνεται διαρκώς με αποτέλεσμα η δομή να οδηγείται στα όρια της κατάρρευσης.

Οι μεγάλου αριθμού προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αποτελούν ένα δημογραφικό και πολιτισμικό σοκ στην τοπική κοινωνία, που εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική και πολιτική έκρηξη.

Η κατάσταση αυτή έχει τις εξής βασικές συνέπειες: είναι οριακή και εγκυμονεί  κινδύνους από επιδημίες, νέους θανάτους σε περίπτωση πολύ αντίξοων καιρικών συνθηκών, αυτοκτονίες, εξεγέρσεις ή και ανεξέλεγκτες παραβατικές συμπεριφορές των φιλοξενουμένων καθώς αυτοί πιέζονται πέρα από τα όρια των αντοχών τους.
Με την συνεχώς αυξανόμενη πυκνότητα πληθυσμού προκύπτουν σοβαρά ζητήματα υγείας, που οι καθησυχαστικές κορόνες των ιθυνόντων είναι σε πλήρη αντίθεση με την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Συνεχίζουν όμως να μένουν αναπάντητα τα εξής βασικά ερωτήματα από τον Δ.Βόλβης :
1.Υπάρχει πολεοδομική άδεια για την κατασκευή και λειτουργία του Camp; Εάν «ΝΑΙ» ποιά υπηρεσία έδωσε την έγκριση;
2.Υπάρχει άδεια χρήσης των οικοπέδων αυτών για κατασκευή και λειτουργία Ανοιχτού Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών & Προσφύγων;
3.Φυλλάσεται το Camp από την Ελληνική Αστυνομία ή από άλλο φορέα, κρατικό ή ιδιωτικό;
4.Το Camp πληρεί τις υγειονομικές προδιαγραφές και τους κανόνες ασφαλείας περι προστασίας της δημόσιας υγείας…υπάρχει η σχετική γνωμάτευση και άδεια από τις αντίστοιχες υπηρεσίες;
5.Έχει νόμιμα ηλεκτροδοτηθεί (με πλήρη δικαιολογητικά) από τη ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ;

6.Υπάρχει περιβαλλοντική άδεια για την διαχείριση των λυμάτων; Εάν «ΝΑΙ» ποιά υπηρεσία έδωσε την έγκριση;

ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ;

Η για άλλη μια φορά αγνοείται και παραγκωνίζεται ο θεσμός  των Ο.Τ.Α σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την τοπική κοινωνία, με τoν μονομερή αυταρχισμό από πλευράς κυβέρνησης, επιλογής και οριοθέτησης του συγκεκριμένου χώρου ως κακέκτυπου αντίγραφο τύπου «Αμυγδαλέζας», σπρώχνοντάς την περιοχή ακόμη πιο κάτω στην κλίμακα της κοινωνικής υποβάθμισης και εξαθλίωσης.

Προς τους κυρίους της κεντρικής εξουσίας των Αθηνών και τους πληρωμένους “παρκαδόρους ανθρώπινων ψυχών”, «ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ»

*Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί  ο Δ.Βόλβης σε «καρπαζοεισπράκτορα» της κλίκας του κολωνακίου και του κάθε Βίτσα, Μουζάλα, Ράγκου κλπ.

*Καμία απολύτως νομιμοποίηση και στήριξη υλική και οικονομική στα σχέδια της κυβέρνησης, που στοχεύουν στην εξαπάτηση  της τοπικής κοινωνίας,  κρύβοντας  τις πραγματικές της προθέσεις  για την «μόνιμη εγκατάσταση» μεγάλου αριθμού προσφύγων-μεταναστών στην επικράτεια του Δ.Βόλβης.

*Δεν αποδεχόμαστε την «γκετοποίηση» του  camp-Βαγιοχωρίου με την δημιουργία «γκρίζων ζωνών» μέσα στην δημοτική επικράτεια όπου θα βασιλεύουν ο φόβος, η ανασφάλεια, η ασθένεια, η καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο νόμος του ισχυρότερου και οι πιο ακραίες μορφές ανθρώπινης εκμετάλλευσης.

*Δεν αποδεχόμαστε την λήψη αποφάσεων ερήμην των Ο.Τ.Α. με την θεσμική απαξίωση του Δ.Βόλβης από μια κυβέρνηση που λειτουργεί ως μηχανισμός κυνικής άσκησης της εξουσίας, μέσα από τη συνεργασία ετερόκλητων τυχοδιωκτικών στοιχείων που παίζουν με την συνταγματική αριθμητική… και υπό αυτές τις συνθήκες με απόφαση του νέου Δ.Σ. που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαίου 2019, θα ζητήσουμε από την ελληνική δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της ως εγγυητής του κράτους δικαίου για την απόδοση συλλογικών ευθυνών όπου αυτές υπάρχουν.

Η λύση είναι μόνο μία :

Bρίσκεται στην εφαρμογή του Ν.4555/2018  – ΦΕΚ 19/07 2018 /Αρ.Φύλλου133 / Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η ́/ Άρθρο 133 : «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ».

Δημοτικό ή περιφερειακό δημοψήφισμα μπορεί να προκηρύσσουν για κάθε θέμα:

*Οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές, προκειμένου να λάβουν απόφαση για σοβαρά θέματα που ανήκουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων τους, μπορούν να διεξάγουν τοπικό δημοψήφισμα.

*Το τοπικό δημοψήφισμα διεξάγεται μετά από από­φαση του οικείου Δ.Σ., που λαμβάνεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των με­λών, η μετά από αίτηση του ενός τρίτου (1/3) των δημοτών.

Στην αίτηση αναγράφεται το υπό ψη­φοφορία θέμα και τίθενται οι υπογραφές των δημοτών.

Θέμα τοπικού δημοψηφίσματος : άμεση κατάργηση-διάλυση του «Camp-Βαιοχωρίου» και η πλήρης περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής .

Προς την διοίκηση και Δ.Σ. του Δ.Βόλβης…

Η μελλοντική ευθύνη μας απέναντι στην τοπική κοινωνία όσο και απέναντι στα γενικότερα συμφέροντα του Δ.Βόλβης, δεν μας επιτρέπουν ούτε να σιωπούμε ούτε να ανεχόμαστε πλέον άλλα «στεγανά διαχείρισης» σε τόσο σοβαρά θέματα που επηρεάζουν την ζωή της τοπικής κοινωνίας.

Oι Δήμοι είναι «ΑΥΤΟ-διοίκηση»!!!

Ο Δήμαρχος, οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι είναι πολιτικοί, και όχι δημόσιοι υπάλληλοι… υπηρετούν τους δημότες τους, και όχι στην κεντρική εξουσία και τα συμφέροντα που υπηρετεί!!!

Είναι υποχρεωμένοι να βρίσκουν λύσεις  στην υπάρχουσα πραγματικότητα και με τις πολιτικές τους να την μετασχηματίζουν προς όφελος των πολιτών!!!

Ζητούμε από την σημερινή διοίκηση και το Δ.Σ. του Δ.Βόλβης, να τιμήσει με πράξεις το ψήφισμα και τις διακηρύξεις της (17/05/2018), γιατί αυτές τις στιγμές είναι πολύτιμη κάθε επιθυμία προσφοράς και διαθεσιμότητας, και να κινητοποιήσουν την τοπική κοινωνία και τους υποστηρικτές μας για την διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος ως θεμελιώδη έκφραση της «ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»!!!

ΟΧΙ ΑΛΛΑ «ΣΤΕΓΑΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ» ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ!!!

ΟΠΟΙΟΣ ΑΙΡΕΤΟΣ ΣΤΟΝ Δ.ΒΟΛΒΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ!!!

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΕ ΕΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ «SIESTA» ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΑ «ΚΑΓΚΕΛΑ»…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22/9/2018

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΗΜΟ ΒΟΛΒΗΣ – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

19 + two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.