Δημοτικά έσοδα με παραβιάσεις του νόμου εις βάρος των δημοτών

Παραβιάσεις της νομιμότητας εις βάρος των δημοτών στη διαδικασία συλλογής των δημοτικών εσόδων καταγράφει η ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη με θέμα «Τα έσοδα των ΟΤΑ και το κράτος δικαίου», που παρουσιάστηκε χθες από τον κ. Ανδρέα Ποττάκη στη Θεσσαλονίκη. Η ανεξάρτητη αρχή επεξεργάστηκε ένα πλούσιο υλικό 100.000 αναφορών σχετικά με την επιβολή και είσπραξη δημοτικών εσόδων. «Αναδεικνύονται ζητήματα παραβίασης της νομιμότητας και των αρχών του φορολογικού δικαίου, ελλειμμάτων στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των δημοτών σχετικά με τις υποχρεώσεις τους, σημαντικών καθυστερήσεων στη βεβαίωση και είσπραξη δημοτικών εσόδων, διαφοροποιήσεων, αδικαιολόγητων και ανεπίτρεπτων, στην εφαρμογή της ισχύουσας κάθε φορά νομοθεσίας μεταξύ δήμων, κατά παράβαση της θεμελιώδους αρχής της ισότητας», σημείωσε ο κ. Ποττάκης.

Η πολυσέλιδη έκθεση της Αρχής αποκαλύπτει πολλά «μαργαριτάρια» κακοδιοίκησης από δήμους, που μοιάζουν να αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου: Καθορισμός τελών ύδρευσης – αποχέτευσης χωρίς σαφή κριτήρια, με αποτέλεσμα πολύ μεγάλες αποκλίσεις χρεώσεων μεταξύ δήμων ή και εντός του ίδιου δήμου. Εφαρμογή της ανταποδοτικότητας χωρίς να υπολογίζονται όλοι οι παράγοντες, όπως για παράδειγμα η δραστηριότητα μιας επιχείρησης σχετικά με τα απορρίμματα που παράγει, ενώ λαμβάνεται υπόψη μόνο το εμβαδόν της ιδιοκτησίας. Επιβολή «εργολαβικού δικαιώματος» στην κατασκευή μνημάτων στα νεκροταφεία, παρότι έχει διευκρινιστεί από το υπουργείο πως δεν προβλέπεται. Επίσης, σε ορισμένους δήμους παρατηρείται ότι έχουν επιβληθεί παράνομα, διαφορετικές χρεώσεις στην ταφή δημοτών – ετεροδημοτών. Επιβολή προστίμου σε δικαιούχο περιπτέρου, το οποίο βρισκόταν σε μη κεντρικό σημείο με περιορισμένη κίνηση, σαν να ήταν περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος! Ενώ παράνομα έχουν κριθεί τα διάφορα πολιτιστικά τέλη που έχουν επιβληθεί για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε, μεταξύ άλλων, αποσαφήνιση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας, πλήρη διαφάνεια και αιτιολόγηση σε έσοδα και δαπάνες των ΟΤΑ, ικανή στελέχωση των οικονομικών υπηρεσιών.

kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

13 − two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.