Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε πριν από λίγο ο νόμος Χαλκιδικής. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας έστειλε το αίτημα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αμέσως έγινε δεκτό. Μετά από αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο το πρωί το πρώτο κυβερνητικό κλιμάκιο θα μεταβεί στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος πέντε ανθρώπων από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική, ενώ τη τελευταία ώρα υπάρχουν φόβοι για ακόμη δυο νεκρούς στην περιοχή γύρω από τα Ν. Μουδανιά. Την ίδια ώρα επιβεβαιώνονται πληροφορίες για δεκάδες τραυματίες και επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.

Σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ, προειδοποιεί τους πολίτες και επισκέπτες ειδικά στη Χαλκιδική, τόσο στη Σιθωνία, όσο και στην Κασσάνδρα, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες .Γι’ αυτό συνιστά περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών, παραμονή σε ασφαλείς χώρους και τήρηση των οδηγιών των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των υπαλλήλων των Δήμων, μέχρι να κοπάσουν τα φαινόμενα οριστικά.

Τα συνεργεία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή επί ποδός και θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε όλες τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά στη Χαλκιδική, που πλήττονται από σφοδρή θεομηνία. Συγκεκριμένα σαράντα μηχανήματα καθαρίζουν το οδικό δίκτυο και προσπαθούν να το κρατήσουν προσβάσιμο, στην Πιερία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως στη Χαλκιδική που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Περισσότερα από 100 άτομα προσωπικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων αρχών και προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τα εξαιρετικά έντονα καιρικά φαινόμενα, προσφέροντας βοήθεια στους πολίτες σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας θα παραμείνει και τις επόμενες ώρες σε επιφυλακή και τα συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα επιχειρούν όπου χρειάζεται, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές σε δίκτυα, δρόμους και κατοικημένες περιοχές. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε διαρκή συνεννόηση και επικοινωνία με τη ΔΕΗ, προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης το ταχύτερο δυνατό, ενώ παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή τραυματιών σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Στεργιάδη, προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ που μίλησε στο makthes.gr, συνεργεία της ΔΕΗ προσπαθούν ακατάπαυστα να αποκαταστήσουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης. Η κακοκαιρία αυτή την στιγμή βρίσκεται σε ύφεση, αλλά αναμένεται νέο κύμα τα ξημερώματα.