Νικητές και ηττημένοι στη μάχη με την κακοκαιρία

Οφείλω να παραδεχθώ ότι ήμουν περισσότερο ανήσυχος απ’ όσο στην πραγματικότητα θα έπρεπε, όταν πληροφορήθηκα το μεσημέρι της Δευτέρας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και του δήμου Θέρμης, επρόκειτο να ανοίξουν χθες.

Σκεφτόμουν ότι τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω εορτών, άρα οι αυλές τους γεμάτες χιόνια που δεν καθαρίστηκαν και με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πάγωσαν, οπότε πού θα πήγαιναν τα παιδιά, ποιος μπορούσε να διασφαλίσει ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα, δεν θα γλιστρήσει με συνέπεια να πέσει, ενδεχομένως να χτυπήσει και άσχημα κάποιο απ’ αυτά.

Διαπίστωσα ότι, όπως και στον καθαρισμό των δρόμων από τα χιόνια τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής, το Σάββατο και την Κυριακή, έτσι και στον καθαρισμό των σχολείων, στους δήμους που υπήρχε σοβαρή οργάνωση και οι συνθήκες το επέτρεπαν (διότι υπήρχαν και δήμοι, όπως του Λαγκαδά, της Βόλβης, του Ωραιοκάστρου, κάποιων περιοχών του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, όπως το Φίλυρο, η Εξοχή, το Ασβεστοχώρι και ο Χορτιάτης, που η επικινδυνότητα, λόγω και των θερμοκρασιών που ήταν κοντά στο -10, δεν άφηνε περιθώρια για άνοιγμα των σχολείων), τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά.

Οι καθαρές αυλές, τα σκαλοπάτια στα οποία είχαν φροντίσει οι αρμόδιοι να ρίξουν αλάτι, όπως και στις προσβάσεις προς τα σχολεία, έστελναν το μήνυμα ακόμη και σε κάποιους ανήσυχους, όπως κι εγώ, ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών.

Βέβαια, υπάρχουν και δήμοι για τους οποίους τα ερωτηματικά σχετικά με την απόφασή τους να μην ανοίξουν τα σχολεία χθες, είναι μεγάλα.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Καλαμαριά. Ενας από τους μεγαλύτερους δήμους στο νομό Θεσσαλονίκης, εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, χωρίς ορεινό όγκο, από τον οποίο θα περίμενε κανείς να δείξει αντανακλαστικά και να είναι καλά οργανωμένος, αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα, είχε κεντρικούς δρόμους που δεν κατάφερε να τους κρατήσει ανοιχτούς, δεν κατάφερε, επίσης, να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να ανοίξουν τα σχολεία.

Παρόμοια περίπτωση ήταν και ο δήμος Θερμαϊκού. Ασφαλώς και οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, αλλά όχι τόσο που να δικαιολογούν και σήμερα, για δεύτερη μέρα, να μείνουν κλειστά τα σχολεία.

Αυτό σημαίνει ότι δεν καθαρίστηκαν τα χιόνια, αφέθηκαν να παγώσουν, με αποτέλεσμα να είναι, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, επικίνδυνο τώρα να ανοίξουν τα σχολεία.

Όπως ο Θεοδόσης Μπακογλίδης, έτσι και ο Γιάννης Μαυρομάτης, όχι μόνο δεν κέρδισαν τη μάχη της αντιμετώπισης των συνεπειών της κακοκαιρίας, αλλά δεν θα ήταν υπερβολικό να ισχυριστεί κάποιος ότι ηττήθηκαν.

Δημήτρης Κανελλάκης

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport

metrosport.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.