Η απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

κοινωνιαΟ καιρός πλέον έχει αποδείξει ότι οι περισσότεροι δήμοι είναι οκνηροί, αδύναμοι, και ανύπαρκτοι, οι οποίοι απλά λειτουργούν για να λένε ότι υπάρχουν.

Συνένωσαν, τις παλιές κοινότητες για να δημιουργηθεί μια διοικητική οντότητα που αν στελεχωνόταν από άξια στελέχη θα είχε την ικανότητα να φτιάχνει μελέτες, να διεκδικεί προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να συστήνει επιστημονικές ομάδες στους δήμους και πολλά για την ανάπτυξη και το ευ ζην των δημοτών.
Είπαμε αν….
Άνθρωποι άσχετοι, εκτός τόπου και χρόνου, χωρίς την απαραίτητη μόρφωση και την κοινωνική ευαισθησία αντιμετωπίζουν τους δημότες με ύφος χιλίων καρδιναλίων σαν να τους κάνουν την χάρη, όταν ο δημότης απευθύνεται προς αυτούς για την επίλυση κάποιου ζητήματος που τον απασχολεί.

Όλο παράτα, λόγια και φούμαρα.

Προεκλογικές φανφαρολογίες και υποσχέσεις σε πολίτες, σε αγρότες, σε μικροεπιχειρηματίες, στους ανέργους, στους νέους.
Και πού είναι οι μελέτες για τους αγρότες; Πού για τους μικροεπιχειρηματίες, μικρεμπόρους; Στα ακίνητα ή σε κάποια άθλια χαρτιά-καρικατούρες μελετών που ουδεμία επαφή έχουν με τις πραγματικές ανάγκες, τόσο των ίδιων των αγροτών όσο και -κυρίως- της γης.

Ειδικά για τους αγρότες οι κυβερνώντες κατά την τελευταία τριακονταετία επέδειξαν πρωτοφανή αδιαφορία, έως αναισθησία και απέχθεια, αφού πρώτα φρόντισαν να «μεταλλάξουν» πολλούς από αυτούς σε ράθυμους, ζώντες μόνο από κοινοτικές επιδοτήσεις.
Θα μπορούσαν οι δημότες να βλέπουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στους δικούς τους εαυτούς, μια και οι πολλοί αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην κεντρική διοίκηση. Να, όμως, που γι’ ακόμη μία φορά έχουν μείνει μόνοι τους.

Η αντιπροσώπευση αποδεικνύεται ότι υπάρχει μόνο στο λεξιλόγιο των εκάστοτε υποψηφίων. Αυτοί που τελικά εκλέγονται ακολουθούν την πεπατημένη της χρόνιας διοίκησης (πώς λέμε χρόνια νόσος;).

Ναι. Υπήρξαν υγιείς δήμοι, με αγροτικούς συνεταιρισμούς, παιδικούς σταθμούς, πολιτιστικά κέντρα, παιδικές χαρές, αθλητικά κέντρα, θέατρα, βιβλιοθήκες, εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Όλα αυτά ηττήθηκαν, διαλύθηκαν, εξαφανίστηκαν μπροστά στο νέο πνεύμα του εύκολου πλουτισμού (άνετης διαβίωσης, νωρίτερα), τις κοινοτικές επιδοτήσεις κ.λπ.
Ποιος να εργαστεί και γιατί; Το χρήμα έρρεε άφθονο στο φαντασιακό όλων, μερικοί πρόλαβαν και το καταβρόχθισαν. Αλλά η χαρά της εργασίας (της δημιουργίας) χάθηκε. Τώρα τρέχουν στους «καλλικρατικούς» δήμους να βολευτούν (προσληφθούν) για κάνα δίμηνο ή πεντάμηνο, σχεδόν ζητιανεύοντας.

Φταίνε οι ζητιάνοι, μα φταίνε αυτοί που γέννησαν τη ζητιανιά, οι οπαδοί του πελατοκεντρισμού , οι υμνητές του εγκλωβισμού, οι τεμπέληδες της σκέψης και της πολιτικής (εργατικότατοι όμως στο να ανακαλύψουν τρόπους για να ζουν οι τεμπέληδες…).

Οι κοινότητες δεν υπάρχουν πια, η νοοτροπία και η φιλοσοφία που τις διακατέχει αλλοτριώθηκαν από τα μεγάλα αναπτυξιακά μεγαλεπήβολα σχέδια.
Οι κούφιες προεκλογικές υποσχέσεις περί ‘’Μεταβίβασης εξουσίας’’ στους τοπικούς έχει υλοποιηθεί σε τέτοιο επιτυχημένο επίπεδο, ώστε οι Πρόεδροι των Τοπικών, αγοράζουν τα απορρυπαντικά για τον καθαρισμό, από την τσέπη τους.

Υπάρχει η επιτακτική Ανάγκη να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά. Να αναδειχτούν οι δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών, μόνο μέσα σ’ αυτές μπορούν να αναπτυχθούν δεσμοί αλληλεγγύης.
Όταν οι πόρτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κλειστές , πρέπει να ανοίξουν διάπλατα στον κόσμο, πριν ο καθένας προτού πάει στη δουλειά του ελέγχει τι προγραμματίζεται στην τοπική κυβέρνησή του.
Να έχει λόγο, να μπορεί να ψηφίζει, να συμμετέχει καθημερινά. Πόσο δύσκολο είναι αυτό; Γίνεται απλό με την ηλεκτρονική επικοινωνία. Αλλά πρέπει κάπως να αρχίσουμε.

Η ανεργία, οι συνεχείς μειώσεις σε μισθούς, ημερομίσθια και συντάξεις, η αναίρεση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα πολλών κοινωνικών υπηρεσιών, η μεγάλη μείωση σε βαθμό κατάργησης των κονδυλίων από το δημόσιο, λόγω περικοπών, όξυναν τα προβλήματα των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.
Σε μια τέτοια εποχή λοιπόν, προτεραιότητα αλλά και επιθυμία όλων είναι να βλέπει τον Δήμο δίπλα σε κάθε δημότη και σε κάθε ανάγκη που προκύπτει, στα παιδιά, στις μητέρες, στους ηλικιωμένους, στα άτομα με αναπηρία, στους εφήβους, στους ανέργους, στην οικογένεια που βρίσκεται σε κρίση.

Οι παιδικοί σταθμοί το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, τα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες θα έπρεπε να αποτελούν τις βασικές δομές του Δήμου μας, έχοντας ως επίκεντρο την παροχή υπηρεσιών τον Δημότη.
Θα έπρεπε το μέλημά του Δήμου να είναι η θεμελίωση και η ανάπτυξη νέων συνεργασιών με φορείς και υπηρεσίες, διευρύνοντας έτσι τα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας και να δημιουργηθεί το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης με νέες υπηρεσίες στην υγεία και την πρόνοια, δίνοντας έτσι πραγματικά περιεχόμενο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η κοινωνική πολιτική προϋποθέτει την ευαισθησία, την προσοχή αλλά και την συνεργασία όλων των φορέων. Χρειάζεται όλοι μαζί, δημοτικές υπηρεσίες, τοπική κοινότητα, φορείς και πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο μέσα στο Δήμο μας με κύριο στόχο τη φροντίδα στον άνθρωπο.

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε το πρόγραμμα Κοινωνικής Πολιτικής που προτείνουμε για το δήμο μας και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες να βοηθήσουν στην υλοποίησή του!

Δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής

1.Παιδικοί Σταθμοί Δωρεάν φοίτηση όλων των προνηπίων και στους παιδικούς Σταθμούς του Δήμου
Ικανοποίηση όλων των αιτήσεων για φοίτηση προνηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς

2.Προγραμμάτα: «Βοήθεια στο σπίτι», και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ)

αναπηρία3.ΚΑΠΗ (Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων)
Οργάνωση και λειτουργία ΚΑΠΗ στις τοπικές κοινότητες που στερούνται της παρουσίας του.
Προσφερόμενες Υπηρεσίες στα ΚΑΠΗ
Φροντίδα και οδηγίες για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη
Επιμόρφωση, διαλέξεις, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
Δημιουργία χώρου που θα λειτουργεί ως παραδοσιακό καφενείο στο οποίο θα προσφέρονται ροφήματα, αναψυκτικά κ.τ.λ., σε τιμές κόστους, με κύριο μέλημα τη συντροφιά και συνεύρεση μεταξύ των μελών του ΚΑΠΗ

4.Συμβουλευτική Υποστήριξη σε συνεργασία με το κέντρο Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών (ΟΚΑΝΑ)
Ομάδα ειδικών επιστημόνων παρέχουν συστηματική ψυχολογική υποστήριξη σε συμπολίτες μας, με ανάγκες όπως:
Δυσκολίες στις σχέσεις γονέων – παιδιών
Συναισθηματικές δυσκολίες
Προβλήματα επικοινωνίας & συμπεριφοράς
Δυσκολίες στις σχέσεις των δύο φύλων
Προβλήματα τρίτης ηλικίας
Δυσλειτουργία Οικογένειας
Τραυματικά συμβάντα ζωής
Προγράμματα για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (μετανάστες, τσιγγάνοι, άποροι κ.α)
Συμβουλευτική για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως: Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, Κακοποίηση παιδιών, γυναικών κ.α.

βρύση5. α) Μείωση των τελών ύδρευσης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πολιτών
Ειδικότερα οι κατηγορίες που τυγχάνουν μείωση των τελών, είναι:
Πολύτεκνοι & ΑΜΕΑ. Τρίτεκνοι, άνεργοι και μονογονεικές οικογένειες.
β) Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη σε άτομα με 67% αναπηρία και άνω

6.Εφαρμογή Προγράμματος Δωρεάν διανομής τροφίμων από τα αποθέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Δικαιούχοι μόνιμοι και νόμιμοι κάτοικοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του Δήμου μας, και οι ευπαθείς ομάδες.

7.Προμήθεια προϊόντων απευθείας από τους καταναλωτές με χαμηλό κόστος
Συμπλήρωση μέσω site του Δήμου σχετικού ερωτηματολογίου για είδη προϊόντων (ρύζι, όσπρια, αλεύρι κ.τ.λ)

8.Ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου
Δωρεάν παροχή ειδών διατροφής σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας οι οποίοι διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στο Δήμο.
Είδη που θα παρέχονται:
• Ζυμαρικά
• Όσπρια
• Λάδι
• Αλεύρι
• Γάλα μακράς διάρκειας
• Γαλακτοκομικά και κρέας από Σούπερ Μάρκετ
Τα είδη που θα διανέμονται θα συγκεντρώνονται από προσφορές συμπολιτών μας, από προσφορές εταιριών καθώς και από προμήθεια ειδών.

9. Προγράμματα μαζικού Αθλητισμού για παιδιά και νέους

10. Οργάνωση και λειτουργία θεατρικού εργαστηρίου, εργαστηρίου κεραμικής, εικαστικών, ψηφιδωτού και φωτογραφίας και άλλων δραστηριοτήτων ανταποδοτικού χαρακτήρα με ελάχιστη συνδρομή των ατόμων που θα τα παρακολουθούν.

11.Προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής
Προληπτικός έλεγχος για γυναίκες (Τεστ ΠΑΠ, ψηλάφηση μαστού, γυναικολογική εξέταση)
Προληπτικός έλεγχος σε άλλες ομάδες πληθυσμού
Οργάνωση εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης για θέματα υγείας σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς

12.Ίδρυση Κοινωνικού Ιατρείου
Παροχή δωρεάν Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης σε συνανθρώπους μας που χρήζουν βοήθειας από το Κέντρο Υγείας Μαδύτου καθώς και από ιδιώτες εθελοντές ιατρούς του Δήμου μας.
Σε συνεργασία με τη Διοίκηση των Νοσοκομείων του Νομού και τους Διευθυντές των κλινικών, δωρεάν παραπομπή οικονομικά αδύναμων συνανθρώπων μας που χρήζουν περαιτέρω θεραπείας σε πιο εξειδικευμένα ανά περίπτωση νοσοκομεία.

13.Ίδρυση Κοινωνικού Φαρμακείου
Δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και άπορους μόνιμους και νόμιμους κατοίκους του Δήμου μας

14. Συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο υποστήριξης των υπερχρεωμένων καταναλωτών (φυσικών προσώπων).
Παροχή σε υπερχρεωμένους καταναλωτές δωρεάν νομικής συνδρομής για το πρώτο στάδιο της προσπάθειάς τους για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών τους

15.Χαριστικά παζάρια αλληλεγγύης
Τα χαριστικά παζάρια δεν είναι φιλανθρωπία, είναι μορφή κοινωνικής αντίστασης, είναι έκφραση αλληλεγγύης είναι πρόταση και στόχος!

Συνεργασίες που θα πρέπει να αναπτυχθούν με τους εμπλεκόμενους:
Τοπική Εκκλησία, Τοπικά συμβούλια, Συλλογικοί φορείς, Νοσοκομεία
Τράπεζες αίματος, Ιατρικός σύλλογος, Φαρμακευτικός σύλλογος, Φαρμακοβιομηχανίες, ΟΚΑΝΑ, Εθελοντικές Ομάδες , Δικηγορικός Σύλλογος

Σχετικά άρθρα

volvipress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − one =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.