Κοιτά από απόσταση ο Δημήτρης Γαλαμάτης στην διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

galamatis2Συνεχίζεται η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας με το σύνολο των  δημάρχων, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων δήμων της Περιφέρειας να βρίσκονται αυτή την ώρα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία ήταν να ξεκινήσει στις 11:οο το πρωί, ωστόσο καθυστέρησε αφού οι περισσότεροι αιρετοί και εκλέκτορες προτίμησαν αντί… της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία το καφέ του δημαρχιακού μεγάρου και τον προαύλιο χώρο! Τα πηγαδάκια δε, έδιναν και έπαιρναν…

Στη διαδικασία συμμετέχουν 199 αιρετοί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αναμένεται να κρατήσει μέχρι τις 18:00, ενώ οι συνδυασμοί που διεκδικούν ψήφο είναι τέσσερις. Στο προεδρείο συμμετέχουν εκπρόσωποι και των τεσσάρων παρατάξεων που διεκδικούν την ψήφο των αιρετών. Το προεδρείο αποτελείται από τους:  Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, Δημήτρη Απατσίδη και Άρη Τεμεκενίδη.

Οι τέσσερις παρατάξεις είναι οι εξής: «Νέα Αυτοδιοικητική Κίνηση» με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουτάρη, «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» με επικεφαλής τον Λάζαρο Κυρίζογλου, «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική πρωτοβουλία» με επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελλο και «Λαϊκή Συσπείρωση» με υποψήφιο τον Μιχάλη Κωνσταντινίδη. 

Τοποθετήσεις

Κυρίζογλου

«Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθορίζεται από το Σύνταγμα. Τα προβλήματα των δήμων είναι κοινά. Δεν αναζητήσαμε στην ΠΕΔΚΜ αυτό που μας χωρίζει αλλά αυτά που μας ενώνουν. Στα επόμενα χρόνια καλούμαστε να διαχειριστούμε τους δήμους μας και τις ζωές των πολιτών μας, με μεγάλη περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων» είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο υποψήφιος πρόεδρος, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Συμπλήρωσε πως στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης ο χώρος της Τ.Α. ήταν αυτός που μάτωσε περισσότερο, αφού οι πόροι του περικόπηκαν κατά 65%. «Αντί να διευκολύνεται η λειτουργία της αποστολής των ΟΤΑ, δυσκολεύεται» είπε ο κ. Κυρίζογλου. «Το εγχείρημα του Καλλικράτη δεν υποστηρίχτηκε κεντρικά προκειμένου να πετύχει» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης. «Επιζητούμε νέους πόρους για την αντιμετώπιση της τοπικής κρίσης. Να σηκώσουμε το βάρος της αποτυχίας στον συγκεκριμένο τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται η καταγραφή όλων των προβλημάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου αυτά να επιλυθούν» σχολίασε ο κ. Κυρίζογλου και πρότεινε το δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη για πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών.

Μηταφίδης

«Διεκδικούμε την εκλογή μας στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης γιατί πιστεύουμε στο λαϊκό και κινηματικό χαρακτήρα του θεσμού. Η αδυναμία των δήμων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τους ακυρώνει» ανέφερε από την πλευρά του ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, εκ μέρους της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας. «Οι κυβερνώντες θέλουν έναν θεσμό αδύναμο. Γι’ αυτό στέλνουν στον Εισαγγελέα τους δημάρχους που αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία των δημοτικών υπαλλήλων για αξιολόγηση και επανέλεγχο. Τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας η ηγεσία της αυτοδιοίκησης έχει συμβιβαστεί με το ρόλο του παθητικού παρατηρητή των εξελίξεων» ανέφερε επίσης. Μεταξύ άλλων η παράταξη του κ. Μηταφίδη προτείνει την αντικατάσταση του «Καλλικράτη» με ένα νέο δημοκρατικό καταστατικό χάρτη της Αυτοδιοίκησης και την καθιέρωση απλής αναλογικής σε όλους τους θεσμούς και τα όργανα. Ζήτησε επίσης κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και δημιουργία Τράπεζας Γης.

Κωνσταντινίδης

Απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης ζήτησε ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης. « Η πολιτική γραμμή της παράταξής μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δικαιώθηκε. Ενώ αρχικά όλοι μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε και πως λέμε ψέματα στον κόσμο επαληθεύτηκαν όλα όσα λέγαμε. Η στάση μας είναι στάση Αρχών. Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ότι όλα τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στους δήμους» σχολίασε και κάλεσε τους συναδέλφους του να επιλέξουν φιλολαϊκές πολιτικές.

Μπουτάρης

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπουτάρης αποφάσισε τελευταία στιγμή να μην διαβάσει τη διακήρυξη της παράταξής του. «Δεν είμαι πολιτικός. Με κατηγόρησαν γιατί την πρώτη φορά κατέβηκα με το ΚΚΕ. Ήθελα να δω πως λειτουργεί η τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν νομίζω να περίμενε κανείς ότι στα εξήντα μου θα γινόμουν κομμουνιστής» ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος προχώρησε σε μια παρουσίαση-απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας του με την ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Σκέφτομαι να κάνουμε μήνυση στο κράτος. Δεν είμαστε υπήκοοι κανενός. Δεν μπορεί να αποφασίζει το κεντρικό κράτος την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Ο κόσμος μας εξέλεξε για να κυβερνήσουμε τον τόπο μας. Όπως για την Θεσσαλονίκη κάναμε μια προσπάθεια εξωστρέφειας και στην ΠΕΔΚΜ» ανέφερε και πρότεινε την από κοινού αντιμετώπιση με άλλους δημάρχους βασικών προβλημάτων που απασχολούν τους νομούς της Περιφέρειας. «Είναι δουλειά της ΠΕΔΚΜ να αναπτύξει τον τουρισμό» υπογράμμισε. «Διεκδικώ ως ανεξάρτητος και αυτόνομος υποψήφιος την ψήφο σας» κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.

Παραπολιτικά

Κοιτά από απόσταση και προς το παρόν ασχολείται με το διδακτορικό του και την οικογένειά του. Αυτά έλεγε ο πρώην δήμαρχος Βόλβης και πρώην «γαλάζιος» βουλευτής Δημήτρης Γαλαμάτης σε όσους τον ρωτούσαν εάν προτίθεται να πολιτευτεί στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές! Βέβαια, μέχρι τότε, πολλά αλλάζουν!

 

karfitsa.gr

 

1 thought on “Κοιτά από απόσταση ο Δημήτρης Γαλαμάτης στην διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

 1. Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου είναι ο νικητής των εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα για την ανάδειξη του προεδρείου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Κυρίζογλου κατάφερε να συγκεντρώσει 108 ψήφους, έναντι του αντιπάλου του, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος έλαβε 68 ψήφους. Δεκαοκτώ ψήφους έλαβε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και πέντε ψήφους ο μεμονωμένος υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ), δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

  Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
  Αυτοδιοικητική συνεργασία με επικεφαλής τον Λάζαρο Κυρίζογλου: 108 ψήφοι (14 έδρες)

  Νέα Αυτοδιοικητική Κίνηση με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουτάρη: 68 ψήφοι (9 έδρες)

  Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία (ΣΥΡΙΖΑ): 18 ψήφοι (2 έδρες)

  Μιχάλης Κωνσταντινίδης (Μεμονωμένος- ΚΚΕ): 5 ψήφοι (Καμία έδρα)

  Την ικανοποίησή του το γεγονός ότι αναδείχθηκε νικητής στις εκλογές στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους που γύρισαν την πλάτη στα κομματικά αντιπαραθετικά μηνύματα, που άντεξαν στις πιέσεις κι αποδέχτηκαν την πρόταση μας για αμιγή αυτοδιοικητικό λόγο» τόνισε ο κ. Κυρίζογλου και συμπλήρωσε: «Η ψήφος αυτή ήταν καθαρά αυτοδιοικητική. Ότι είπαμε προεκλογικά θα το κάνουμε πράξη. Συγκεκριμένα, θα συγκροτήσουμε διαπαραταξιακό προεδρείο για την συγκρότηση των οργάνων της ΠΕΔ και θα επιδιώξουμε συμφωνία και ενότητα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.