Υπόθεση Βόλβης. Φοβούνται για ποινικές διώξεις

secret“Ποιος υπάλληλος θα βάλει την υπογραφή του στην εκκαθάριση, έχοντας διαβάσει τα περί ποινικών διώξεων και αγωγών αποζημιώσεων στα οποία αναφέρεται ο δήμαρχος;” αναρωτιέται στέλεχος των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι ακόμη και όσοι δεν έτυχε να είναι αποδέκτες των απειλών της εταιρείας, τις έμαθαν μέσα από το υπόμνημα Μπουτάρη.

Την κατάσταση έχει επιβαρύνει και η κατάληξη του υπομνήματος του δημάρχου, στο οποίο ζητά, από τον εισαγγελέα: “να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, ως προς το πρόσωπο μου, τουλάχιστον”.

Την πλήρη επιφυλακτικότητα έως άρνηση των μηχανικών-υπαλλήλων του Δήμου Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει η εντολή που έχει δώσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Δήμου να προχωρήσουν στον ορισμό των επιβλεπόντων μηχανικών που θα κάνουν την εκκαθάριση του αντικειμένου των αναθέσεων μελετών για την πολεοδόμηση και την κτηματογράφηση των πρώην δήμων Αρέθουσας και Εγνατίας.

Πρόκειται για τη γνωστή “υπόθεση Βόλβης”, όπως κωδικοποιημένα αποκαλείται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι δύο συγκεκριμένοι δήμοι έχουν ενταχθεί μετά το 2011 στο Δήμο Βόλβης και η μέχρι τώρα άρνηση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να προσχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση, έχει ήδη κοστίσει στην χώρα, πρόστιμο 60 εκ. ευρώ για παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί μελετών.

Το συγκεκριμένο πρόστιμο των 50,000 ευρώ την ημέρα άρχισε να μετράει από τις 27 Οκτωβρίου 2011 εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτή η εντολή για εκκαθάριση δεν είχε δοθεί με αποτέλεσμα να έχει κινηθεί εναντίον του δημάρχου προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί κατά πόσο είχε υποπέσει στα αδικήματα της απιστίας περί την υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος.

Από τους υπηρεσιακούς κύκλους του Δήμου Θεσσαλονίκης, η επιφυλακτικότητα των μηχανικών αποδίδεται σε όσα λέει ο δήμαρχος στο υπόμνημα του με το οποίο έδωσε εξηγήσεις στην οικονομική επιθεωρήτρια που έκανε την προανάκριση για τις παραπάνω κατηγορίες:

“Το καθήκον μου ως δημάρχου Θεσσαλονίκης δεν μου επέτρεπε να επιβαρύνω το Δήμο Θεσσαλονίκης και τις υπηρεσίες του με βάρη που δεν έχουν κατά νόμο, ούτε να εμπλέξω τους υπαλλήλους του δήμου χωρίς λόγο με την ανάδοχο εταιρεία η οποία εκτόξευε διαρκώς απειλές για ποινικές διώξεις και αγωγές αποζημίωσης.”, ανέφερε χαρακτηριστικά στο υπόμνημα που κατέθεσε στις 23 Φεβρουαρίου υπερασπιζόμενος την τότε θέση του να μην εμπλακούν οι υπηρεσίες του δήμου, την οποία τώρα άλλαξε.

“Ποιος υπάλληλος θα βάλει την υπογραφή του στην εκκαθάριση, έχοντας διαβάσει τα περί ποινικών διώξεων και αγωγών αποζημιώσεων στα οποία αναφέρεται ο δήμαρχος;” αναρωτιέται στέλεχος των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι ακόμη και όσοι δεν έτυχε να είναι αποδέκτες των απειλών της εταιρείας, τις έμαθαν μέσα από το υπόμνημα Μπουτάρη.

Την κατάσταση έχει επιβαρύνει και η κατάληξη του υπομνήματος του δημάρχου, στο οποίο ζητά, από τον εισαγγελέα: “να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, ως προς το πρόσωπο μου, τουλάχιστον”.

Πρακτικά δηλαδή, ο δήμαρχος έχει δώσει μία εντολή στην υπηρεσία, οι ευθύνες που απορρέουν από την οποία, ζητά να καταλογισθούν σε όλους τους άλλους πλην του ιδίου.

“Αν εργαζόμενοι, πάνε κατηγορούμενοι γιατί εφάρμοσαν την εντολή της διοίκησης, δεν πρέπει να παραπεμφθεί για ηθική αυτουργία, ο νομικός σύμβουλος του Δήμαρχου, κύριος Απόστολος Σοφιαλίδης, τις εισηγήσεις του οποίου ο δήμαρχος επικαλείται στο υπόμνημα του για να εξηγήσει τη στάση του;” σχολιάζει νομικός που γνωρίζει καλά το θέμα.

Προς το παρόν το πρόστιμο τρέχει με 50.000 ευρώ την ημέρα. Θα το σταματήσει η δικαιοσύνη ή θα εξακολουθεί να το αφήνει στο απυρόβλητο;

Διαβάστε οπωσδήποτε το Υπόμνημα Μπουτάρη

Πηγή: http://taxalia.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 + 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.