Κριτική του βιβλίου “Της Γερακίνας το πηγάδι”

Της Βέρας Αλ. Σερασίδου

Νηπιαγωγός – Ειδική Παιδαγωγός  με Μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (MEd).

Της Γερακίνας το πηγάδι του Χρήστου Αθ. Φυλαχτού

Το νέο εγχείρημα του Χρήστου Φυλαχτού έχει άρωμα λαϊκής διήγησης, ενός παραμυθιού που μας συμπαρασύρει και μας ταξιδεύει σε περασμένες εποχές, μακρινές μα σε γνώριμα μέρη για εμάς, προσιτά, κάπου κοντά στον Πολύγυρο.

Ένα παραμύθι με γραφή λογοτεχνική, πέρα από τη διήγηση. Με πλούσιο, ατόφιο και περιγραφικό λόγο, γλαφυρές και αισθαντικές εικόνες κάθε είδους οπτικές, οσφρητικές και ακουστικές, που διαβάζοντάς το μεταφερόμαστε και παρακολουθούμε τα ίδια μέρη που βλέπουν κι οι ήρωες.

Τρεις βασιλοπούλες, τρεις αγαπημένες κόρες του βασιλιά που τις προσφέρει όλα τα καλά του κόσμου στα πόδια τους. Ένα βασίλειο ολόκληρο να τις υπηρετεί και να πραγματοποιεί κάθε επιθυμία τους. Και αυτές το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να υπακούσουν στους άγραφους κανόνες που προστάζει το κοινωνικό στερεότυπο και να παντρευτούν κάποιον πλούσιο και ευγενή για να επικρατήσει ειρήνη, να μεγαλώσει η περιουσία καθώς κι η δύναμη του βασιλείου τους.

Μα πως να βάλεις όρια στα πρώτα σκιρτήματα της νεαρής καρδιάς; Πώς να κατευθύνεις τον έρωτα και να το αλλάξεις ρότα; Αν είσαι βασιλιάς και άρχοντας του τόπου ίσως και να τα καταφέρεις. Έτσι συλλογίστηκε κι ο βασιλιάς μας και αποφάσισε να ξενιτέψει την μικρότερη κόρη του, τη Γερακίνα, για να λησμονήσει τον χωρικό που έκλεψε την καρδιά της.

Ο αγαπημένος της όμως δεν έχει σβήσει ούτε λεπτό από τη μνήμη του την όμορφη θωριά της, ο χρόνος και η απόσταση δεν κατάφερε να ξεθωριάσει τη θύμησή της. Αποφάσισε λοιπόν να πάει τη βρει και να της πει πως νιώθει. Μακρύς ο δρόμος, δύσκολος και οι αντιξοότητες πολλές. Η απομόνωση και η πληγωμένη καρδιά της ερωτευμένης βασιλοπούλας την οδηγούν σε απερίσκεπτες πράξεις απόγνωσης. Άραγε θα προλάβει το κακό ο αγαπημένος της; Το τέλος του παραμυθιού θα είναι αίσιο όπως αρμόζει, άλλωστε, στα παραμύθια; Οι ήρωες θα ανταμειφθούν για τους κόπους και τις ταλαιπωρίες τους ή θα υπάρχει μια ανέλπιστη ανατροπή;

Τα παραμύθια εκφράζουν την αιώνια αλήθεια της ανθρώπινης ψυχής, αυτό ακριβώς εκφράζεται και μέσα από τη γραφή του δάσκαλου και συγγραφέα, Χρήστου Φυλαχτού στης Γερακίνας το πηγάδι. Μια αλήθεια διδακτική που συστήνω να διαβαστεί από κάθε ηλικίας αναγνώστες.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Χρήστος Φυλαχτός γεννήθηκε το έτος 1969 στην Παλαιόχωρα Χαλκιδικής.
Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.
Εργάζεται ως δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Ζερβοχωρίων.
Αρθρογραφεί από το 1992 σε λαογραφικά, ενημερωτικά και πολιτιστικά έντυπα, καθώς και σε τοπικές εφημερίδες.
Είναι Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιόχωρας “Η Ελπίς” και μέλος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής.

Έχει εκδώσει τα θεατρικά “Στου Τσαμ΄ τα χρόνια”, “Απ΄ τον Χολομώντα στον Σαγγάριο”, “Καπετάν Χάψας το Λιοντάρι της Χαλκιδικής”, “Μανιώ η Γαλατσάνα” και “Ο Λεοντόκαρδος Μακεδονομάχος Γιαγλής”.
Έχει γράψει ακόμη το θεατρικό “Ο χαμένος αδερφός”.
Είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πολυγύρου και
Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης Πολυγύρου.

Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής “Ο Αριστοτέλης”.
Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά και ζει μόνιμα στην Παλαιόχωρα Χαλκιδικής.
Λίγα λόγια και για την εικονογράφο
Εικονογράφος είναι η Μαρία Τσολάκη του Κωνσταντίνου η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Μαραθούσα Χαλκιδικής.
Μετά την ενηλικίωσή της μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη όπου και ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και την αγιογραφία.
Παρακολούθησε σεμινάρια καλών τεχνών και έκανε εικαστικές παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια.
Η εικονογράφηση στο συγκεκριμένο παραμύθι είναι η πρώτη της δουλειά στο χώρο του βιβλίου.
Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two + 10 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.