Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους Δήμους

xrimata665x360Δυνατότητες για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων των δήμων, παρέχονται μέσω του  Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΕΤΑ Α.Ε. Νίκος Χιωτάκης,  από το βήμα του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Όπως  είπε, τα χρηματοδοτικά  εργαλεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν για τις ανάγκες των δήμων και επισήμανε ότι οι καλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης παρέχονται πλέον από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Για το ρόλο της ΠΕΤΑ σχολίασε ότι είναι μια εταιρεία που συστάθηκε το 1990 με πρωτεργάτη την ΚΕΔΕ και ρόλος της είναι η παροχή υποστήριξης στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων των ΟΤΑ ώστε να αντεπεξέλθουν στο ρόλο τους, η υποστήριξη στην εξασφάλιση χρηματοδότησης από τρίτους φορείς και η προβολή των επενδυτικών ευκαιριών των ΟΤΑ σε επενδυτές.

Μεταξύ των δήμων που έχουν προέγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συγκαταλέγονται, σημείωσε ο κ. Χιωτάκης  είναι, οι δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αιγάλεω, Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης, Έδεσσας, Καλαμάτας, Λαυρεωτικής, Μήλου, Τυρνάβου και Πύλου Νέστορος.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ο Χρήστος Κοντογεώργος επισήμανε ότι χρηματοδοτούνται αναπτυξιακά έργα με προτεραιότητα στους τομείς του περιβάλλοντος, των υποδομών, της καινοτομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των έργων κλιματικής αλλαγής και της περιφερειακής ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, τόνισε ότι το Ταμείο τα χρόνια της κρίσης χρηματοδοτεί αδιάκοπα έργα και υποδομές που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες. Είπε, ακόμη, ότι παρέχονται επιχορηγήσεις ενώ γίνονται προσπάθειες να διαμορφωθούν ολοκληρωμένα προγράμματα με τη διαδικασία κωδικοποίησης διαφόρων φάσεων των έργων. Επιπλέον το Ταμείο συμμετέχει σε αναπτυξιακούς φορείς και παρέχει βοήθεια στους δήμους να ωριμάσουν τα έργα που θέλουν να προωθήσουν.

Ο κ. Βαρλαμίτης γνωστοποίησε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τρία προγράμματα συνεργασιών του ταμείου με την ΠΕΤΑ, την ΕΕΤΑΑ και το ΚΑΠΕ και υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόθεση για τη διεύρυνση των συνεργιών αυτών.

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twelve − three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.