Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Σε πόση ώρα επανέρχεται ο οργανισμός μετά το τελευταίο τσιγάρο;

τσιγάροΗ Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που είναι αύριο 31 Μαΐου βρίσκει για άλλη μια χρονιά τους Έλληνες να καπνίζουν περισσότερο από κάθε λαό της Ευρώπης. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι η μοναδική ενέργεια που μπορεί να προλάβει τον καρκίνο αλλά και άλλες παθήσεις. Διαβάστε αναλυτικά τι αλλάζει άμεσα στον οργανισμό όταν κόβει κανείς το τσιγάρο.  

Ότι οι Έλληνες καπνίζουν περισσότερο από κάθε άλλο λαό της Ευρώπης είναι λίγο πολύ γνωστό. Αυτό όμως που δε φαίνεται να είναι γνωστό είναι το γεγονός ότι ο οργανισμός ενός καπνιστή μπορεί ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες να αρχίσει να ανακάμπτει από τις βλαβερές συνέπειες.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία προτρέπει να το πάρουμε απόφαση και να κόψουμε το κάπνισμα, απολαμβάνοντας τα θετικά οφέλη μια ζωής χωρίς τσιγάρο!

Άλλωστε οι συνέπειες είναι αμέτρητες. Το κάπνισμα σκοτώνει περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εκ των οποίων πάνω από 600 000 είναι μη καπνιστές που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα! Η συχνότητα των ενεργών καπνιστών ανέρχεται σήμερα στο 60% για τους άνδρες και 40% για τις γυναίκες.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος, τόνισε ότι «Το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη πλήρως αναστρέψιμη αιτία πρώιμου θανάτου. Βέβαια, η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς μόνο 5 στους 100 καπνιστές κόβουν το τσιγάρο χωρίς βοήθεια». Συνεχίζοντας, ο κ. Καλλικάζαρος προέτρεψε τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, αναλύοντας τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος:

  • Είκοσι λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο η αρτηριακή πίεση γίνεται κανονική και οι καρδιακοί παλμοί επανέρχονται στο φυσιολογικό τους ρυθμό.
  • Οκτώ ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα και το οξυγόνο στο αίμα αυξάνει.
  • Εικοσιτέσσερις ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο η γεύση και η όσφρηση βελτιώνονται.
  • Εβδομήντα δύο ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο η αναπνοή γίνεται ευκολότερη αφού οι αεραγωγοί των πνευμόνων χαλαρώνουν.
  • Δύο μήνες μετά το τελευταίο τσιγάρο βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, αυξάνεται θεαματικά η ικανότητα προς άσκηση, ενώ η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνει μέχρι και 30%.
  • Πέντε χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο μειώνεται σχεδόν στο μισό ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή.
  • Δέκα χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο τα προκαρκινικά κύτταρα που δημιουργήθηκαν με το κάπνισμα αντικαθίστανται από φυσιολογικά, ενώ ο κίνδυνος για την εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα, καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων γίνεται σχεδόν ο ίδιος με αυτόν που διατρέχουν τα άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ!

Πως έκοψα το κάπνισμα μετά από 11 χρόνια

iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 × 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.