Πλωτές Μαρίνες: Γρήγορες και φιλικές λύσεις για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού

poltesmarines1Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί μια μοναδική διέξοδο για τη διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, την ώρα μάλιστα που στη χώρα μας ακόμα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ο τζίρος, μπορεί το 2013 ανήλθε σε 430 εκατ. ευρώ, ωστόσο, η Ελλάδα παρουσιάζει τον χαμηλότερο μέσο όρο θέσεων ελλιμενισμού από όλες τις χώρες (0,5 ανά χιλιόμετρο ακτογραμμής για την Ελλάδα αντί 8,9 για τις χώρες της Μεσογείου, της ΕΕ και της Τουρκίας).

Εάν προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα αντιστοιχούν σε 142.000 θέσεις ελλιμενισμού με ανάλογα οφέλη σε θέσεις εργασίας και έσοδα. Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, έχουμε 17.000 σκάφη αναψυχής, τα οποία δημιουργούν 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

poltesmarines2

Εν όψει της συζήτησης μετά τις εκλογές, για την οριοθέτηση των αιγιαλών, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος εκ νέου το θέμα των πλωτών μαρινών, που για πολλούς αποτελούν μια άμεση και φιλική προς το περιβάλλον λύση για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την στήριξη του θαλάσσιου τουρισμού καταθέτει ο Δημήτρης Καρέλας, αρχιτέκτων. Πιο συγκεκριμένα σημειώνει ότι μέσα από τη δημιουργία Πλωτής Μαρίνας μπορεί με γρήγορο τρόπο να στηθούν φιλικές υποδομές για το περιβάλλον χωρίς την ανάγκη μεγάλων έργων κλίμακας.

Ο κ. Καρέλας σημειώνει:

Πλωτή Μαρίνα μπορεί να δημιουργηθεί από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο πρέπει να είναι κύριος ή επικαρπωτής ή εκμισθωτής του παράκτιου ακινήτου που αναφέρεται ως χερσαία ζώνη της Πλωτής Μαρίνας. Για τη χωροθέτηση και δημιουργία Πλωτής Μαρίνας απαιτείται η σύμφωνη γνωμοδότηση του οικείου Ο.Τ.Α. μετά την υποβολή αιτήματος, το οποίο υποβάλλεται με συνημμένα τα πιο κάτω δικαιολογητικά:

  • Γενικό Τοπογραφικό της περιοχής σε κλίμακα 1:10.000
  • Τοπογραφικό σε κλίμακα 1:1000 με αποτύπωση της αιτούμενης προς χρήση θαλάσσιας ζώνης
  • Σχεδίων διατάξεων των πλωτών κατασκευών
  • Τεχνικής Έκθεσης με περιγραφή των πλωτών κατασκευών από Πολιτικό Μηχανικό και των λοιπών εγκαταστάσεων από Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο Μηχανικό.

Η μη γνωμοδότησή του Ο.Τ.Α. εντός προθεσμίας 30 ημερών από την υποβολή του αιτήματος θεωρείται ως θετική γνωμοδότηση.

Ο Ο.Τ.Α. είναι αυτός που θα παραχωρήσει με αντάλλαγμα κατόπιν προσφοράς και εάν πρόκειται για πάνω από έναν ενδιαφερόμενο με διαγωνισμό, τα δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης του προστατευμένου όρμου και κατά τον ορισμό της θαλάσσιας ζώνης της Πλωτής Μαρίνας και η σύμφωνη γνωμοδότηση της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων μόνο για τα πλωτά μέρη της Πλωτής Μαρίνας, με την προϋπόθεση της θετικής γνωμοδότησης του οικείου Ο.Τ.Α., εντός 30 ημερών από την υποβολή του αιτήματος, αλλιώς η μη γνωμοδότησή της εντός αυτής της προθεσμίας θεωρείται ως θετική γνωμοδότηση.

Υφιστάμενες Ξενοδοχειακές Μονάδες νόμιμα χωροθετημένες σε οικόπεδα που είναι σε επαφή με τη ζώνη αιγιαλού και παραλίας και με τις προϋποθέσεις των πιο πάνω παραγράφων μπορούν να δημιουργήσουν, λειτουργήσουν και εκμεταλλευθούν Πλωτή Μαρίνα και εκτός προστατευμένων όρμων, με την προυπόθεση της υποβολής πέραν των αναφερθέντων δικαιολογητικών της παραγράφου και Τεχνικής Μελέτης Λιμενικού Έργου Πλωτής Μαρίνας προς τον οικείο Ο.Τ.Α. και την Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τοπικές καιρικές παραμέτρους όπως ανέμους, ύψος κύματος, περίοδο κύματος κ.α. ειδικά κατά τους μήνες Απρίλιο έως και Σεπτέμβριο, σε συνάρτηση με την αντοχή των προτεινόμενων πλωτών κατασκευών.

Σε θετική μελέτη και θετική γνωμοδότηση από τον οικείο Ο.Τ.Α. και την Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων, επιτρέπεται η δημιουργία, λειτουργία και εκμετάλλευση Πλωτής Μαρίνας, με την προϋπόθεση ότι όλες οι πλωτές κατασκευές από τη θαλάσσια ζώνη θα αφαιρούνται τους υπόλοιπους μήνες.

Δεν απαιτείται για τη δημιουργία, λειτουργία και εκμετάλλευση Πλωτής Μαρίνας καμία άλλη αδειοδότηση ή τεκμηρίωση ή μελέτη πέραν των πιο πάνω αναφερθέντων μια και καμία οριστική αλλοίωση του περιβάλλοντος λόγω της μη μόνιμης φύσης αυτών δε μπορούν να επιφέρουν οι υποδομές, οι εγκαταστάσεις και οι εξοπλισμοί της Πλωτής Μαρίνας.

Ορισμός και Έκταση Εφαρμογής

poltesmarines3

“Πλωτή Μαρίνα” είναι ένας Τουριστικός Λιμένας και ορίζεται ως ο χερσαίος και θαλάσσιος χώρος που προορίζεται κατά κύριο λόγο για τη λειτουργική εξυπηρέτηση και ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής, σκαφών ναυταθλητισμού αλλά και για την εξυπηρέτηση διερχόμενων σκαφών, ο οποίος αναπτύσσεται κυρίως εντός προστατευμένου όρμου, με βασικές κτιριοδομικές υποδομές και εξυπηρετήσεις τουλάχιστον νερού, ρεύματος και καυσίμων, στο δε θαλάσσιο περιβάλλον αναπτύσσεται αποκλειστικά με πλωτές κατασκευές μη μόνιμου χαρακτήρα τέτοιες που δεν προκαλούν καμία οριστική αλλοίωση του περιβάλλοντος.

Η χερσαία ζώνη, δηλαδή το τμήμα ξηράς της Πλωτής Μαρίνας καθώς και η θαλάσσια ζώνη δηλαδή το τμήμα της θάλασσας στην οποία αναπτύσσεται, αποτελούν από κοινού τη ζώνη της Πλωτής Μαρίνας.

Στη χερσαία ζώνη της Πλωτής Μαρίνας που αποτελείται από τον αιγιαλό και τους συνεχόμενους χώρους που είναι αναγκαίοι, επιτρέπεται με αυτοαδειοδότηση ως προς τη λειτουργία, όπως αυτή έχει ήδη περιγραφεί και με συμβατική πολεοδομική άδεια με βάση το Ν.Ο.Κ. 2012, η εκτέλεση των έργων και υποδομών δηλαδή των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τη δημιουργία, τη λειτουργία, την τουριστική ανάπτυξη και την οικονομική βιωσιμότητα της Πλωτής Μαρίνας.

Η Θαλάσσια Ζώνη της Πλωτής Μαρίνας ταυτίζεται κυρίως με θαλάσσιους προφυλαγμένους όρμους, και εκτείνεται έως 500 μέτρα από τα όρια της χερσαίας ζώνης αυτής προς την ανοιχτή θάλασσα και πέραν αυτών και μόνο στην περίπτωση αβαθών, οπότε εκτείνεται μέχρι να συναντήσει βάθος τουλάχιστον 10 μέτρων.

Η ταύτιση μεθαλάσσιους προφυλαγμένους όρμους απαιτείται μια και για την Πλωτή Μαρίνα δεν προβλέπονται μόνιμα λιμενικά έργα (λιμενοβραχίονες, κυματοθραύστες), ούτε άλλες μόνιμες λιμενικές εγκαταστάσεις (μώλοι, γέφυρες) που να εδράζονται οριστικά στις ζώνες αιγιαλού και παραλίας. Η Πλωτή Μαρίνα στη θαλάσσια ζώνη της αναπτύσεται αποκλειστικά από μη μόνιμες πλωτές κατασκευές.

Η σύνδεση της χερσαίας με τη θαλάσσια ζώνη της Πλωτής Μαρίνας, επιτυγχάνεται αποκλειστικά με ελαφριές και πλωτές κατασκευές και σε κάθε περίπτωση με κατασκευές μη μόνιμες.

http://www.reporter.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two × one =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.