Πρώτος θάνατος στην Ελλάδα από τη γρίπη φέτος- Τι ισχύει για τα εμβόλια

Τον πρώτο θάνατο για φέτος από επιβεβαιωμένη γρίπη, εξαιτίας των επιπλοκών της, κατέγραψε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για έναν άνδρα 49 ετών ο οποίος παρότι ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δεν είχε εμβολιαστεί.

Ο ασθενής είχε προσβληθεί από στέλεχος ιού τύπου Α και είχε νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι τυποί ιών που προκαλούν τη γρίπη, είναι ο Α που ευθύνεται για τις πιο σοβαρές λοιμώξεις και οι Β και C.

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να κάνουν προβλέψεις για τη φετινή γρίπη, αλλά επισημαίνουν ότι τα κρούσματα γρίπης αυξάνονται σταδιακά πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, κορυφώνονται τέλη Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο και εξασθενούν στα μέσα Μαρτίου.

Όπως προκύπτει από τα εβδομαδιαία στοιχειά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την εβδομάδα 19 – 25 Νοεμβρίου οι επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γρίπης ήταν ελάχιστες.

Την ίδια εβδομάδα έφτασαν για εξέταση και πιθανή ταυτοποίηση του ιού της γριπης στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης, 42 δείγματα, από τα οποία όμως κανένα δεν βρέθηκε θετικό στον ιό.

Παρότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι καλό να γίνεται κυρίως τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι με χρόνια νοσήματα και απ’ όσους έχουν ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εμβόλιο που υπάρχει φέτος, είναι ασφαλές σύμφωνα με τους ειδικούς και περιέχει συγκεκριμένα στελέχη του ιού, ακολουθώντας με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού. Παρότι δεν παρέχει απόλυτη προστασία από τους ιούς της γρίπης, η προστασία που επιτυγχάνει αγγίζει ποσοστά που προσεγγίζουν το 70%. Όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, το εμβόλιο προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, καταλήγουν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι η κλασικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του συγχρωτισμού, βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη της γρίπης, στον έλεγχο της διασποράς του ιού και των επιπλοκών της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

seventeen − fourteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.