Ψήφισμα για την μεταφορά σε δημοτικό σχολείο μαθητών από την δομή Βαγιοχωρίου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ                                                          Αριθ. Πρωτ  3

ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΩΝ                                                            ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΑ 20-10-2019

ΠΡΟΣ

Υφυπουργό Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης

Κοινοποίηση

  1. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  2. Δήμος Λαγκαδά
  3. Δήμος Βόλβης
  4. Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης
  5. Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Λαγκαδικίων
  6. Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Νικομηδινού
  7. Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Στίβος
  8. Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Περιστερώνας

ΘΕΜΑ :  ΨΗΦΙΣΜΑ  ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Αξιότιμοι κυρίες/κύριοι

Δια της παρούσης επιστολής και σε συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Λαγκαδικίων, που πραγματοποιήθηκε στις 20/10/2019, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την έντονη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση μας πλέον, για την απόφαση μεταφοράς επιπλέον μαθητών στη σχολική μονάδα μας, από την δομή φιλοξενίας προσφύγων Βαγιοχωρίου, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3646/01-10-2019.

Όπως γνωρίζετε, ήδη εδώ και τρία χρόνια το σχολείο μας έχει υποδεχθεί ένα σημαντικό αριθμό μαθητών από τη γειτονική δομή φιλοξενίας προσφύγων των Λαγκαδικίων, χωρίς ουδέποτε να ενισχυθεί υλικοτεχνικά, έστω και στοιχειωδώς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες του ανάγκες.

Παρά το ότι το σχολείο αγκάλιασε τους νέους μαθητές, με τις άοκνες προσπάθειες του Συλλόγου Διδασκόντων και με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, αυξάνοντας τη δύναμη του στον αριθμό των 116 μαθητών, εντούτοις δεν αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα του κατά προτεραιότητα, αλλά αντίθετα δόθηκε έμφαση στη βελτίωση άλλων μονάδων του Δήμου Λαγκαδά, αφήνοντας μας να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τις προκλήσεις.

Ήδη το σχολείο λειτουργεί πέρα από τις δυνάμεις του. Οι εγκαταστάσεις υγιεινής, που κατασκευάστηκαν για  μικρότερο αριθμό μαθητών, πριν από είκοσι και πλέον χρόνια, υπολειτουργούν, αποτελώντας εστία συνεχών ασθενειών (ουρολοιμώξεων), και έντονης δυσοσμίας, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού καθαριότητας. Ο προαύλιος χώρος του σχολείου, χαρακτηρίζεται από το «πρωτότυπο» φαινόμενο να διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα, με υψομετρική διαφορά   άνω των 7 μέτρων, χωρίς προστατευτικά κιγκλιδώματα. Είναι δε τόσο φθαρμένο το δάπεδο στο γήπεδο καλαθοσφαίρισης και στην υπόλοιπη αυλή, ώστε, σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος και τον μεγάλο αριθμό μαθητών, να έχουμε καθημερινούς μικροτραυματισμούς των μαθητών, παρά την ουσιαστικά «αστυνόμευση» του χώρου από το εκπαιδευτικό προσωπικό κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Τέλος, παρά το γεγονός πως λειτουργούν απογευματινά τμήματα υποδοχής προσφύγων, τα οποία όπως είναι φυσικό απαιτούν μεγαλύτερα έξοδα σε θέρμανση και σε πόρους, ο σχολικός προϋπολογισμός δεν έχει ουσιαστικά ενισχυθεί.

Όπως είναι φανερό από τα παραπάνω, το σχολείο δυσκολεύεται να λειτουργήσει ομαλά υπό τις παρούσες συνθήκες, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση, και φυσικά είναι αδύνατον να υποδεχθεί επιπλέον 113 μαθητές, διπλασιάζοντας τη δύναμη του. Τόσο η ανεπάρκεια των  εγκαταστάσεων όσο και η μελλοντική σύνθεση πλέον της σχολικής κοινότητας, όπου περίπου 140 μαθητές θα είναι  από δομές φιλοξενίας, με τις ιδιαιτερότητες που αυτές έχουν (ανομοιογενή ηλικιακή σύνθεση, έντονη κινητικότητα πληθυσμού, πολύ-πολιτισμικό υπόβαθρο), θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για το σύνολο των μαθητών.

Το  δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμα όλων των μαθητών στη χώρα μας και θα πρέπει να εφαρμόζεται ισότιμα.

Κατόπιν των ανωτέρω, δηλώνουμε ρητά πως δεν γίνεται αποδεκτή καμία περαιτέρω επιβάρυνση του σχολείου μας με τη μεταφορά νέων μαθητών.

Καλούμε δε όλους τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Β’  Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα παιδιά των οποίων φοιτούν στο  σχολείο μας, να υιοθετήσουν το εν λόγω ψήφισμα, ώστε να αλλαχθεί άμεσα η ληφθείσα απόφαση. Καθήκον των αρμοδίων είναι η υπόδειξη άλλων σχολικών μονάδων (πολλές εκ των οποίων αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν)  που και πλησιέστερα είναι στη δομή του Βαγιοχωρίου και θα βοηθήσουν τους ίδιους τους νέους μαθητές, αντιμετωπίζοντας τις ιδιαίτερες προκλήσεις τους μεθοδικότερα, χωρίς να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία των υπολοίπων.

Τέλος εγκαλούμε όλους τους υπεύθυνους και ζητούμε την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που έχουμε αναφέρει και άπτονται της ασφαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας του σχολείου μας, που ήδη φιλοξενεί μαθητές πλέον της κανονικής του δύναμης.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ του Συλλόγου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Η Γραμματέας

Πέτρος Παπαρίζος                                                       Στέλλα Κοντοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five × one =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.