Σοκάρουν τα στοιχεία για την βία κατά των γυναικών

25h-noevΜάστιγα που επιδεινώνεται, μέσα στο «άρρωστο» κλίμα της εποχής, αποτελεί η βία κατά των γυναικών. Η βία στις γυναίκες είναι εδώ, πιο αποκρουστική από ποτέ, με την οικονομική κρίση να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Η βία δεν έχει κοινωνικά, οικονομικά, ταξικά όρια. Χτυπάει παντού και οι μορφές της ποικίλουν. Γυναίκες δυναμικές, ανεξάρτητες, εύπορες, όμορφες, έξυπνες, γυναίκες που εξαρτώνται οικονομικά και συνασθηματικά από τον «δήμιο». Όλες τους μπορούν να είναι θύματα και να βλέπουν μόνο το αδιέξοδο της ζωής τους.

Σήμερα, 25 Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, οργανώσεις, φορείς, απλός κόσμος και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης και καλούν τα θύματα να μην σιωπούν πια.

Τα στοιχεία, ωστόσο, καταγράφουν μια σκληρή, απάνθρωπη πραγματικότητα. Περισσότερες από 20.000 κλήσεις έχει δεχθεί η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 στα τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας της.

Οι αριθμοί από τα περιστατικά βίας σοκάρουν:

  • Κάθε χρόνο 3.500 γυναίκες πεθαίνουν λόγω ενδοοικογενειακής βίας στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.62 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ, δηλαδή 1 στις 3 γυναίκες ηλικίας 15 και άνω έχει υπάρξει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας.
  • 13 εκατομμύρια γυναίκες σε διάστημα 12 μηνών κατά τη διεξαγωγή της πανευρωπαϊκής έρευνας είχαν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από έναν τέως ή νυν σύντροφο.
  • Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων γυναικών έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης κυρίως στο χώρο εργασίας, ενώ υπολογίζεται ότι 3,7 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία μέσα σε ένα έτος.
  • Η έμφυλη βία αφορά και πλήττει όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες, ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή, τάξη, εκπαιδευτικό επίπεδο, εργασιακή κατάσταση, σεξουαλικό προσανατολισμό, οικογενειακή κατάσταση. Ασκείται μέσα στην οικογένεια ή στο σπίτι, αλλά και στο δημόσιο χώρο και την κοινωνία. Οι γυναίκες αποτελούν τα πρώτα θύματα του πολέμου, της μετανάστευσης, του σύγχρονου δουλεμπορίου.
  • Ιδιαίτερα οι γυναίκες που βρίσκονται σε κίνηση στην Ευρώπη πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης και σεξουαλικής βίας (Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ) όχι μόνον από τους διακινητές, αλλά και από τους συντρόφους τους στο μεταναστευτικό ταξίδι. Υφίστανται έτσι παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τους διωγμούς και τις συνέπειες του πολέμου στις χώρες τους και να επιτύχουν μια ασφαλή και καλύτερη ζωή για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Η βία κατά των γυναικών, που εκδηλώνεται κυρίως μέσα στην οικογένεια, αναγνωρίζεται πλέον ως έγκλημα. Ωστόσο, η σιωπή είναι το δεύτερο έγκλημα που έρχεται να προστεθεί στην κακοποίηση. Το μήνυμα όλων των γυναικών που τα κατάφεραν και βγήκαν από το φαύλο κύκλο της βίας είναι ένα: «Μην φοβάσαι πια. Ζήτα βοήθεια και θα βρεις τη δύναμη»!

Αρωγός στην προσπάθεια εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών είναι στην Ελλάδα η Γενική Γραμματεία Ισότητας (www.isotita.gr – Τηλ. 2131511102). Με τη στήριξή της δημιουργήθηκε ένα πανελλαδικό οδίκτυο, αποτελούμενο από τη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες που παρέχουν πληροφόρηση, ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία.

newpost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.