“Θα πνιγούμε αν ανοίξουν οι ουρανοί” στον δήμο Βόλβης

Αγωνιούν και κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα οι κάτοικοι του δήμου Βόλβης και πιο συγκεκριμένα του Σταυρού της Ασπροβάλτας και των Βρασνών περιοχές οι οποίες “πνίγηκαν” κατά την διάρκεια της θεομηνίας στις 27 και 28 Ιουνίου του περασμένου καλοκαιριού.

Όπως καταγγέλλουν, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης των περιοχών δεν έχουν ολοκληρωθεί, οι εργολάβοι που τις ανέλαβαν έχουν φύγει και έχουν πάρει μαζί τους και τα μηχανήματα αφού δεν έχουν πληρωθεί! Κάνουν λοιπόν έκκληση στην Πολιτεία και στην κυβέρνηση, στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών να εγκρίνουν την χρηματοδότηση που υποσχέθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών πριν είναι αργά, αφού τα ρέματα που μετατράπηκαν σε χειμάρρους και πήραν μαζί τους τους κόπους μια ζωής, δεν έχουν καθαριστεί πλήρως. Ζητούν, μάλιστα, την συνέχιση των εργασιών πριν πιάσει η κακοκαιρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα,

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην εφημερίδα “δημοκρατία” ο πρόεδρος της Ασπροβάλτας, Γιώργος Χαρπουζάνης, “οι εργασίες σταμάτησαν εδώ και δύο εβδομάδες. Από τα δύο ρέματα μόνο το μισό καθαρίστηκε. Σε περίπτωση που υπάρξει νέα θεομηνία θα πνιγούμε” λέει και δεν έχει καθαριστεί ούτε το 25% των έργων αποκατάστασης. Παρόμοια είναι και η εικόνα στα Βρασνά σύμφωνα με τον πρόεδρο Στέλιο Χρυσαφούδη.

Ο δήμος Βόλβης παραμένει από το περασμένο καλοκαίρι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. “Οι συνθήκες είναι άκρως επικίνδυνες, Θα ξεκινήσουν πάλι οι βροχές. Κινδυνεύουν οι οικισμοί μας κυρίως οι παραλιακοί. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες” τονίζει ο Δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας.

“Είμαστε μέσα στο άγχος. Η περιοχή είναι πολύ ευάλωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα” ομολογεί ο πρόεδρος του Σταυρού Χρήστος Γκολιδάκης.

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Στεργιάδης, προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, λέει ότι οι υπάλληλοι έφυγαν από την περιοχή γιατί έχει ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος των εργασιών. “Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο. Μένει να υπογραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία το τεχνικό δελτίο” σχολιάζει και συμπληρώνει ότι το κόστος των εργασιών μαζί με το ΦΠΑ ανέρχεται σε 2.000.000 ευρώ

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης
Πηγή: Έντυπη έκδοση εφημερίδας “δημοκτατία”

Στο προσωπικό του προφίλ ο πρόεδρος του Σταυρού Χρήστος Γκολιδάκης σχολίασε:

Και λίγα έγραψαν! Την πρώτη φορά τα έργα προστασίας σταμάτησαν από τις παρεμβάσεις κάποιον συμφεροντολογων που το μόνο που τους νοιάζει είναι η προσωπική τους μικροπολιτικη φιλοδοξία! Τώρα σταμάτησαν τα έργα για δεύτερη φορά , σύμφωνα με τον κ. Στεργιαδη γιατι ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος εργασιών! Ε όχι κ. Στεργιαδη δεν ολοκληρώθηκε σχεδόν τίποτα , κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή λόγο του ότι τα έργα είτε έμειναν ημιτελή είτε δεν ξεκίνησαν καθόλου! Όπως γράφεται στο άρθρο, το ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμα το τεχνικό δελτίο από τα αρμόδια υπουργεία ( απαράδεκτο , σε έναν Δήμο που είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τον Ιούλιο να μην έχει υπογραφεί ακόμα το τεχνικό δελτίο και να μην έχει βγει η απαραίτητη χρηματοδότηση είναι απαράδεκτο) αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν τα έργα προστασίας, συνεχίζονται εως ότου υπογράφει το τεχνικό δελτίο και η χρηματοδότηση τους, έτσι ακριβώς όπως μας είπατε μαζί με το περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας τον κ. Τζιτζικωστα στην σύσκεψη των φορέων η οποία έγινε μέσα στον Οκτώβριο στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στον Σταυρό. Κ. Στεργιαδη αν δεν συνεχιστούν τα έργα προστασίας θα είστε ο κύριος υπεύθυνος για οτιδήποτε συμβεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ακόμα και σήμερα την περιοχή μας ! Και για το τέλος να ευχαριστήσω τον κ. Stolakis Vaggelisκαι την εφημερίδα Δημοκρατία για το ρεπορτάζ

Επίσης ο Σάββας Αναστασιάδης κατέθεσε ερώτηση στη βουλή για το ζήτημα της διακοπής των έργων αποκατάστασης των ζημιών στο Δήμο Βόλβης:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η-3842 28/11/18
Προς τους κκ. Υπουργούς:
Εσωτερικών κ. Αλέξανδρο Χαρίτση
Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: Κίνδυνος νέων καταστροφών από τη διακοπή των έργων αποκατάστασης των ζημιών στο Δήμο Βόλβης.

Κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων στις 27 και 28 Ιουνίου του περασμένου καλοκαιριού, προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές στις περιοχές των Βρασνών, της Ασπροβάλτας και του Σταυρού, του Δήμου Βόλβης, για αυτό και η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς οι εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες ξεκίνησαν, δεν έχουν ολοκληρωθεί και τα συνεργεία έχουν αποσυρθεί.

Επειδή, οι υπάρχουσες συνθήκες είναι άκρως επικίνδυνες με ορατό το ενδεχόμενο νέων πλημμυρών σε περίπτωση βροχόπτωσης, μετατρέποντας τα ρέματα σε χειμάρρους

Επειδή, η περιοχή είναι πολύ ευάλωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα, και ιδιαίτερα οι παραλιακοί οικισμοί

Επειδή είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεκινήσουν εκ νέου και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό τα έργα αποκατάστασης

Ερωτάσθε κκ. Υπουργοί:

1.- Για ποιο λόγο έχουν σταματήσει τα έργα αποκατάστασης;
2.- Πότε υπολογίζετε την επανεκκίνηση και ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης;

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2018

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σάββας Ι. Αναστασιάδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

19 + 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.