Θεοδώρα( Δώρα) Αυγέρη: “Ψηφίζω, άρα αποφασί-ζω”

Υπάρχει μια θεατρική άσκηση, που ονομάζεται “Το δημιουργικό ΝΑΙ”. Ο πρώτος της ομάδας οφείλει να καταθέσει μια πρόταση και ο κάθε επόμενος συμφωνεί, προσθέτοντας ένα δημιουργικό συμπλήρωμα. Εκφράζεται με το “Ναι, και…”. Φερ’ ειπείν στην πρόταση “Πάμε μια βόλτα…”, ο επόμενος θα μπορούσε να απαντήσει “Ναι, και να πάρουμε τον Σπύρο μαζί μας…” και ούτω καθ’ εξής. Πρόκειται για μια δοκιμασία αντιπαράθεσης με το “στείρο όχι”, όπως αυτό θα μπορούσε να εκφρασθεί με την άρνηση συμμετοχής των νέων στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Τείνει να εξομοιωθεί με πράξη αντίστασης η αποχή των νεαρών ψηφοφόρων από την εκλογική διαδικασία. Δε θέλει ιδιαίτερη φιλοσοφία πως αυτοί που υποδαυλίζουν μια τέτοια παραπλάνηση κατάγονται από τον πολιτικό χώρο που θα έβγαινε ευνοημένος από μια ανάλογη στείρα άρνηση: τη συντήρηση, την παράταξη που εκφράζει την επιθυμία να ψηφίσουν μόνον αυτοί οι οποίοι μισούν τις αλλαγές, την επικοινωνία με το ρηξικέλευθο σήμερα, την ριζοσπαστική ανανέωση.

Με δεδομένο ότι ανάμεσα στις διεκδικήσεις των νέων πρώτη θέση κατέχει ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία τους, πως θα μπορούσε κάποιος να απέχει από μια μοναδική ευκαιρία υπεράσπισής τους; Σε ηλικίες στις οποίες ο συμβιβασμός αποτελεί μια μισητή λέξη, κάθε συμφωνία με το διάβολο της συντήρησης ισοδυναμεί με απώλεια ψυχής. Δεν είστε αυτοί που μάχεσθε για το παραμικρό αναφαίρετο δικαίωμά σας -και καλά κάνετε; Πως γίνεται να απεμπολήσετε το κυριότερο και σημαντικότερο από αυτά;

Και δεν είναι μόνον δικαίωμα, είναι υποχρέωση. Για την ακρίβεια, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ανάληψης ευθύνης. Σε ό,τι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φυγοπονία ή φυγομαχία, η προσέλευση στις κάλπες απαντάει σαν κατηγορηματική και αποφασιστική θέση απέναντι σε κάθε ευκολία. Ταυτοχρόνως, διαγράφεται η όποια  αφορμή για τρολάρισμα από όσους εξαντλούν τη δημοκρατία σε διαδικτυακές ευκολίες. Το “Ψηφίζω, άρα αποφασίζω” δε σταματάει την ισχύ του σε κανένα ηλικιακά σύνορο. Φτάνει σε κάθε έναν που αρνείται να παραιτηθεί από τα δικαιώματα,  τις ευθύνες του, τη ζωή του.

Θεοδώρα( Δώρα) Αυγέρη
Δημοσιογράφος ΕΡΤ3-
Υποψήφια Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 
Β΄ Θεσσαλονίκης 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

sixteen − 8 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.