Τη συνδρομή γειτονικών δήμων αναζητεί ο δήμος Θεσσαλονίκης για την εναπόθεση και διαλογή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, μετά την πυρκαγιά της 26ης Απριλίου, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Σίνδο.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες, ο κεντρικός δήμος εναπόθετε προσωρινά τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, σε συνεννόηση με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Πλέον, ξεκίνησε να μεταφέρει όσα συλλέγονται στους μπλε κάδους στα ΚΔΑΥ Νέας Ιωνίας και Θέρμης, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Παπασωτηρίου, υπεύθυνος Marketing και ΟΤΑ της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η οποία συντονίζει τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία ανήκει κατά 35% στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ενώ το 65% της κατέχουν επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Ακόμη, η ΕΕΑΑ είναι αυτή που αποφασίζει σε ποια ΚΔΑΥ οι δήμοι εναποθέτουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματά τους.

Το σχέδιο της Ε.Ε.Α.Α.

«Το ότι καταστράφηκε μία υποδομή τέτοιου μεγέθους, καθώς είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι που θεραπεύεται αύριο το πρωί. Θα πρέπει να προσαρμοστούν τα δρομολόγια του δήμου. Θα πρέπει να πάνε σε άλλη βάρδια τώρα. Μια μονάδα που καταπονείται διπλά μέσα στην ημέρα, μπορεί να βγάλει άλλη βλάβη» λέει ο κ. Παπασωτηρίου και προειδοποιεί ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες αβαρίες. «Η λύση η μόνιμη θα είναι να επαναλειτουργήσει η μονάδα. Τώρα είναι μία λύση εκτάκτου ανάγκης».

Παράλληλα, όσον αφορά στο μέλλον των εργαζόμενων του ΚΔΑΥ που καταστράφηκε ο κ. Παπασωτηρίου τονίζει πως «ότι εφόσον υπάρξουν εργαζόμενοι που απολυθούν, θέλουμε κατά προτεραιότητα να τους προτείνουμε στους εργολάβους λειτουργίας των άλλων τριών ΚΔΑΥ»

Ερωτηθείς εάν από την πυρκαγιά έχουν εκλυθεί επικίνδυνες ουσίες στην ατμόσφαιρα, ο κ. Παπασωτηρίου παραπέμπει στο αναμενόμενο πόρισμα των ελεγκτών περιβάλλοντος, ωστόσο υποστηρίζει πως «τέτοιας έκτασης πυρκαγιές, δεν αναφέρεται ότι συνδέονται με επιβάρυνση της δημόσιας υγείας».

Ακολούθως ξεκαθαρίζει ότι στα γενικώς στα ΚΔΑΥ «οι δήμοι θέλουν να πηγαίνουν να αδειάζουν όποτε θέλουν. Δεν γίνεται αυτό. Τέρμα. Αν δεν λειτουργεί το εργοστάσιο, δεν θα μπαίνεις.

Ήδη, η ΕΕΑΑ έχει διαμηνύσει στα άλλα δύο ΚΔΑΥ ότι η παράδοση των υλικών θα γίνεται όποτε λειτουργεί το εργοστάσιο. «Αν δεν μπορείς, κράτα το στο όχημα. Καλύτερα να καεί ένα όχημα, παρά ένα εργοστάσιο» λέει χαρακτηριστικά.

Από τη Θεσσαλονίκη στη Θέρμη και τη Ν. Ιωνία

Στη Θέρμη μεταφέρονται τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα των μπλε κάδων από την 4η και 5η κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης και στην Ν. Ιωνία εκείνα από το κέντρο της πόλης και της 2ης κοινότητας στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, εξηγεί στο makthes.gr ο Λάζαρος Ζαχαριάδης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η νέα κατάσταση έχει οδηγήσει τον δήμο σε τροποποιήσεις δρομολογίων τόσο στα απορριμματοφόρα της μπλε γραμμής, όσο και της «πράσινης». «Οι αλλαγές αυτές μας δυσκολεύουνε. Θα αναγκαστούμε να πάρουμε τώρα το σύνολο της πόλης απόγευμα. Αυτό δημιουργεί μία «ανακατωσούρα», αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα προσαρμοστούμε στα καινούργια προγράμματα», σημειώνει ο κ. Ζαχαριάδης.

Η θέση των εργαζόμενων

Από την άλλη, η Μελίνα Τουτσογλίδου, γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει ότι μέχρι το 2016 δεν υπήρχε καν σύστημα πυρασφάλειας στο εν λόγω εργοστάσιο, κάτι το οποίο άλλαξε κατόπιν παρεμβάσεων των εργαζομένων. Σήμερα, οι εργαζόμενοι ζητούν να μην χαθεί καμία θέση εργασίας, καθώς και οι μισθοί και τα ένσημά τους. Μάλιστα κατά την κ. Τουτσογλίδου, στο καμένο ΚΔΑΥ οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την ένταση της εργασίας, κάνοντας λόγο για εντατικοποίηση.

Κατήγγειλε, δε, ότι η εταιρεία δεν είχε καταβάλει τα ένσημα των εργαζομένων από τον Απρίλιο του 2018 και συμπλήρωσε ότι η διοίκηση του ΚΔΑΥ δεσμεύθηκε να τα αποπληρώσει προκειμένου να λάβουν το επίδομα ανεργίας, μέχρις ότου επαναλειτουργήσει το ΚΔΑΥ και επαναπροσληφθούν.

Οι δεσμεύσεις της εταιρείας

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ceteris, στην οποία ανήκει το ΚΔΑΥ Σίνδου, Νικόλαος Κοτίδης, επισημαίνει ότι το εργοστάσιο θα ξαναλειτουργήσει πλήρως στις 15 Σεπτεμβρίου, όπως ορίζεται στις ρήτρες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των συνεργείων και της Ceteris. «Υπολογίζουμε στα μέσα Ιουλίου θα έχει αποκατασταθεί το 50-60% και θα μπορούμε να καλύψουμε ένα μέρος των εισερχομένων του δήμου», προσθέτει ο κ. Κοτίδης.

Επιπροσθέτως, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η φωτιά της 26ης Απριλίου ξεκίνησε το βράδυ από υλικό το οποίο εισήλθε στο εργοστάσιο με απορριμματοφόρο του δήμου και πιθανολογεί πως πρόκειται για ένα πλαστικό προστατευτικό λαμπάδας το οποίο πετάχτηκε σε μπλε κάδο χωρίς να καταλάβει ο πολίτης ότι είχε πάρει φωτιά.

«Λειτούργησαν πολλά από τα συστήματα ασφαλείας που είχαμε, όπως οι πυρίμαχες πόρτες οι οποίες προστάτευσαν το κομμάτι των γραφείων», δηλώνει ο κ. Κοτίδης και συμπληρώνει πως το σύστημα πυρασφάλειας λειτούργησε κανονικά, αλλά ο ρόλος του δεν είναι να κατασβήσει μία φωτιά, παρά μόνο να εξασφαλίσει την ασφαλή εκκένωση του κτηρίου. «Σβήσαμε πάρα πολύ γρήγορα, μέσα σε μιάμιση μέρα, γιατί δεν υπήρχαν αποθηκευμένα υλικά. Τα υλικά τα οποία κάηκαν ήταν επί το πλείστον χαρτί. Δεν υπήρχαν υπολείμματα, δεν υπήρχε όγκος υλικών», ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ceteris, «δεν έχουμε απολύσει κανέναν υπάλληλο. Είναι 90 άτομα», ωστόσο «7-8 άτομα θέλησαν να απολυθούν για να πάνε να δουλέψουν σε άλλα ΚΔΑΥ» συμπληρώνει.

Έτσι, οι περισσότεροι εργαζόμενοι της Ceteris είναι σε άδεια αυτή τη στιγμή και «μέσα στον μήνα να δούμε πόσους θα επαναφέρουμε. Αυτοί που θα βγούνε στο ταμείο ανεργίας, θα επαναπροσληφθούν με την πρώτη μέρα έναρξης λειτουργίας» του ΚΔΑΥ, καταθέτει τη δέσμευσή του ο κ. Κοτίδης.

Σε σχέση με τη μη καταβολή ενσήμων στους εργαζόμενους από τον Απρίλιο του 2018, ο κ. Κοτίδης υποστηρίζει ότι «έχουμε πληρώσει με δικά μας έξοδα τους νομικούς οι οποίοι θα κινηθούν για να κολληθούν κανονικά τα ένσημα. Ο εργολάβος είναι αυτός που έχει απλήρωτα τα ένσημα». Προσθέτει, μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας «θα συνεχίσουν να παίρνουν χρήματα από εμάς παράτυπα. Τους έχουμε καταβάλει τα δώρα τους, το μισθό τους, κάποια πράγματα τα οποία προβλέπει ο νομοθέτης για μεγάλες καταστροφές».

Επιπλέον, ο κ. Κοτίδης υποστηρίζει ότι οι καταγγελίες των εργαζομένων για εντατικοποίηση της εταιρείας δεν αφορούν τη σημερινή ιδιοκτησία, αλλά την προηγούμενη.

Εξάλλου, να σημειωθεί ότι η προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς στο ΚΔΑΥ Σίνδου συνεχίζεται και σύμφωνα με ανώτατες πηγές της πυροσβεστικής, το πόρισμα θα εκδοθεί σε περίπου δύο μήνες, ενώ δεν έχει αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό του εμπρησμού.