Το νου σας! Βγαίνουν παγανιά οι “ράμπο” της εφορίας

touristes_magazia– Εντολή στους προϊσταμένους των εφοριών να δημιουργήσουν ομάδες που θα κάνουν ελέγχους κυρίως σε τουριστικές περιοχές
– Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
– Οι έλεγχοι θα γίνονται πρωί, μεσημέρι και βράδυ σύμφωνα με εγκύκλιο της νέας γγ Εσόδων, Αικατερίνης Σαββαΐδου
– Τα συνεργεία θα ελέγχουν πρώτα τους πελάτες που βγαίνουν από τα μαγαζιά κι αν δεν έχουν αποδείξεις, θα μπαίνουν μέσα για περαιτέρω έλεγχο!
Καλοκαίρι, τουρισμός, κόσμος πολύς στις τουριστικές περιοχές, είπε και το κράτος να προσπαθήσει να το εκμεταλλευθεί. Πως; Μα με φορολογικούς ελέγχους που τόσο έχουν αποδώσει τελευταία…

Πέρα από τ’ αστεία, έρχεται σαφάρι ελέγχων στις τουριστικές περιοχές κατά της φοροδιαφυγής. Ξαναέρχεται για να είμαστε ειλικρινείς, αλλά αυτή τη φορά με εντολή της νέας γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνης Σαββαΐδου.

Η κα Σαββαΐδου λοιπόν, με εγκύκλιό της, έδωσε εντολή σε κάθε εφορία να συστήσει συνεργεία για να ξεκινήσουν προληπτικούς ελέγχους στην αγορά, κυρίως στις τουριστικές περιοχές, με στόχο να διαπιστώσουν αν “κόβονται” αποδείξεις.

Η εγκύκλιος καλεί τους προϊσταμένους των εφοριών, εκτός των Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Αθηνών, Φ.Α.Ε. Πειραιά, Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης, Πλοίων και Κατοίκων Εξωτερικού, προχωρήσουν στη σύσταση και λειτουργία ομάδων που θα κάνουν τους επιτόπιους ελέγχους . Κάθε ομάδα θα αποτελείται από δύο τουλάχιστον υπαλλήλους.

Τα συνεργεία αυτά θα κάνουν ελέγχους πρωί, μεσημέρι, βράδυ, όλες τις μέρες της εβδομάδας για εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής με τη μη έκδοση αποδείξεων ή άλλων φορολογικών στοιχείων ( τιμολογίων κτλ).

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

– κάθε συνεργείο μερικού επιτόπιου ελέγχου όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στο δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, ή ελέγχου σε καταστήματα εστίασης, θα ζητά το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο. Εφόσον διαπιστωθεί ότι εκδόθηκε φορολογικό στοιχείο, θα σημειώνονται τα στοιχεία του εκδότη (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, Α.Φ.Μ., διεύθυνση, αρμόδια Δ.Ο.Υ.). Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει λόγος για την είσοδο των μελών του συνεργείου στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία.

Αντίθετα, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση φορολογικού στοιχείου, τα μέλη του συνεργείου θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση, θα αναφέρουν την ιδιότητά τους, θα επιδεικνύουν την εντολή ελέγχου και την αστυνομική τους ταυτότητα και θα επαληθεύουν την παράβαση, θεωρώντας ταυτόχρονα τα βιβλία και τα στοιχεία της επιχείρησης (ημερομηνία ελέγχου, ονοματεπώνυμο υπαλλήλων, υπογραφές). Στη συνέχεια θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν οι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ., Αμοιβές τρίτων κλπ.) θα αναζητείται η υποβληθείσα δήλωση και η σχετική ταυτότητα οφειλής.

– Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται η μη απόδοση ή η ανακριβής απόδοση Φ.Π.Α. και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων. Στις περιπτώσεις αυτές θα υποδεικνύεται εγγράφως, με απλή κοινοποίηση σχετικού Σημειώματος, στον υπόχρεο να εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις του, υποβάλλοντας εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

– Οι Προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. πρέπει να μεριμνούν για τη διενέργεια μερικών επιτόπιων ελέγχων σε ημερήσια βάση συμπεριλαμβανομένων και του Σαββάτου και Κυριακής.

– Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων εστιάσεως και αναψυχής (π.χ. ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία, μπαρ κ.λ.π.), η είσοδος εντός του καταστήματος ή στους εξωτερικούς χώρους αυτού είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκδοση φορολογικών στοιχείων για την επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών κλπ.

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five × 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.