Αυθαίρετα και βιαστικά δημοσιεύματα περί δημοσκοπήσεων και δημοτικών εκλογών

Η κατευθυνόμενη δημοσιογραφία, έχει να κάνει με την «κατά παραγγελία» αρθρογραφία. Έχει σκοπό να «ωθήσει» τον αναγνώστη στην «σωστή και επιθυμητή» πλευρά, αφού φυσικά ο αναγνώστης εξάγει «μόνος του»  και «αβίαστα» τα «δικά του» συμπεράσματα προς την κατεύθυνση  που θέλει ο αρθρογράφος.

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται από πολλές ιστοσελίδες και portals ως μέσον επηρεασμού και κατεύθυνσης της κοινής γνώμης ιδιαίτερα στην πολιτική.

Για να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και να γίνει πιο πειστικό το άρθρο, χρησιμοποιείται μέρος η  απόσπασμα ενός άλλου άρθρου, ή μιας δημοσκόπησης και φυσικά πάντα επιλέγεται το κομμάτι που βολεύει τον αρθρογράφο.

Είναι κάτι που σχολιάσαμε ήδη ασκώντας κριτική στο άρθρο του myportal.gr το οποίο είχε να κάνει με δημοσκόπηση, σχετική με τον Δήμο Βόλβης.

Στο ίδιο άρθρο παραθέσαμε μία δημοσκόπηση όπου παράλληλα γράφαμε επί λέξει:

“Θέλουμε να προστατέψουμε όλους τους υποψηφίους, που ενδεχομένως να ζητήσουν δημοσκοπήσεις για λογαριασμό τους, και τους συνιστούμε να είναι προσεκτικοί, ώστε να μην εξάγουν λανθασμένα συμπεράσματα, τα οποία ενδεχομένως να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.”

Πριν καλά, προλάβει κανείς να καταλάβει την ουσία του άρθρου μας, αποσπάσματα του και αυθαίρετα συμπεράσματα άρχισαν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, μαζί με ποικίλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

Το ρητό η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ένα ψέμα, είναι πραγματικά γεγονός και το διαπιστώνουμε καθημερινά.

Ως Volvipress έχουμε δηλώσει εξαρχής ότι θα δώσουμε το βήμα σε όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με τους δημότες του Δήμου Βόλβης, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε να χρησιμοποιείται το όνομα μας, ή τα γραπτά μας διαστρεβλωμένα κατ’ επέκταση, ή εντολή που να βολεύει τον κάθε υποψήφιο, προς άγραν ψήφων.

Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στην θέση τους.

Το άρθρο του myportal αναφέρει επί λέξει “Σε πρόσφατη έρευνα για τον δήμο Βόλβης, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, ένα ποσοστό που ξεπερνά το 40% εκφράζει την ικανοποίησή του για τον νυν δήμαρχο Βόλβης Διαμαντή Λιάμα και τη μέχρι σήμερα θητεία του ενώ αρνητικές γνώμες έχει μόλις το 13%”.

Το ίδιο ακριβώς συμπεριλαμβάνεται αυτούσιο στο άρθρο μας (δείτε το εδώ) όπου παραθέσαμε και την «άτυπη δημοσκόπηση» μας.

Την επόμενη μέρα το ιστολόγιο Dynati Ellada News δημοσιεύει παραποιημένο τμήμα του άρθρου του myportal.gr με τίτλο «Πρωτοεμφανιζόμενος υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Βόλβης σαρώνει στις πρώτες δημσοκοπήσεις». Δείτε το εδώ

Γράφει επί λέξη «Αν και οι δημοσκοπήσεις αυτές φέρουν τον νυν δήμαρχο κ. Λιάμα Διαμαντή στην πρώτη θέση με ποσοστό που δεν του δίνει την δυνατότητα να έχει την πλήρη αυτοδυναμία, μιας και τα ποσοστά είναι από 40% και κάτω»(!)

εικόνα 1

Για να γίνει πιο «πειστικό» χρησιμοποιεί ένα γράφημα από δημοσκόπηση (εικόνα 1) όπου εμφανίζει τον κ.Βαλερή να κατέχει το ποσοστό 42,9% και τον κ. Λιάμα κάτω από 40% έχοντας όμως απαντήσει μέχρι εκείνη την στιγμή (συγκλονιστικός αριθμός) 14 άτομα. Το γράφημα είναι από την δημοσκόπηση του volvipress

Και κλείνει το άρθρο του παρουσιάζοντας τον υποψήφιο ως το αντίπαλο δέος του νυν Δημάρχου.

Την επόμενη μέρα ο αρθρογράφος του thesseconomy γράφει σε άρθρο του, έχοντας ως ερέθισμα ίσως μία άλλη δημοσκόπηση;;;;;; :

«Την υψηλή δημοφιλία του κ. Βαλερή καταγράφουν και δημοσκοπήσεις, οι οποίες πρόκειται να δημοσιευτούν το επόμενο διάστημα. Παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος, Διαμαντής Λιάμας διατηρεί προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων διεκδικητών του δήμου, η αυξητική τάση που καταγράφει ο κ. Βαλερής αποτυπώνεται και στην άποψη που διατύπωσε στέλεχος εταιρίας δημοσκοπήσεων. (Δείτε το εδώ)

Θέλοντας να δώσει μία «άλλη βαρύτητα συνεχίζει ο αρθρογράφος:

«Φαίνεται πως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η υποψηφιότητα του κ. Βαλερή έχει τύχει της προσοχής ακόμα και κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι αναζητούν πολιτικά ερείσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019».

Όπως αποκαλύπτει το thesseconomy.gr, το προηγούμενο διάστημα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία συνεργατών υπουργού με τον κ. Βαλερή, με σκοπό τη στήριξη της υποψηφιότητας του στις προσεχείς εκλογές, πρόταση την οποία ωστόσο απέρριψε ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλβης.

Εμείς, σαν volvipress.gr, αλλά και πολλοί από τους αναγνώστες μας, περιμένουμε να δοθούν στην δημοσιότητα τα δημοσκοπικά στοιχεία και το όνομα της εταιρίας που αναφέρει το Thesseconomy, όπως και τα ονόματα των κυβερνητικών στελεχών που αρνήθηκε την στήριξη τους ο κ.Βαλερής.

Από τον κ.Βαλερή ζητούμε να επιβεβαιώσει, ή να διαψεύσει δημόσια, το δημοσίευμα του Thesseconomy και τα όσα ισχυρίζεται στο δημοσίευμα του.

εικόνα 2

Παράλληλα επειδή κάνει δημόσιες αναρτήσεις (εικόνα 2) όπου αναφέρεται σε συμφέροντα, σε σόγια, σε αδιαφάνεια και παράσιτα, τον καλούμε να δώσει στην δημοσιότητα τα όποια στοιχεία διαθέτει, ειδάλλως όλα αυτά, ατεκμηρίωτα και αναπόδεικτα, θα τολμήσουμε να πούμε ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία προσπάθεια εντυπωσιασμού και προϊόν προεκλογικής ρητορείας του με μοναδικό σκοπό την άγραν ψήφων.

εικόνα 3

Τα σημερινά δεδομένα και με 64 πλέον μοναδικές απαντήσεις τα αποτελέσματα της για παράδειγμα δημοσκόπησης μας φαίνονται στο διπλανό γράφημα (εικόνα 3). Το είχαμε πει στο προηγούμενο μας άρθρο το τονίζουμε και τώρα. Θέλουμε να προστατέψουμε όλους τους υποψηφίους, που ενδεχομένως να ζητήσουν δημοσκοπήσεις για λογαριασμό τους και τους συνιστούμε να είναι προσεκτικοί, ώστε να μην εξάγουν λανθασμένα βιαστικά συμπεράσματα, τα οποία ενδεχομένως να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Όπως γίνεται αντιληπτό και από την κριτική που κάναμε σε δημοσίευμα που είναι υπέρ του κ. Λιάμα, δηλώνουμε την αμεροληψία μας ξανά και μεταφέρουμε την παράγραφο από το ποιοι είμαστε που λέει “Δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε “όργανο” κανενός”

Συντακτική ομάδα του Volvipress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

18 + 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.