Ευρωβοήθεια σε 25.000 άπορες οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης

trofima665Ελπίζουμε ότι και ο δήμος Βόλβης θα συνεχίσει το πρόγραμμα. Ψίχουλα είναι αλλά πολλές οικογένειες έχουν ανάγκη έστω και αυτά.

Περισσότερες από 25.000 οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης οι οποίες διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ευρωβοήθεια, για να υποστηριχθούν στην κάλυψη βασικών αναγκών τους, μέσω του προγράμματος «Επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους».

Στο εξής η διαχείριση του προγράμματος επί της ουσίας περνά στα χέρια των δήμων, οι οποίοι -πέραν της διαδικασίας της διανομής των προσφερόμενων προϊόντων που είχαν ήδη στην ευθύνη τους- θα αναλάβουν και τη διενέργεια των αναγκαίων διαγωνισμών για την προμήθεια των ειδών που διατίθενται στους ωφελούμενους του προγράμματος. Κατά την τρέχουσα χρονιά οι διαγωνιστικές διαδικασίες έγιναν κεντρικά με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, χωρίς να απουσιάσουν οι διαμαρτυρίες από την πλευρά αιρετών της αυτοδιοίκησης για καθυστερήσεις στην εξέλιξη του προγράμματος. Πριν από λίγες ημέρες εκπρόσωποι των δήμων κλήθηκαν σε συνάντηση, για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος, από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Για την υλοποίηση του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη συστάθηκαν δύο συμπράξεις, εκ των οποίων η πρώτη υπό την ομπρέλα του κεντρικού δήμου καλύπτει την ανατολική πλευρά και η δεύτερη υπό την ομπρέλα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καλύπτει τη δυτική πλευρά της πόλης. Στην ανατολική Θεσσαλονίκη το πακέτο ευρωβοήθειας υπολογίζεται ότι απευθύνεται σε περίπου 8.500 οικογένειες, ενώ στη δυτική πλευρά οι δικαιούχοι εκτιμώνται σε περίπου 16.000.

Διαγωνισμός 3,3 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα ήδη έχει προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, προϋπολογισμού 3.325.000 ευρώ, για την προμήθεια τροφίμων, τα οποία θα διανεμηθούν στους ωφελούμενους του προγράμματος σε επίπεδο ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη σχετική προκήρυξη που εκδόθηκε οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου να καταθέτουν τις προσφορές τους, οι οποίες πρόκειται να ανοιχτούν τέσσερις ημέρες αργότερα. Μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για την προμήθεια ειδών καθαριότητας, που επίσης προβλέπεται να διανεμηθούν στους δικαιούχους του προγράμματος. Όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου Θεσσαλονίκης, εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις στο στάδιο των διαγωνισμών, οι διανομές των προϊόντων θα αρχίσουν πολύ άμεσα.

Το πρόγραμμα «Επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» απευθύνεται σε ανθρώπους που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Συγκεκριμένα σε άτομα με ετήσια εισοδήματα κάτω των 3.000 ευρώ και σε ζευγάρια με εισοδήματα κάτω των 4.500 ευρώ, προσαυξανόμενα κατά 1.500 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και κατά 900 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος.

Στους ωφελούμενους του προγράμματος διανέμονται μεταξύ άλλων πακέτα με τρόφιμα (όχι μόνο ζυμαρικά και όσπρια αλλά και νωπά προϊόντα, κρέατα και γαλακτοκομικά), είδη οικιακού καθαρισμού, είδη προσωπικής υγιεινής, ρουχισμός, ακόμη και βρεφικά και παιδικά είδη.

Όπως ανέφερε η κυρία Γούλα, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου παρέχεται βοήθεια σε χιλιάδες πολιτών που αντιμετωπίζουν μείζονα προβλήματα. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 88,4% του φτωχού πληθυσμού αδυνατεί να καλύψει τις συνήθεις ανάγκες του, ενώ ανησυχητικό είναι το γεγονός πως αντίστοιχες δυσκολίες αντιμετωπίζει και το 67,1% του μη φτωχού πληθυσμού.

Βαρβάρα Ζούκα

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Μακεδονία” την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

makthes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

seven + nine =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.