Το μεταναστευτικό και η εμπλοκή του δήμου Βόλβης

Με αφορμή το άρθρο του Volvipress «Μίσθωση διαμερισμάτων για εγκατάσταση προσφύγων-μεταναστών και στον δήμο Βόλβης» δημοσιεύουμε κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Είναι πλέον ορατό ότι κάτω από την συνεχή αμείωτη οικονομική και κοινωνική πίεση των μνημονιακών υποχρεώσεων το «πλεόνασμα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης» των τοπικών κοινωνιών εξαντλείται… τα τελευταία αποθέματα ανθρωπιστικής προσέγγισης που έμειναν τα στράγγιξε η κυβερνητική επέλαση της δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος.

Και έρχεται τώρα ως ταφόπλακα στην προσπάθεια επιβίωσης της Τ.Α. η επιφόρτιση των δήμων με την ευθύνη διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης από την κεντρική εξουσία των Αθηνών… χωρίς χρήματα, χωρίς προσωπικό, χωρίς μέσα και χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος των τοπικών κοινωνιών!!!

Βέβαια, κάποιοι, από τα σαλόνια της πλατείας Συντάγματος ή τις αγωνιστικές πιάτσες του Κολωνακίου είναι εξαιρετικά εύκολο να εξοργιστούν και να καταδικάσουν περιστατικά αντίστασης των τοπικών κοινωνιών ως ρατσιστικά.

Γι’ αυτούς δεν κοστίζει τίποτε να μιλήσουν για το προσφυγικό, δεν τους αγγίζει πουθενά!!!

Ας ρωτήσουν λοιπόν κάποιους ακρίτες νησιώτες πως αισθάνονται που ένα παγκόσμιο πρόβλημα, όπως το προσφυγικό έρχεται και φορτώνεται πάνω στη δική τους, την ήδη βαρυφορτωμένη καμπούρα.

Ας ρωτήσουν και κάποιους που έχουν δίπλα στα σπίτια τους τα “camp” και δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν στην γειτονιά και στα χωριά τους μόλις πέσει το σκοτάδι.

Έτσι παράνομα και αντιδημοκρατικά αποφασίζει η κεντρική εξουσία των Αθηνών, χωρίς ποτέ να έχει ρωτηθεί ο Ελληνικός λαός, για το τι πρέπει να συμβεί με τους αλλοεθνείς εισβολείς στην χώρας μας!

Η ελληνική πολιτική ηγεσία, πιεζόμενη να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένους, ποσοτικούς στόχους από την Ε.Ε. στο μεταναστευτικό, σε θέματα εξοικονόμησης δομών, προσωπικού και κυρίως, οικονομικών πόρων, αυτο-παγιδεύτηκε  σε βραχυπρόθεσμη και ελλειμματική πολιτική διαχείριση των έξωθεν επιβαλλόμενων αλλαγών, χωρίς να καταφέρει να διαμορφώσει μια ενιαία εθνική στρατηγική με την συγκατάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Προφανώς, καμία ουσιαστική απόπειρα σοβαρής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτές τις συνθήκες, καθώς οι τρομακτικές περιφερειακές ανισορροπίες της χώρας που δημιούργησε, αποτελούν μια «μαύρη τρύπα» αντιπαράθεσης που παραλύει κάθε πρωτοβουλία .

1. ΔΕΔΟΜΕΝΑ

1.1. ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ- ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “HELIOS” & Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ Δ.ΒΟΛΒΗΣ

Το μεταναστευτικό φαινόμενο είναι πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο. Αποτελεί ένα σύγχρονο φαινόμενο της πολυπολιτισμικότητας και της παγκοσμιοποίησης. Η επίσημη θέση της Ε.Ε. είναι ότι η ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες αποτελεί αναγκαιότητα και επείγουσα προτεραιότητα. Η στρατηγική της Ένωσης δομείται στη θεμελίωση μιας διαδικασίας ασύλου που θα εγγυάται την εφαρμογή της αρχής της μετεγκατάστασης σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου στην πρώτη χώρα εισόδου δηλ. σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία). Την ώρα που οι θεσμοί και τα όργανα της Ευρώπης που εδρεύουν στις Βρυξέλλες χαράσσουν στρατηγικές και οι εθνικές κυβερνήσεις σχηματοποιούν το πολιτικό πλαίσιο, οι τοπικές κοινότητες είναι αυτές που καλούνται να υποδεχτούν τους μετανάστες και κυρίως να τους ενσωματώσουν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HELIOS (HELlenic IntegratiOn System)
Αποτελεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην εξέταση των δυνατοτήτων εφαρμογής πολιτικών αποκεντρωμένης ένταξης προσφύγων και μεταναστών, σε συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφερειακοί Δήμοι) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ..
Το πρόγραμμα αυτό αξιοποιεί μέτρα που υλοποιούνται ήδη όπως η εκπαίδευση, η χρηματική βοήθεια, η στέγαση, συνδυάζοντάς τα με νέες υποστηρικτικές δράσεις σχετικά με την επαγγελματική ζωή, τους κοινωνικούς δεσμούς και την κοινωνική συμμετοχή.
Η αρχική διάρκεια του προγράμματος έχει οριστεί σε έξι μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη έξι μήνες, εφόσον κριθεί απαραίτητη η παράτασή του και εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι να δημιουργήσει ένα μοντέλο ένταξης προσφύγων και μεταναστών που να μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολο της Επικράτειας.
Στους Δήμους προσφέρονται δύο διαφορετικές επιλογές στέγασης:
1) H επιλογή ενοικίασης διαμερισμάτων από το διαθέσιμο οικιστικό απόθεμα σε κάθε Δημοτική Ενότητα.
2) Η επιλογή της Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας.
Αυτό ακριβώς το πρόγραμμα ξεκίνησε με τους Δήμους Λεβαδέων και Θηβαίων και υλοποιείται σήμερα στον Δ. Βόλβης με εργαλείο την δομή φιλοξενίας ιδιωτικών κτιρίων με ενοικιαζόμενα δωμάτια στα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας (χωρητικότητος 500 θέσεων).
Ο στόχος των προγραμμάτων είναι να δημιουργήσει εκπαιδευτικές βάσεις που έχουν στόχο την ανεύρεση ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ των μεταναστών σε τοπικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις προκειμένου να μπορέσουν να έχουν όσο το δυνατόν μια κανονική ζωή.
Η δομή αυτή στα Λουτρά της Ν.Απολλωνίας σήμερα είναι σχεδόν πλήρης φιλοξενώντας περίπου 460 άτομα, τα οποία προγραμματίζεται να ανανεώνονται συνεχώς ανά 12μηνο. Σε αυτή τη βάση βρίσκεται το πιλοτικό πρόγραμμα που πολύ γρήγορα θα πάρει την μορφή ενός ολοκληρωμένου αποκεντρωμένου μοντέλου για την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα της μετανάστευσης, με κυρίαρχο το ζήτημα της υποδοχής και το ζήτημα της ένταξης και της ενσωμάτωσης 50.000-60.000 προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελληνική περιφέρεια!!!

1.2. ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΔΙΑΔΑ… ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΟΛΒΗΣ

ΣΤΟΧΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ Δ.ΒΟΛΒΗΣ:

Με την δήλωση επιτομή “οι μετανάστες έρχονται για να μείνουν, άρα θα πρέπει να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό”, από ότι φαίνεται το σχέδιο της Ύπατης Αρμοστείας για την περιοχή του Δ.Βόλβης με εργαλεία το camp-Βαγιοχωρίου (χωρητικότητος 600 θέσεων),  και την δομή φιλοξενίας στα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας (χωρητικότητος 500 θέσεων), είναι η υλοποίηση προγραμμάτων “Φ Ι Λ Ο Ξ Ε Ν Ι Α Σ & Μ Ο Ν Ι Μ Η Σ – Ε Γ Κ Α Τ Α Τ Α Σ Τ Α Σ Η Σ” προσφύγων – μεταναστών στην ευρύτερη δημοτική επικράτεια.

1. ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟ “CAMP” ΣΤΟ ΒΑΓΙΟΧΩΡΙ :

Δηλώσεις Βίτσα:

“Θεωρώ αναγκαίο να πάρουμε τα εξής μέτρα: Πρέπει να απαλύνουμε, να αποσυμπιέσουμε τα Λαγκαδίκια και τα Διαβατά, όπως και τον Σκαραμαγκά στη Νότια Ελλάδα, όπως και τα νησιά. Αυτό αντικειμενικά βάζει την ανάγκη να προχωρήσουν δύο πράγματα μαζί. Το ένα είναι να ανοίξουν ένα με δυο camps από αυτά που υπήρχαν, π.χ. στο ΒΑΓΙΟΧΩΡΙ, και το δεύτερο να προχωρήσει με συνέπεια το πρόγραμμα εγκατάστασης σε διαμερίσματα, άρα αυτό που επιζητούμε είναι περισσότεροι δήμοι να συνεργαστούν”.

Από τη στιγμή που το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε πως το κέντρο φιλοξενίας θα λειτουργήσει, ο δήμος Βόλβης εξέδωσε ψήφισμα που γνωστοποιούσε την αντίθεσή του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης στην (17/05/2018) συνεδρίαση του ψήφισε ομόφωνα, την κατηγορηματική αντίθεση του στην πρόθεση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να επαναλειτουργήσει το κέντρο υποδοχής προσφύγων στην περιοχή του Βαγιοχωρίου. Το συγκεκριμένο σημείο είχε επιλεγεί και το 2016, όταν πρόσφυγες και μετανάστες κατέφτασαν στην Ελλάδα κατά κύματα, αλλά τότε λειτούργησε μόνο για λίγο καιρό, αφού ελάχιστοι ήταν αυτοί που ήθελαν να μείνουν στο σημείο και λίγες ημέρες μετά την έλευσή τους έφευγαν. Σήμερα τουλάχιστον 70 μεγάλες σκηνές της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ έχουν ήδη στηθεί, και ετοιμάζεται η περίφραξη και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις και υποδομές ώστε να μπορέσει να προσφέρει συνθήκες διαμονής, αντιγράφοντας το κυβερνητικό  μοντέλο που εφαρμόστηκε σε άλλες περιοχές της χώρας.

2.ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ  Ν.ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ :

Χρήση της δομής φιλοξενίας Ν.Απολλωνίας με στόχο να δημιουργήσει εκπαιδευτικές βάσεις για την ανεύρεση ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ των μεταναστών σε τοπικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις προκειμένου να μπορέσουν να έχουν όσο το δυνατόν μια κανονική ζωή.
Η δομή αυτή στα Λουτρά της Ν.Απολλωνίας σήμερα είναι σχεδόν πλήρης φιλοξενώντας περίπου 460 άτομα, τα οποία προγραμματίζεται να ανανεώνονται συνεχώς ανά 12μηνο.

3.ΤΡΙΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ.

Το νέο πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας για την προσωρινή στέγαση των προσφύγων προβλέπει ενοικίαση των διαθέσιμων διαμερισμάτων σε κάθε Δημοτική Ενότητα του Δ.Βόλβης με επιδότηση του ενοικίου 100%.

2. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Ο Δ.Βόλβης ως «κοινωνία υποδοχής»

Ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας ως «κοινωνίας υποδοχής» είναι αποφασιστικός. Η τοπική κοινωνία είναι το πλαίσιο που υποδέχεται και αποδέχεται αρχικώς τον μετανάστη. Η «νέα πατρίδα» για τον μετανάστη είναι στην ουσία η τοπική κοινωνία. Μέσα σε αυτήν διαμορφώνονται οι σχέσεις των μεταναστών με τους γηγενείς πληθυσμούς.  Στα πλαίσια της τοπικής κοινωνίας γίνεται η «κοινωνικοποίησή» του, σε ένα καινούριο περιβάλλον, το οποίο ο μετανάστης καλείται να υιοθετήσει, να αποκωδικοποιήσει και να προσαρμοστεί. Στα πλαίσια της τοπικής κοινωνίας ο μετανάστης επεξεργάζεται και διαπραγματεύεται (συχνά με αντιφατικό τρόπο) την ίδια του την ταυτότητά του. Η σημαντικότητα της τοπικής κοινωνίας έγκειται στο ότι σε αυτό το υποσύνολο της κοινωνίας, γεννιούνται οι συγκρούσεις, οι παρεξηγήσεις, οι αρνήσεις και οι αποκλεισμοί που καθορίζουν την εικόνα του μετανάστη για τη κοινωνία αλλά και την εικόνα που εκείνος διαμορφώνει για την κοινωνία υποδοχής.  Το θέμα της προσωρινής φιλοξενίας ή και της ομαλής ένταξης των μεταναστών κρίνεται αναγκαίο για την συνοχή της τοπικής κοινωνίας. Η ένταξη των ανθρώπων που μεταναστεύουν, με στόχο να μείνουν για μακρό διάστημα σε μια ξένη κοινωνία, περιλαμβάνει ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους που απαιτούν μια σοβαρή επένδυση στην προετοιμασία (αξιοπρεπής υποδοχή, εκμάθηση γλώσσας κ.λπ.), που στην ελληνική περίπτωση παραλείφθηκε τελείως.

Τα πάντα λειτουργούν ευκαιριακά χωρίς σχέδιο και τυχοδιωκτικά.

Η μεγάλη εισροή μεταναστών σε μία κοινωνία η οποία κάθε άλλο παρά έτοιμη ήταν να τους φιλοξενήσει και να τους ενσωματώσει, το γεγονός της απουσίας ολοκληρωμένων και αποτελεσματικών πολιτικών για τη μετανάστευση από το ελληνικό κράτος, καθώς και η συνεχώς αυξανόμενη αίσθηση ότι το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια κανενός και όλα είναι ρευστά, αφού οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, φυσιολογικά οδήγησαν τις ελληνικές τοπικές κοινωνίες στο να είναι επιφυλακτικές σε οτιδήποτε νέο, διαφορετικό και ξένο.

Η «γκετοποίηση» του  camp-Βαγιοχωρίου και οι επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία

Το «σπρώξιμο» εκατοντάδων ανθρώπων σε “Camp” είναι μια διαδικασία με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες και πολλά και διαφορετικά θύματα, σπρώχνοντάς τους ακόμη πιο κάτω στην κλίμακα της κοινωνικής υποβάθμισης και εξαθλίωσης. Αυτό συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει με το camp-Βαγιοχωρίου. Όλα τα έως τώρα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα της ταχείας «γκετοποίησης» του.  Η εικόνα μιας ατελέσφορης και ανοργάνωτης κρατικής εξουσίας και ενός ανύπαρκτου δήμου, δρα σίγουρα αρνητικά και στην συμπεριφορά των μεταναστών, καθώς και οι μετανάστες θα αποκτήσουν ανάλογη συμπεριφορά έναντι του κράτους και σε οτιδήποτε το εκφράζει και το εκπροσωπεί, συμπεριλαμβανομένου και της τοπικής κοινωνίας.  Παράλληλα, δημιουργεί συνθήκες σχεδόν μόνιμης έλλειψης προοπτικής για τους ήδη εξαθλιωμένους μετανάστες και καταστρέφει τις ελπίδες και τα όνειρα για μια φυσιολογική ζωή.  Δημιουργεί έτσι «γκρίζες ζώνες» μέσα στην δημοτική επικράτεια όπου βασιλεύουν ο φόβος, η ανασφάλεια, η ασθένεια, η καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο νόμος του ισχυρότερου και οι πιο ακραίες μορφές ανθρώπινης εκμετάλλευσης.

Ο Δ.Βόλβης και η τοπική κοινωνία κινδυνεύει να βγουν πολύπλευρα χαμένοι από την υπόθεση αυτή.

Κινδυνεύουμε να βρεθούμε απομονωμένοι από τα «κέντρα αποφάσεων» και να «φιλοξενούμε» για άλλη μια φορά σε μόνιμη βάση έναν μεγάλο αριθμό «εγκλωβισμένων και ιδρυματοποιημένων» προσφύγων και μεταναστών που θα ζουν κάτω από υποτυπώδεις, στην καλύτερη περίπτωση συνθήκες,  δίχως ουσιαστική δυνατότητα ενσωμάτωσης στην κοινωνία μας και χωρίς μελλοντικές προοπτικές πέρα από τη δύσκολη απόδραση τους σε κάποια άλλη χώρα. Τότε θα διαπιστώσουμε πόσο εύκολα η φιλοξενία μετατρέπεται σε μίσος. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, οι αγνές προθέσεις όχι μόνο δεν αποτελούν λύση, αλλά μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα.  Οι μεγάλου αριθμού προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αποτελούν ένα δημογραφικό και πολιτισμικό σοκ στην τοπική κοινωνία, που εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική και πολιτική έκρηξη.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η περιοχή μας  έχει επιλεγεί για να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εκτόνωσης μίας νέας επικείμενης προσφυγικής κρίσης όπου θα φιλοξενούνται στα “ελεγχόμενα κέντρα” ανθρώπινες ψυχές χωρίς να γνωρίζει κανείς τι να τους κάνει.

Και όλα αυτά γιατί το πρόβλημα δεν είναι το “παρκάρισμα ανθρώπινων ψυχών” αλλά οι “παρκαδόροι” της κεντρικής εξουσίας των Αθηνών και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Και ως “παρκαδόροι” η μέχρι στιγμής εμπειρία δείχνει ότι είναι ανεπαρκείς και έχουν αποτύχει!!!

Με το πρόσχημα της προσωρινής διαμονής και επαναπροώθησης στις χώρες εισόδου (Τουρκία), που προβάλει η κεντρική εξουσία εξαπατώντας τις τοπικές κοινωνίες για τις πραγματικές της προθέσεις,  η διαδικασία για την αξιολόγηση των αιτημάτων για την παροχή ασύλου  είναι πολύ αργή και οι αριθμοί των προσφύγων που επέστρεψαν στην Τουρκία είναι πολύ χαμηλοί.

Η κατάληξη; Πίσω στην πεπατημένη….ΑΚΙΝΗΣΙΑ!!!

Αποτέλεσμα; Το ΤΕΛΜΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ… που πιθανότατα θα διαιωνιστεί!!!

3. ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
1) Ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός μεταναστών που στοχεύουν να εγκαταστήσουν στον Δ.Βόλβης η Κυβέρνηση και η Ύπατη Αρμοστεία;
2) Πως η δημοτική διοίκηση θα διασφαλίσει την ανατροπή δημογραφικής αλλοίωσης των τοπικών πληθυσμών;
3) Ποιο είναι το διαθέσιμο οικιστικό απόθεμα σε κάθε Δημοτική Ενότητα που θα στεγάσει όλον αυτόν τον πληθυσμό μεταναστών χωρίς προβλήματα;
4) Πως η δημοτική διοίκηση θα διασφαλίσει τα “standards” ενός ποιοτικού τουρισμού (τον οποίο διαφημίζει στο εξωτερικό και έχει επενδύσει τα μέγιστα σε αυτό) όταν οι μετανάστες θα αναμιγνύονται με τους Ευρωπαίους λουόμενους στις παραλίες (φανταστείτε το θέαμα που θα βλέπει ο Ευρωπαίος τουρίστας, και το κυριότερο να ανεχθεί συμπεριφορές που πηγάζουν από το χάος της πολιτισμικής κουλτούρας και οι οποίες του είναι αδιανόητες);
5) Πως η δημοτική διοίκηση θα διασφαλίσει την αποτροπή αναπόφευκτων συγκρούσεων των μεταναστών ως αποτέλεσμα διαφορετικής θρησκευτικής & πολιτισμικής κουλτούρας με τις τοπικές κοινωνίες, άνθρωποι διαφορετικής φυλετικής καταγωγής, οι οποίοι όμως έχουν υιοθετήσει έναν πολιτισμό που δεν ταυτίζεται με δικές μας κοινές βασικές αξίες;
Και για να μιλάμε συγκεκριμένα: μια αξία του δυτικού πολιτισμού είναι ότι οι γυναίκες είναι ισότιμες με τους άντρες. Ναι, την κατέκτησε δύσκολα, μετά από πολύ αίμα, πολλές Υπατίες και πολλές “μάγισσες” στην πυρά. Αλλά την κατέκτησε.
Να πούμε κι άλλες; Τα ατομικά δικαιώματα, η ανεξιθρησκία, η ανεκτικότητα στο διαφορετικό, η οικονομική ελευθερία. Και πάνω απ’ όλα: η δυνατότητα μιας κοινωνίας να εξελίσσεται, να επινοεί το μελλοντικό της πρόσωπο.
Πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά;

6) Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης της (17/05/2018) για το camp-Βαγιοχωρίου τόνιζε… εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Βόλβης διακηρύττουμε ότι:

*Δεν θα επιτρέψουμε να κινδυνεύσει η υγεία και η ζωή των προσφύγων που πρόκειται να εγκατασταθούν εκεί.

*Δεν θα συναινέσουμε στο να υπάρξει νέος διασυρμός της χώρας από τις απαράδεκτες συνθήκες φιλοξενίας προσφύγων.

*Δεν θα δεχτούμε να στηρίζεται το τιτάνιο έργο της φιλοξενίας οικογενειών προσφύγων, μόνο στον εθελοντισμό και το φιλότιμο των κατοίκων του δήμου μας.

*Δεν θα ανεχτούμε να συκοφαντηθεί ο δήμος Βόλβης ως τόπος απάνθρωπης διαβίωσης προσφύγων.

*Δεν θα αποδεχτούμε να αποτελέσουμε μια μια πρόχειρη γρήγορη και “εύκολη” λύση εγκατάστασης προσφύγων, όταν δεν υπάρχει ισοβαρής κατανομή και οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.

*Για όλους τους παραπάνω λόγους το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης, καλεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, να μην προχωρήσει στην επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι, ώστε να μην ανοίξει και πάλι ένα “στρατόπεδο απάνθρωπης διαβίωσης προσφύγων” στα όρια του.

Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι από όλες τις παραπάνω διακηρύξεις…

α) Τι ακριβώς υλοποιήσατε εκτός από ένα ομόφωνο «γραπτό ΟΧΙ» ;

β) Ποια ακριβώς είναι η συνεχής και επίμονη δυναμική δράση που εφαρμόσατε στο συγκεκριμένο θέμα ώστε να αποτραπεί η επαναλειτουργία του camp-Βαγιοχωρίου;

γ) Ποια ακριβώς μέτρα εφαρμόζετε για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής;

δ) Ποιες ακριβώς είναι οι διεκδικήσεις και τα ανταποδοτικά οφέλη για τον Δ.Βόλβης που απαιτήσατε από την κυβέρνηση για την επαναλειτουργία το  camp-Βαγιοχωρίου;

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΩΣ ΘΕΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ!!!

Προτάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση :

Με βάση την έως τώρα εμπειρία από άλλους δήμους της χώρας έδειξε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο στην διαχείριση αυτού του ζητήματος, και καλό θα ήταν να γίνει κατανοητό από την κάθε διοίκηση του Δ.Βόλβης νυν και νέα. Η άσκηση από τον Δ.Βόλβης των αρμοδιοτήτων διοικητικής φύσης που του αναθέτει ο νόμος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πάρεργο.  Αντίθετα, η επιτυχής άσκηση των καθηκόντων αυτών εξυπηρετεί πρώτα από όλα, και με τον καλύτερο τρόπο, το στόχο της κοινωνικής διαχείρισης του μεταναστευτικού πληθυσμού και εδραιώνει με τον τρόπο αυτό σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των αρχών και των ενδιαφερόμενων.  Με βάση την έως σήμερα εμπειρία και με γνώμονα, τελικά, την προώθηση της κοινωνικής διαχείρισης από τους δήμους, καλείται  ο Δ.Βόλβης να προχωρήσει σε μία συνεκτική αντιμετώπιση των ζητημάτων αλλοδαπών και μετανάστευσης που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του.

Οφείλει να υιοθετήσει τολμηρά βήματα για τη δημιουργία ή την οργανωτική και ουσιαστική αναβάθμιση των διοικητικών του μονάδων που απευθύνονται στους αλλοδαπούς κατοίκους της περιοχής του, γιατί στο επίπεδο τοπικής κυρίως κοινωνίας είναι που ο αλλοδαπός βιώνει την καθημερινότητά του, εργάζεται, συντηρεί την οικογένεια και ανατρέφει τα παιδιά του, δραστηριοποιείται και συνάπτει σχέσεις και δεσμούς με άτομα και συλλογικότητες. Στο επίπεδο αυτό διαμορφώνει κατά πρώτο λόγο τη σχέση του με την ελληνική κοινωνία και σε μεγάλο βαθμό εδώ κρίνεται η επιτυχία ή η αποτυχία της παραμονής και της κοινωνικής του ένταξης.

Πρωταρχική ανάγκη συνεπώς είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος με αποτελεσματική οργάνωση και παροχή στοχευμένων υπηρεσιών. Τυχόν αποτυχία των αυτοδιοικητικών αρχών στη διαχείριση των ζητημάτων αλλοδαπών και μετανάστευσης, και ιδίως όσον αφορά το διοικητικό έργο που τους αναθέτει ο νομοθέτης, θα σήμαινε πλήγμα στην αξιοπιστία και την συνολικότερη επάρκειά τους να υπηρετήσουν με συνέπεια τη δική τους διακηρυγμένη και στρατηγικού χαρακτήρα επιδίωξη γενικότερης ενίσχυσης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων τους.

Ο Δ.Βόλβης πρέπει να γίνει ο κύριος φορέας άσκησης μεταναστευτικής πολιτικής στην περιοχή και όχι ο «καρπαζοεισπράκτορας» της κεντρικής εξουσίας.

Ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για την ομαλή προσαρμογή και κοινωνική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν στην Δημοτική Επικράτεια του Δ.Βόλβης πρέπει να περιλαμβάνει:

1.Κέντρα Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών (Κ.Ε.Α.) για τη διαχείριση μεταναστευτικών ζητημάτων σε τοπικό επίπεδο.

2.Κοινωνική Υπηρεσία Αλλοδαπών (Κ.Υ.Α.) για τη διαχείριση και εποπτεία όλων των δομών φιλοξενίας (δημόσιων, ιδιωτικών) που βρίσκονται εντός της επικράτειας του Δ.Βόλβης.

3.Κέντρο Φιλίας και Αλληλεγγύης το οποίο θα φροντίζει για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών με σκοπό τη βελτίωση της ζωής τους μέσω της ενίσχυσης του εθελοντισμού (Ιατρεία, Υπηρεσία σίτισης, κλπ).

Διεκδικήσεις :

Δυστυχώς για το Μεταναστευτικό ζήτημα και την εμπλοκή του Δ.Βόλβης σε αυτό φαίνεται να υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης και πραγματικών προθέσεων συνολικής διεκδίκησης.  Κυριαρχεί ένας συνδυασμός απουσίας δημοτικής πολιτικής, με τον υποβιβασμό ενός σύνθετου προβλήματος σε απλό ζήτημα «φιλοξενίας» και «ανθρωπισμού» (δίχως μάλιστα ίχνος προσοχής σε επιπτώσεις και κόστος) ενδεικτικό δείγμα τεράστιας ανεπάρκειας. Όμως  προβλήματα τέτοιου μεγέθους δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις αποφάσεις ενός ΔΣ, χρειάζεται ένα συνολικό Σχέδιο Πολιτικής Δράσης που θα βασίζεται στις κατωτέρω δράσεις :

  1. Την ισομερή κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού σε όλη την Ελληνική επικράτεια.
  2. Για το camp-Βαγιοχωρίου διεκδικούμε :

*Την σταδιακή αποσυμφόρηση του με την μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στις νέες δομές σε Θεσσαλία και Ήπειρο.

*Την άμεση λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας για την προστασία των πολιτών και προσφύγων-μεταναστών από την εμφάνιση και την εξάπλωση πολλών μεταδοτικών νοσημάτων, που σχετίζονται με την ελλειμματική εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και ενηλίκων που επιβαρύνεται περισσότερο λόγω της ομαδικής διαβίωσης (πχ. γρίπη, γαστρεντερίτιδες), έως τα σοβαρότερα (πχ. ηπατίτιδα).

*Την άμεση λήψη μέτρων αστυνόμευσης.

*Τέλος την πλήρη διάλυση του εφόσον είναι χαρακτηρισμένο από την κυβέρνηση ως «έκτακτη δομή υποδοχής» με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια σύμφωνα με τις δηλώσεις του Περιφερειακού Συντονιστή του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα Νίκου Ράγκου (5/7/18).

*Για όλο το χρονικό διάστημα λειτουργίας του camp και της προσωρινής διαμονής των προσφύγων-μεταναστών σε δομές & ιδιωτικά διαμερίσματα, διεκδικούμε ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, για τις επιπτώσεις στον τουρισμό  και τις επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ…

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΗΜΟ ΒΟΛΒΗΣ – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.