Δεν φοβάται ο Δήμαρχος Βόλβης… ψάχνει άλλοθι

polemaΔεν ξέρω πώς πρέπει να εκλάβει κανείς το Δελτίο Τύπου του Δημάρχου Βόλβης, το οποίο δημοσίευσε και το volvipress.gr με τίτλο Τι φοβάται ο Δήμαρχος Βόλβης και ζητάει δεσμεύσεις;  και πραγματικά αναρωτιέται κανείς, αν θα μπορούσε να του προσδοθεί ο χαρακτηρισμός του αφελή.  Όμως ο Διαμαντής Λιάμας δεν είναι αφελής.

Είναι ένας καθαρά πολιτικός ελιγμός, του οποίου  η πατρότητα ανήκει σίγουρα σε κάποιο πρόσωπο που έχει γνώση του «ελίσσεστε» και όχι στον Δήμαρχο Βόλβης.

Ίσως ο ίδιος ενδόμυχα να πιστεύει ότι απευθύνεται σε αφελείς, βγάζοντας τέτοιου είδους Δελτία Τύπου.

Θα προτιμούσα να τον χαρακτηρίσω ευκολόπιστο, η άσχετο  που επέλεξε λάθος συμπαίχτες στο συγκεκριμένο παιχνίδι, το οποίο πιθανών να μην εξελιχθεί όπως το περίμεναν.

Μόνο γέλωτες μπορεί να προκαλεί το Δελτίο Τύπου μετά από 45 μέρες από την αποφράδα μέρα που παραδόθηκε από το ΔΣ, κατά πλειοψηφία, το Βαγιοχώρι στον Βίτσα.

Παραδόθηκε αφού συντάχθηκε μία «λίστα διασφαλίσεων», τις οποίες «απαίτησαν» οι τοπικοί άρχοντες σε μία προσπάθεια να βουλώσουν τα στόματα, όσων εναντιώνονταν.

Αντιδήμαρχος  (Γ.Μ) ορκιζόταν την συνεχή παρουσία 40 αστυνομικών που θα φρουρούσαν το Βαγιοχώρι μέρα νύχτα. Μέλη του ΔΣ από την έδρα με σθένος υποστήριζαν πώς θα φιλοξενηθεί μόνο συγκεκριμένος αριθμός οικογενειών Σύριων. Κάποιοι άλλοι διατυμπάνιζαν ότι θα είναι υπόδειγμα υγειονομικής περίθαλψης, πλήρως εξοπλισμένο.

Μέχρι και αστική συγκοινωνία θα έφερναν, για να μπορούν να μεταβαίνουν οι πρόσφυγες στην πόλη.

Παραδόθηκε το Βαγιοχώρι στον στρατό, που 50 μέτρα από το πρώτο σπίτι, έστησε 100 σκηνές, έτοιμες να δεχτούν μέσα στην “θαλπωρή” τους δύσμοιρους πρόσφυγες.

Εγκαταστάθηκαν καρτοτηλέφωνα, συνδέθηκε το σχολείο στο δίκτυο της ΔΕΗ, και είναι έτοιμο και το wi-fi για τις ανάγκες της ενημέρωσης και την επικοινωνία των προσφύγων (το αίτημα μας επί 10 χρόνια για παροχή internet, ακόμα εκκρεμεί ), μπράβο!

Ω! Ξαφνικά ο Διαμαντής Λιάμας μετά από 45 μέρες εντατικής προετοιμασίας του Κέντρου φιλοξενίας  Ανοιχτού τύπου, «θυμήθηκε» ότι «δεν έχει τις διαβεβαιώσεις» από τον Βίτσα!!

Μας δουλεύεις Δήμαρχε?  Ποιόν κοροϊδεύεις?

Έχοντας υπ όψη μας την πλήρη απουσία της Δημοτικής Αρχής από την πρώτη μέρα, που ξεκίνησε το στήσιμο του στρατοπέδου, μιας και φοβόντουσαν, και ακόμα φοβούνται μάλλον να πατήσουν στο Βαγιοχώρι, μόνο ως ύποπτο και εκ του πονηρού μπορεί να χαρακτηριστεί το «Δελτίο Τύπου» και τίποτε άλλο.

Δύο εκδοχές υπάρχουν στην προκειμένη περίπτωση.

Η πρώτη εκδοχή είναι η δημιουργία άλλοθι.

Ενόψει της μεταφοράς των προσφύγων, που κανείς δεν γνωρίζει το ποιόν τους, πιθανών οικογένειες,  ανάμεικτες με μεμονωμένα άτομα διαφόρων εθνικοτήτων (Ιρακινοί, Αφγανοί, Μαροκινοί) που ενδέχεται να δημιουργήσουν έκτροπα όχι μόνο στο Βαγιοχώρι , αλλά και στα γύρω χωριά (Νυμφόπετρα  Προφήτης, Ασκός), θα καθιστούν υπόλογο τον Διαμαντή Λιάμα και τα μέλη του ΔΣ απέναντι στου Δημότες.

Η δημοσίευση του Δελτίου Τύπου, θα χρησιμοποιηθεί λοιπόν από τον Διαμαντή Λιάμα ως άλλοθι, όπου θα ισχυρίζεται ότι «Εγώ τα ζήτησα αλλά δεν μου τα δώσανε».

Όμως ποιος ευθύνεται, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, η ο ενοικιαστής;

Είναι σαν να έχεις  νοικιάσεις  σπίτι σε κάποιον, χωρίς να έχεις υπογράψει συμβόλαιο με όρους, αυτό μόνο ένας αφελή θα το έκανε. Αλλά είπαμε πως ο Διαμαντής Λιάμας δεν είναι αφελής.

Οι όροι του συμβολαίου είναι ο αριθμός προσφύγων, ο χρόνος λειτουργίας του στρατοπέδου, η  συνοχή των διαβιούντων , υγειονομικές συνθήκες, κλπ…

Ο κύριος Δήμαρχος γνωρίζει ότι δεν είναι εφικτό, παρ όλες τις «δεσμεύσεις» που ζητά από τους αρμοδίους, υπουργούς, υφυπουργούς, στρατηγούς να λάβει, ότι αιτείται. 

Όμως ενόψει των απρόβλεπτων καταστάσεων (έκτροπα, καταστροφές), θα έχει δυνατότητα να στραφεί νομικά εναντίων του Κράτους, όπως ανάλογα έπραξε ο Δήμαρχος της Χίου. Αυτό όμως θα είναι καθαρά, προκάλυμμα, ώστε να αποποιηθεί των ευθυνών του, μεταθέτοντας τες αποκλειστικά στο κράτος.

Εμένα δεν μου αρέσει αυτή η εκδοχή. Προτιμώ την δεύτερη που έχει περισσότερο ενδιαφέρον.

Η δεύτερη εκδοχή

Ο Δήμαρχος βλέποντας τις εξελίξεις στην υπόθεση Βιαγιοχώριγκέϊτ μην έχοντας από κάπου να πιαστεί, προσπαθεί να δημιουργήσει έναν από μηχανής θεό, που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διαδραματίσει τον ρόλο του σωτήρα του.

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Λαγκαδά κατέθεσε αίτηση για Ασφαλιστικά Μέτρα εναντίων του Δήμου Βόλβης, διότι θεωρεί ότι το κέντρο φιλοξενίας έχει στηθεί σε έκταση που ανήκει στον δήμο Λαγκαδά, καταθέτοντας όλα τα νόμιμα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν το αληθές.

Ο Δήμαρχος Βόλβης ισχυρίζεται ότι ο η έκταση του έχει παραχωρηθεί από τον τότε Δήμο Ασκού. Εν μέρει σωστό.

Υπάρχει όμως και το έγγραφο του 1997 που αποδεικνύει ότι έχουν παραχωρηθεί μόνο 15 στρέμματα στην Νυμφόπετρα. Τα 15 στρέμματα όμως περιλαμβάνουν τα νεκροταφεία, το αλσύλλιο, και το κτήριο του Σχολείου αλλά όχι το μέρος όπου έχουν στηθεί οι σκηνές.

Αντιλαμβανόμενος ο Δήμαρχος Βόλβης  ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Δήμο Λαγκαδά, προσπαθεί να αποφύγει την κατά μέτωπο αντιπαράθεση.

Αν η εκδίκαση της υπόθεσης δικαιώσει τον Δήμο Λαγκαδά, αυτό θα πρέπει να προβληματίσει και τους κατοίκους του υπολοίπου Δήμου Βόλβης, που μέχρι στιγμής παρέμειναν αμέτοχοι και ανακουφισμένοι.

Μήπως λόγο της αρνητικής έκβασης, ο αγαπητός Δήμαρχος αναγκαστεί να «υποδείξει άλλη τοποθεσία» διότι η τοποθεσία του Βαγιοχωρίου, πιθανών να  περάσει μαζί με τους πρόσφυγες στην «δικαιοδοσία» του Δήμου Λαγκαδά;

Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε ο αγαπητός Διαμαντής Λιάμας και το ΔΣ του Δήμου Βόλβης, θα μείνουν στην ιστορία ως οι μοναδικοί που κατάφεραν να σπείρουν 2 στρατόπεδα με πρόσφυγες τόσο κοντά.

Η διοίκηση Λιάμα, θα έχει υποστεί μία μεγάλη ήττα, και μάλιστα συμπαρασύροντας και τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δήμου Βόλβης.

Συνεπώς γι’ αυτό μέσα στο Δελτίο Τύπου η φράση «Δεν έδωσε όμως «λευκή επιταγή» και φυσικά «θα επανεξετάσει το θέμα», αν δεν δοθούν εγκαίρως οι διευκρινίσεις και δεν εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις που ζητήθηκαν από τις 5 Απριλίου 2016» παίζει καίριο λόγο.

Δεν μένει παρά να δούμε τις εξελίξεις.

Κωνσταντίνος Π. Αποστολακίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.